Александар Вучић: Срби, посебно они на КиМ, знају да Косово није наше

Албанци мисле да је цело Косово њихово, а Срби, посебно они на КиМ, знају да Косово није наше, рекао је Вучић и истакао „само да укину те таксе, ми ћемо се понашати правно“

Александар Вучић у Јутарњем програму ТВ Пинк (Извор: Снимак екрана)

Београду и Приштини је далеко дијалог, а камоли споразум, рекао је председник Србије Александар Вучић и поручио да је Србија, ако Албанци то желе, спремна за разговор који може да донесе задовољавајућу будућност – за Србе и Албанце.

Вучић је гостујући на Пинку рекао да је решење питања Косова и Метохије питање за нас – Србе и Албанце.

Ми, поручио је, живимо једни поред других и треба да сарађујемо. У Србији, додао је, раде многи Албанци и са Косова и из Македоније. Међутим, поновио је Вучић, Албанци неће да прихвате компромис.

„Албанци мисле да је цело Косово њихово, а Срби, посебно они на КиМ, знају да Косово није наше. Албанци не желе било какву врсту компромиса, али ако буду желели, ми смо спремни за разговор и договор који може да нам обезбеди задовољавајућу будућност за Србе и Албанце“, рекао је Вучић и истакао: „Само да укину те таксе. Ми ћемо се понашати правно. Само нек укину таксе.“

Говорећи о формирању приштинског тима за дијалог, Вучић је рекао да је то порука јасна Србима да не желе компромис.

Он је поновио да су у том тиму, како је рекао, неки координатори, Шпенд Ахмети, који је показао шта мисли о Србији и Србима, и Фатмир Лимај, који је наређивао силовања и убијање Срба, а повезан је и са случајем „Клечка“.

Ипак, председник каже да, ма колико да је тешко и болно, Србија је спремна за разговор да бисмо обезбедили мир нашем народу и деци.

Председник је указао, међутим, да какво год решење у вези са КиМ буде постигнуто, у Србији нико неће бити сагласан.

„Далеко нам је дијалог, а камоли споразум. А једино решење је у дијалогу“, рекао је.

Указао је да представници јужне Митровице раде са неким, како је рекао, уједињењем Митровице.

Напоменуо је да неки кажу да то раде јер се очекује подела Косова, и запитао где је ту логика с обзиром на то да је реч о класичној супротности.

„Како уједињују Митровицу, а очекују поделу?“, запитао је председник Вучић.

„Могућност повећања косовског додатка“

Вучић је поручио Србима на КиМ да ће Србија помагати на све могуће начине и учинити све да живе једнако добро следеће године, те да, ако има простора, а уверен је да ће га бити, повећати косовски додатак.

Председник је рекао да држава то планира како би Срби на КиМ имали још деце, и како бисмо им показали да на КиМ имају своју будућност.

Њихово стање је, истакао је председник, све теже, јер Приштина нема намеру да укине таксе, барем до Нове године.

Указао је да таксе и тешкоће Срба на КиМ у јавности и медијима готово да више нису тема.

Извор: Снимак екрана

„Рекао сам раније да три дана људи овде хоће да причају о Србима на КиМ, четврти дан су уморни и важније им је да ли је поледица, суснежица, Нажалост, ту сам био у праву и неко мора да се бави тиме, а то је држава. Српски народ на КиМ има, може да има и увек ће имати ослонац у својој држави“, подвукао је председник.

Рекао је да нисмо ни близу решења косовског проблема, јер је за компромис потребно доста енергије, да жртвујете своју каријеру за добробит будућност своје деце, а, како сматра, нико у Приштини није спреман да то уради.

Казао је да је добро што је амерички председник Доналд Трамп показао жељу да проблем буде решен и да је први пут рекао да треба да се договори Приштина са Београдом и обратно, а да ће они прихватити компромис.

„Ни РОСУ не може на север без дозволе Срба с КиМ“

Председник Вучић рекао је да је једина и права истина то да јединице РОСУ могу да уђу на север Косова само под два услова – уз дозволу Кфора, и уз сагласност српске заједнице.

„То је пуна истина, а друга је ствар ако НАТО хоће то да прекрши“, рекао је Вучић. Он је истакао да је договор о томе подразумевао изричито да нема „дугих цеви“ на северу Косова.

Подсетио је да је Бриселски споразум потписан 2013. године и да су у тим разговорима тражене гаранције НАТО-а пре свега за РОСУ, јер тада није било јединица ФИТ и других, војска није била ни у најави.

„Наш договор је заснован на неприсуству РОСУ. Лично сам присуствовао свим састанцима, 500 пута поновио пред Ештоновом и званичницима НАТО-а, и лично сам отишао у НАТО и рекао – нема наоружаних Албанаца са дугим цевима на северу, са нагласком на РОСУ, без ова два услова“, додао је он.

Они хоће да забораве други део, истакао је Вучић и поновио да је договор био да нема уласка на север без дозволе НАТО-а, то је услов бр. 1, али кумулативни, а не алтернативни услов је сагласност српске заједнице преко њених представника – четири градоначелника.

„То је пуна истина, једина истина. Ко год каже другачије, најгори је лажов“, закључује Вучић.

Вучић је рекао да се наслушао свакојаких лажи и да жели да каже народу истину о ономе што је договорено и постигнуто, а, каже, не би био први пут да они измисле нешто или прекрше договор.

„Зато су добили јасно упозорење Србије да се не играју таквим стварима, да ће тиме да доведу у опасност све на Балкану и угрозе мир и безбедност свих“, рекао је Вучић.

Он је додао да није тајна ни што део међународне заједнице тражи сваки начин да потпомогне албанску државност на Косову.

Додао је и да Србија не може да очекује да се они понашају у складу са правом, што се могло видети и на седници СБ УН о ситуацији на Косову кроз уста британског амбасадора.

Вучић је позвао Србе на Косову да у миру, здрављу и весељу дочекају Нову годину и Божић и поручио им да могу да рачунају на Србију.

Извор: Снимак екрана

На критике председника Црне Горе Мила Ђукановића да је Србија заоштрила ситуацију са земљама у региону својим понашањем, Вучић је рекао да Србија извози идеје, има интелектуални потенцијал, али не извози пуцаче и убице, и никада више неће бити унижена.

Говорећи о платама и пензијама, Вучић је изјавио да се очекује да просечна плата у децембру буде 445 евра, а у марту између 460 или 465 евра. Рекао је да је минимална зарада у Србији 2011. године била свега 161 евро, док је сада 228 евра.

Председник Вучић најавио је да ће у Србији ускоро бити усвојен Закон о пореклу имовине и да жели да буде први на коме ће тај закон бити примењен и указао да ће се коначно видети ко је „лопов, а ко тајкун“.

„Држава ствара основ, не може за све да буде крива“

Председник Вучић поручио је, одговарајући на критике опозиције да власт гради „Београд на води“, а да на пружним прелазима нема рампи, да држава не може за све да буде крива.

Запитао је: „Шта то значи, да је неко крив ако се неко залети и слети у реку.“

„Не може држава све да уради и не може за све да буде одговорна. Држава је направила добре основе, али не може све, не може да ти забрани да попијеш чашицу више“, рекао је председник Вучић.

Као пример је навео јучерашњи удес на пружном прелазу код Врњачке Бање, где је, каже, све било чисто, није било жбуња, али се испоставило да је, како је рекао, неко био у алкохолисаном стању.

„Поштујте, људи, прописе, не може држава да буде за све крива. Ево, знам један прелаз у Железнику где има оптички кабл и рампа, али сви је заобилазе и пролазе около. И када се ту догоди несрећа, шта ћемо онда да кажемо?“, запитао је председник Вучић.

„Знају да су слабији него икад пре, а СНС никад јача“

Вучић је изјавио да део опозиције зна да никада нису били слабији, као и да СНС никада није била јача.

„Они никад нису били слабији и падају из месеца у месец. Пре шест месеци заједно су имали 23-22 одсто, данас нешто више од половине од тога, њих 10-15 заједно“, пренео је Вучић резултате истраживања јавног мњења.

Говорећи о протестима у Београду, Вучић је рекао да је спреман да саслуша грађане и да испуни то што траже, али да „лопове политичаре“ неће да слуша и да ништа неће да им испуни.

Додао је да разуме незадовољан народ и да ће покушати да поправи неке ствари на које му укажу, али је додао да не може да прихвати критику по питању економије, културе или спорта.

Извор: Снимак екрана

Наводећи да су скупови „Не давимо Београд“ бројнији од протеста у Београду, Вучић је рекао да се опозиција служи лажима кад говори о броју људи на протестима у Београду.

„Погледајте каквим се лажима служе о броју људи, то никоме није пало на памет, ни Мири Марковић… Највећи скуп је био наш скуп 2011. године, кад смо ми говорили да је било 100.000 људи, а полицијска процена је била 57.000. Полицијске процене се раде годинама, то су озбиљне ствари“, казао је Вучић.

Вучић је рекао да је спреман да чује шта људи имају да му кажу, да поправи и измени оно што они сматрају да је лоше, а да је спреман и да, ако мисле да имају већину, иде и на изборе.

Шта ће се десити 17. јануара?

„Ја ћу 17. јануара примити Путина, а размишљам само о томе шта могу да учиним за грађане Србије“, рекао је председник Србије поводом навода да опозиција планира да 17. јануара у Паризу формира владу у сенци.

„Тог дана примам Путина, имам важнија посла. Али, та ‘сенка’ ће им остати дубока, било је таквих покушаја и пре и сви су остали у сенци. Немам ништа против њихове седнице, али размишљам само о резултатима и шта да урадимо за грађане“, каже Вучић.

„Са председницом Хрватске можемо још много тога да урадимо“

Вучић је рекао да је сигуран да са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић може још много тога заједно да уради, али да ће бити потребно још много времена и истакао да се синоћ чуо са њом и честитао јој Бадње вече.

Чуо је, каже, и шта је говорио Томислав Жигманов, као представник хрватске заједнице у Србији, и захвалан је на његовој коректности.

Радили су, рекао је Вучић, све време на реализацији онога што је договорено да се уради за хрватску мањину, и то, истиче, без обзира на кампању против њега у Хрватској.

Сматра да је некима у Хрватској криво што је Србија снажнија и што јача. Хрватска је, истиче, „спортска“, односно такмичарска нација, која жели да буде испред нас, а први пут имамо већи раст, већи извоз у Хрватску.

Вучић је истакао да ће Србији бити потребно десет година да престигне Хрватску, али да ће то сигурно учинити.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 25. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

9 replies

  1. „Албанци мисле да је цело Косово њихово, а Срби, посебно они на КиМ, знају да Косово није наше.”

    Ово је јавно изјавио председник Србије, правник Александар Вучић на ТВ Пинк. Поставља се питање, зашто косовски и други Албанци мисле да је цело “Косово” њихово? Па зато што тако говори председник Србије Вучић. Не директно њима, али говорећи нама, да ми на Косову и Метохији немамо ништа, они закључују да онда они на “Косову” имају све! Из истог разлога, Срби на Косову и Метохији су закључили да “Косово” није наше. Јер им тако говори председник Србије. Зашто се председник Вучић не обрати својим грађанима, косовским Албанцима и каже им да то није тачно? Зашто се не позове на Устав државе Србије у коме је покрајина Косово и Метохија део Србије? Он се у Скупштини Србије заклео да ће бранити Устав и територијалну целовитост своје државе. Он је дужан да брани Устав своје земље. Дужан је био да га брани и као први потпредседник Владе при потписивању (спорног) Бриселског споразума 2013. године. Али, тада је имао изнад себе председника Владе Дачића и председника Србије Николића. Тог истог Николића који је замолио Уставни суд “да се једно време не изјашњава о том Споразуму”. И Уставни суд и даље поштује његову молбу. Ћутe већ шесту годину заредом. Сада је Вучић највиши представник државе Србије. Он нема покриће за своје кршење Устава, као што је мислио да га има пре шест година. Делује спорно дељење Косова и Метохије на северни део и јужни остатак. То показује намеру поделе покрајине. Ако су тако мислили, зашто су пре неколико година Север Космета пренели у надлежност сепаратистичке управе у Приштини? Да би га данас поново “ослобађали” и то приписали својим успесима. Више се говори о висини такси на робу из Србије, а не говори се о правој опасности од стварања Војске “Косова”. Говори се о подршци Запада Албанцима, али не о нашој противмери, тражења подршке Србији од великих сила наших пријатеља.

  2. Следеће године припрема се промена Устава, и, наравно, ”избацивање”
    КиМ из Устава, као део теритрије Републике Србије, тако да му се више
    не може приговорити да ради противно Уставу Републике Србије.
    Зато сада одуговлачи са ”преговорима”, купује време, док се не згоди
    тај тренутак измене Устава – ”извбацивањем” КиМ из територијалне
    целовитости Републике Србије.
    Онда ће он, ”Мјачин сине!”, имати пун легитимитет да једном заувек
    “реши” проблем Албанаца и Срба, и себе кандидује за ”Нобелову награду
    за мир”?!
    У том смислу, АВ наговештава ”КОСОВСКИМ” Србима /ПЛАШИ ИХ, СТРАШИ…/,
    како они знају да Косово није наше?!
    Ако је то тако, поставља се питање са ким и због чега он уопште преговара,
    и спрда се на циничан начин са свим Србима света – Срба у Матици и Расејању?
    Овом изјавом АВ ”ставља ван снаге” Резолуцију 1244, покушавајући да Србе
    са Косова и Метохије ”убеди” да КиМ није више њихово?!

    Због тога, Бога ради и људи ради, треба се сетити поруке ”бившег”
    Епископа Артемија:
    СРБИ НА ОКУП:
    “Став и савет Еп. Артемија Србима о “бриселском споразуму”
    in Србија / on 11/05/2013 at 10:31 am /
    Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на издају КиМ на коју је
    политичко вођство у Србији већ пристало. Став Срба са Косова и Метохије
    треба да буде да власт у Србији може да чини шта год хоће, али Срби са
    Косова и Метохије на то не смеју да пристану и тако као недужни народ
    прихвате на своја плећа одговорност ове националне и историјске издаје.
    Епископ Артемије“

    Данас се пред нашим очима одвија Бој на Косову!
    Није то бој крвљу и телом, већ бој Свето-Савско-Православног духа са
    духовима таме и зла у поднебесју – “Бриселског споразума“.
    Представник Светосавско-Правосланог духа је србски народ са КиМ,
    а промотер и представник таме и зла /“Бриселског споразума“/ је
    Александар Вучић /са свим својим домаћим и страним помагачима/.
    Дакле, Срби са територије КиМ су на историјском простору и у историјском
    тренутку, у првој линији одбране Свето-Савско-Православног духа, и њима
    је припала та част и достојаснтво да одбране КиМ за вјек и вјеков.
    Они су у томе сложни /сви до једног, са изузетком појединачног олоша/,
    без обзира на све лукавости “ЛАТИНА – СТАРИХ ВАРАЛИЦА“.
    А тамо где је слога – ето и Бога за савезника.
    А тамо где је Бог – ко ће онда против Бога и Његових савезника – СРБА!
    Срби са КиМ добили су савет и подршку свог Епископа Артемија, на правди
    Бога протераног са КиМ – по директиви Вашингтона и Брисела, заклетих
    непријатеља Бога и Срба, са којима АВ ”преговара”!
    Бој без капи крви – неприхватањем и непризнавањем издаје КиМ од стране
    политичког вођства Србије – гарантује да КОСОВО и МЕТОХИЈА ЈЕСТ И
    БУДЕТ СРБИЈА!

    Драган Славнић

  3. Уз сво поштовање за бившег епископа Артемија, треба се подсетити да је после 2000. године и он путовао у САД. Хтели су помирење са њима. Тада су многи сваљивали кривицу на Милошевића за епилог догађаја са Косовом и Метохијом. Али је нешто касније он увидео да “не прогањају Србију због Милошевића, него Милошевића због Србије”. Јер је 2010. године доживео прогон и ради отимања Косова и Метохије.

  4. Врло је интересантан коментар @Драгана Славнића

    Драган каже : “Срби на Косову и Метохији не смеју пристати на издају КиМ на коју је политичко вођство у Србији већ пристало . . . и тако као недужни народ прихвате на своја плећа одговорност ове националне и историјске издаје”
    Потом, Драган наставља : “Дакле, Срби са територије КиМ су . . . у првој линији одбране . . . и њима је припала част и достојанство да одбране КиМ за вјек и вјеков”

    Другим речима Драган нам поручује :
    Ако Срби Косовци прихвате оно што политичари (Вучић и влада Србије) договоре,
    ОНИ ЋЕ БИТИ ОДГОВОРНИ ЗА ИЗДАЈУ !

  5. @Деда Ђоле

    Читај како је написано!

    То не каже Драган, то каже Епискоип Артемије 2013-е!

    Драган Славнић

  6. Има ли иједног Србина међу онима одговорним за одбрану уставног поретка ове земље?

    Шта чекате? Да вам он нареди да га ухапсите?

    Јесте ли слепи? Имате ли уше? Видите ли шта ради? Чујете ли шта говори?

  7. Комуњарска деца, и полиција и војска, чујем приче како се официри дрогирају, проверене. Дај Боже да има и даље часних појединаца, желим да верујем, а овај пре ц едник је за хоспитализацију, он отворено страши српски народ иако је његов припадник, који је својим гресима као сваки отпадник почео да мрзи свако добро које је српски народ бар некад симболисао-црни да црњег не може да буде, али не смемо да заборавимо никог у овом тродеценијском паклу и батргању како доћи до слободе који су генерисали ово зло.

  8. КАД БИ СРБИ “ЗНАЛИ ДА КОСОВО НИЈЕ НАШЕ”, СИГУРНО ТАМО НЕ БИ ЖИВЕЛИ, НЕГО СЕ, ЖИВЕЋИ ТАМО, НАЈХРАБРИЈЕ БОРЕ ДА КОСОВО И МЕТОХИЈА ОСТАНЕ НАШЕ.

    Откуд то да Срби на Косову и Метохији “знају да Косово није наше”. Напротив, тврдим да сваки Србин на КиМ-у зна да су Косово и Метохија Србија”. Они знају нешто друго, а то је да српски данашњи владари и владаоци (власт) немају моћи да тамо победе у овом часу окупатора (САД и друге силе). Значи, знају Срби одлично да су Косово и Метохија наше и боре се самим својим животом тамо да то буде заувек наше. Кад би они и помислили да то неће бити наше, Срби тамо не би живели ни један дан кад би знали да је КиМ посебна држава и да ће у будућности то бити. Само Срби, тзв. другосрби9јанци (комуњаре) “знају да Косово није наше”. Сви други Срби на свету, који нису комуњаре и “другосрбијанци” (најпокваренији данас срби), знају да Косово (и Метохија) јесте/јесу наши.

  9. ИСТИНА КОЈУ МНОГИ СРБИ ЈОШ НИСУ РАЗУМЕЛИ — ДА СУ ЈУГОСЛАВИЈА И КОМУНИЗАМ СВАРИЛИ МОЗАК СРБИМА

    КАКВИ СМО И КОЛИКО СМО ДАНАС СПОСОБНИ МИ СРБИ, ВИДИ СЕ ПО СУДБИНИ СВОГА РОЂЕНОГ ПИСМА У СРБИЈИ У СВОМ РОЂЕНОМ ЈЕЗИКУ

    СРЕЋНА НАМ НОВА, БЕЗ СУМЊЕ, МНОГО ТЕШКА И 2019. ГОДИНА!

    Ми смо Срби себе довели до тога да не можемо, не умемо или нећемо да целих 12 година решимо ни, по сопственој уставној обавези по Члану 10. Устава Србије и опште праксе у свету, питање свога рођеног писма (ћирилице) у свом рођеном језику (него имамо и у томе анархију у Србији), а како тек да решимо тешко питање свога Косова и Метохије данас!? Дакле, ми смо у Србији неспособни да решимо питање свог рођеног писма у свом рођеном језику (нигде у свету не постоји тако /не/решено питање), а камоли да будемо способни да решимо овако озбиљно питање целовитости Србије! По свом рођеном писму види се какви смо данас ми Срби у Србији макар до Косова и Метохије, а камоли до југа своје границе с Албанијом. Нама ће, изгледа, требати још цео један век (ако преживимо, а верујем да ћемо преживети, таман толико колико смо уништавани у Југославији и комунизму) да постанемо нормалан народ и нација налик другим напредним народима и нацијама. Ми смо Срби још само народ који није узрастао у нацију. Јер, тек је нација надоградња народа. Немамо још нормалне националисте, тј. родољубе у властима. Нема данас здраве нације у свету која нема решпено питање свога писма у свом језику (него има, као Срби, убачено туђе писмо као алтернативно опа онда силом форсирано на све начине. Срби још не схватају зашто им је убачено друго, туђе писмо и како су преко туђег писма, као Тројанског коња, отуђивани, расрбљивани и асимиловани и културно, и духовно, и идентитетски и национално.

    Срећна нам, без сумње, много тешка и нова 2019. година!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading