Жарко Лаушевић (1960–2023): Представа „Свети Сава“ није носила ништа лоше

Прекинули су је људи који нису били ни упознати са представом. То је тзв. ботовско, наручено прекидање било у Београду… Тадашњем државном врху је требао неки повод, рекао глумац Лаушевић 2018. године

Извор: Курир

Први пут објављено 26. 12. 2018.

Гостујући у емисији „Вече са Иваном Ивановићем“, глумац Жарко Лаушевић се поново осврнуо на догађај који ће му суштински променити живот.

Прекид представе „Свети Сава“ у ЈДП-у, крајем маја 1991. године, он је приказао као „почетак своје судбине“.

После тог инцидента Лаушевићу су стизале претње, а он како се наводило, „по савету полиције купује пиштољ, који од тада носи у торби са собом“.

Наставак његове судбине је познат и овековечен у његовим књигама о затворским данима.

Тог маја 1991. у ЈДП-у је гостовало Народно позориште из Зенице са поменутом представом по тексту Синише Ковачевића, а у режији Владимира Миличина.

Синиша Ковачевић: Свети Сава (делови)

„Када сам покушао да је одиграм у свом матичном позоришту, догодио се један од најмрачнијих догађаја у историји југословенског театра. Војислав Шешељ, лидер Радикалне партије, појачан са једним бившим попом, Жарком Гавриловићем и његовом Светосавском странком, дивљачки су прекинули моју представу и онемогућили њено извођење“, писао је Лаушевић у једној од својих књига.

Лаушевић је код Ивана Ивановића рекао да верује би та представа и данас била прекинута.

„Она није носила ништа лоше, прекинули су је људи који нису били ни упознати са представом. То је такозвано ботовско, наручено прекидање било у Београду… Одиграна је пре тога у Новом Саду и имала овације 20 минута. Тадашњем државном врху је требао неки повод. Није то било пожељно у том тренутку. Могло је било шта тих дана да се догоди само је требало наћи повод“, каже Лаушевић, пише Недељник.

„Молим вас да свој суд, ма какав био, сачувате за крај представе“, рекао је тада глумац када је кренула салва повика и узвика из публике.

„Нисте ви већи Срби од мене, Синише Ковачевића или било ког другог учесника овде“, рекао је између осталог.

Много тога је сметало онима који су дошли да прекину представу, између осталог и то што је Свети Сава у њој пре него што се замонашио водио љубав.

Иза овог инцидента крије се и један политички прекид који је променио тадашњу српску опозицију.

Био је то увод у раскол „оригиналног“ СПО-а и прекид једног од најпознатијих политичких кумстава – између Вука Драшковића и Војислава Шешеља.

Годинама касније, у својим политичким исповестима за Недељник, Шешељ и Вук Драшковић су дали опречне погледе на тај догађај.

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(Курир, 23. 12. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

13 replies

  1. Хвала уредницима сајта што су у исто време (чини ми се први пут у јавности) дали и “изабране” делове бласфемичне представе,тако да може да се види колико је неистинита Лаушевићева тврдња да та представа “није носила ништа лоше”. То у ствари била авангардно аутошовинистичка представа.
    Не знам да ли је Синиша Ковачевић у међувремену променио мишљење о њој. Жалосно је ако није.

    96
    11
  2. “..Нисте ви већи Срби од мене..”, рече самопрокламовани монтенегрин, а тиме и богохулник, Лаушевић са Цетиња. Човјек којем је једне докхолидејевске вечери понестало метака у шаржеру, док га је, “у самоодбрани”, онако јуначки, како то само монтенигер зна, празнио у тијела двају момака, које је претходно покушао научити памети, мислећи да је довољно бити филмски Обилић па судити ко смије а ко не смије да гласно прича у кафићу. Остатак сторије је познат и нимало уникатан.. монтенигери, усташе, аутошовинисти Срби и ини с коца и конопца склонили су дупета под скуте Србије, користећи њену мајчинску доброту, тек да би је, користећи “ауторитет” само њима знан, испљували до краја плућа не би ли задобили наклон оних од којих су првобитно побјегли. Ако се зна да их је ту вјерно чекала подршка домицилног другосрбијанског глумачког пролетаријата, који и данас, у лику и дјелу разних Бјела, Трифуновића, Која, Ђуричка, Карановићки, Ристовских,.. има их к’о кусих паса.. ведри и облачи по Србији напаћеној, онда није ни чудо што се, као на траци, само смјењују на оној пацијентској столици код имбецилног ИИ и допумпавају природни гас у тикву која још није пукла, а “ка’ће незнамо”.

    108
    27
  3. Није време ни место да се данас поставља овај текст.

    27
    57
  4. Срби, често – пречесто, народ без стида.
    Жарко, Бог да ти душу прости!

    29
    55
  5. Чему, данас, ово подсећање? Срећан ти пут Лауше!

    24
    39
  6. Drugosmrdijanci se razleteli sa pateticnim i laznim moralisanjem kroz komentare. Mi smo ovde svi privremeno, tako da nema mesta foliranju. Treba da se vidi i zna ko je za koga i koje carstvo.

    49
    7
  7. Поздрављам овај текст, и не, не сматрам да је непримерен у овим данима. Не видим зашто бих жалио Лаушевића више од било кога ко се упокојио. Нико од актера тог бедног самопљувачког уратка од представе није се тога одрекао и треба знати за ким Срби тако патетично проливају сузе и слине.

    Подсетићу да су се глумци некада давно сахрањивали одвојено од честитог света.

    56
    19
  8. Veliki glumac… U najtežem trenutku za njega i brata, kad je napadnut od strane pijanih siledžija Šešeljom zadojenih – dao im je šta su tražili…

    Lakamu zemlja i večna slava!

    3
    13
  9. Koliko ostrašćenosti u komentarima. Glumac je zanimanje , čovek je radio svoj posao i to dobro. Zašto se nekome preti zbog uloge koju igra. Jel to normalno?
    Jel to znači da treba doktore zastrašivati i eliminisati ako leče ili operišu ubicu ?

    4
    11
  10. Жарко Лаушевић је брат Бранимира Лаушевића.
    Његова деца говоре монтенегрински.
    Монтенегрини, сами кажу, су црвени хрвати.
    Трајни заборав.

    12
    1
  11. Sve se zna, snimci su tu, nismo mala deca da nam se servira sta stigne. Sramotno je izblatio i to sto su mu dali da za jubilej bude veliki Obilic, pola Srbije je bilo zaljubljeno u njega zbog kosovskog mita. Fuj. Neka ste objavili tekst, samo moze da podseti na istinu koja je jednostavno gadna.

    8
    1
  12. Синиша Ковачевић био и остао ***** ** ****** прве категорије. Стасао у комунизму, а сад велики Европејац, увек је пљувао и ругао се Србству, кријући се иза тзв. уметности. С којим правом он изврће истину о Светом Сави? Не постоји оправдање. Јасно је да он то чини, као и остали у том удруженом злочиначком подухвату, да би се додворио Западу.
    Лаушевић- како је радио, тако је прошао. Јесте био добар глумац али џаба му. И Карановића је добра глумица али **** прворазредни. Да смо слободна земља а не окупирана територија она и такви као она би изгубили грађанску част, бар за почетак.

    12
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading