Преподобни Спиридон Чудотворац, епископ тримифунтски

Према предању светитељ је у неколико наврата спасавао острво од епидемија болести и освајача. Мошти се износе из цркве и преносе улицама града четири пута годишње у литијама

sv-spiridon

Његове чудотворне мошти сада на острву Крфу, и дан-данас прослављају Бога многим чудесима. Тело св. Спиридона има сталну температуру 36,6 степени Њему расту нокти и коса. И што је најчудније – одећа која му је обучена мења се сваких пола године, зато што се хаба као да не лежи у кивоту већ хода. Чувар кивота је причао да се дешава да кључ не може да отвори браву кивота. И тада свештеници знају – светитељ једноставно није у кивоту, он хода по острву.

Кивот са моштима светитеља сав је окићен даровима оних којима је светитељ помагао. Место где се реликвија налази је закључано и чувар га отвара само за православне поклонике, док је католицима дозвољено само да целивају кивот.

Свети Спиридон био је сахрањен у Константинопољу у цркви Светих Апостола да би после Турске окупације 1453 год. био пренесен на Крф где и данас почива. Мошти св. Спиридона налазе се у истоименој цркви у центру града. Према предању светитељ је у неколико наврата спасавао острво од епидемија болести и освајача. Мошти се износе из цркве и преносе улицама града четири пута годишње у литијама; на Цвети, јер се верује да је 1690. године мошти светаца зауставиле епидемију куге; на Велику Суботу, дан када је св. Спиридон спречио глад на острву 1550. године; прве недеље новембра, на дан када је 1673. године св. Спиридон сачувао острво од куге; и 11. августа, на дан када су 1716. године Крфљани изнели мошти св. Спиридона на бедеме града после једномесечне опсаде Турака.

Молитвама светог Спиридона Чудотвораца, епископa тримифунтског, Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј нас грешне. Амин.

(Фејсбук страница Света Петка Ђунис)Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , ,

4 replies

 1. Овај текст би требало повући. Тотално је житијско-наивног карактера. Нема никакве валидне информације. Мислим и да се глупости наводе (раст ноктију и косе). Да не буде забуне: мени је Спиридон један од омиљених светаца, икону сам му насликао. Дакле…

 2. Човек који је написао горњи коментар, написао је и ово:
  „Ја бих волео: 1) Да ми моја православна браћа докажу без икаквих сумњи са смо ми пуна католичка црква, и 2) Када се види да то нисмо, да дају РАЗЛОЖНО ТЕОЛОШКО објашњење зашто смо у болесном стању, а да ми не наводе никакве геополитичке и економске разлоге. Истина је крајње једноставна и банална: Без папе ми смо болесна црква.“

  Човеку који каже да је Православна Црква без папе болесна Црква и који се хвали да причешћује вернике римокатолике, ја не верујем ниједну реч.

 3. Коментар @зоранађуровића требало би повући. Тотално је римокатолично јересан. Има некакве инвалидне информације. Мислим да наводи на истину ( да писцу коментара расте глупост, а то је опште место јалових екуменистичких празнословаца ). Да не буде забуне, мени је зоран ђуровић једна од омиљених папских пудлица, та име сам му запамтио. Дакле…

 4. Колико ми је познато, о. Зоран Ђуровић је клирик Константинопољске Патријаршије? Дакле, он је – уколико је претходни цитат тачан, (још увек?) свештеник једне “болесне (православне) цркве“…. Није јасно шта га то задржава у тој “болесној цркви“, без папе, кад има отворену опцију да са својом (многобројном?) паством пређе у – по њему – здраву Римокатоличку Цркву, код папе? Надам се одговору….
  Узгред буди речено, пошто је он, бар за сада, клирик Константинопољске Патријаршије (да ли је она по њему болесна, или полуболесна?), било би занимљиво чути од њега шта мисли о енергичним акцијама свог поглавара (и образложи их рационално и аргументовано, ако је то могуће) око формирања нове “Православне Цркве у Украјини“?
  У вези с тим, а у вези са прекидом општења Московске Патријаршије са Константинопољем и забраном руским верницима да посећују цркве Константинопољске Патријаршије и са овим чланком о св. Спиридону: треба знати да су убедљиво најбројнији ходочасници који посећују и целивају мошти св. Спиридона у његовој цркви на Крфу баш верници из Русије.
  Ја већ пар деценија лети живим на Крфу, и кад год сам у вароши, увек видим редове руских верника на улазу у ту цркву. Пошто се може реално очекивати да Грчка Православна Црква неће имати друге алтернативе до да се приволи ставу Константинопоља, занимљиво је знати да ли ће Руска Православна Црква и према њој применити исте мере као и према Константинопољској. Ако до тога дође, баш ћу овог лета обратити пажњу на ефект те мере по број руских ходочасника…

Оставите коментар