Бељуј Бећај: Прави преговори одвијали су се иза кулиса

Уколико смо имали званични дијалог, који је био неуспешан, и овај тајни који је био успешан, онда не можемо говорити о могућности да ће доћи до нормалног компромиса, рекао је Бећај

Бељуј Бећај (Извор: КоССев)

„Самим чином да ће председник Сједињених Америчких Држава тобоже позвати председнике Србије и Косова на свечаност у Вашингтону доказује се да је досадашњи дијалог био у ствари симулација, а прави дијалог се одвијао иза кулиса,“ оценио је косовски аналитичар Бељуљ Бећај за ‘Зашто?’. Бећај такође сматра да је европска заједница један од посебних разлога зашто није био успешан дијалог до сада, као и да косовски председник Хашим Тачи „солира“ док му се супротстављају не само чиниоци власти, већ и опозиција на Косову, што, како оцењује, повлачи  могућност да „не може бити успешан његов концепт разграничења“. 

„Дакле, уколико смо имали званични дијалог, који је био неуспешан, и овај тајни који је био успешан, онда не можемо говорити о могућности да ће доћи до нормалног компромиса,“ рекао је Бећај.

У овом контексту, Бећај закључује да треба превладати оцена и став институција на Косову, односно у Србији, а не став који је, како каже, споран, на основу дијалога који није познат управо овим институција до сада.

Могерини обезвредила институције Косова

Говорећи о дијалогу између Београда и Приштине, овај косовски аналитичар оцењује да је европска заједница један од посебних разлога зашто није био успешан дијалог до сада, као и да је то „први проблем“.

„Мислим да је госпођа (шефица европске дипломатије Федерика) Могерини обезвредила тотално институције Косова. Она је у име косовских институција одредила ко ће да води дијалог,“ додао је Бећај.

Као „други проблем“ дефинише „солирање“ косовског председника Хашима Тачија, коме се, како оцењује „супротстављају не само чиниоци власти, већ и опозиција на Косову, што претпоставља могућност да не може бити успешан његов концепт разграничења.“

Велики преокрет

„Треће, мислим да требамо водити рачуна да су и Србија и Косово у Европи и још увек се није огласила Немачка,“ додао је.

Бећај наводи и да је Немачка до сада „чврсто стајала“ на становишту да не треба доћи до разграничења, односно поделе Косова, као и да би у овом контексту, уколико се буде Немачка огласила на начин како је то радила до сада, дошло до „великог преокрета у начину постизања евентуалног компромиса“.

„Уколико се буде огласила Немачка на начин како је то радила до сада, мислим да може доћи у питање концепт о компромису који је био прихваћен, претпостављам, и од стране САД,“ наглашава Бећај.

Три препреке 

Бећај наводи да ће косовске институције „вероватно наставити започети посао“, међутим, колико ће он бити успешан, „то је под великим знаком питања“.

„У сваком случају, сама чињеница што су против овог концепта Демократски савез Косова и Самоопредељење није добра индикација да ће се евентуални компромис спровести у дело на начин како то мисле они који ће потписати тај евентуални договор.“

Противљење опозиције види као једну од препрека, референдум који „вероватно неће проћи“ као другу, а уједно мисли да треба да се Немачка огласи.

„Онда ће се променити, претпостављам, неке ствари и мислим да ће имати нормалан ток,“ закључио је.

***

Да се преговори воде иза кулиса у прошлости је говорио и председник Народне странке Вук Јеремић. Он је у пар наврата понављао своје тврдње, док је током недавног интервјуа за Еспресо оценио да они никада нису били интензивнији.

„Никада се интензивније, иза кулиса, није преговарало о ‘разграничењу’, и тај процес се приводи крају. Уколико не урадимо нешто што ће спречити овај режим да до тога дође, у 2019. години ће они ставити потпис на правно обавезујући споразум о нормализацији односа Србије и Косова,“ рекао је Јеремић у интервјуу за Еспресо.

„Тај споразум треба да потпише неко из Србије, да ли ће то бити Александар Вучић, ја лично – не верујем,“ прогнозирао је Јеремић наводећи да Вучић „за то гаји Ану Брнабић“, да „Ана Брнабић стави тај потпис, а да после тога буде пуштена низ воду“.

Јеремић је такође говорио о другим тајним преговорима – о оним који су за тему имали формирање „Војске Косова“.

„На челу наше државе је човек који се 4. новембра у Риму, у Мисији ЕУ при Ватикану, усагласио са Хашимом Тачијем да се та ‘војска Косова’ формира,“ рекао је Јеремић средином децембра на оснивању Градског одбора своје странке у Прокупљу.

Он се и јуче огласио на Твитеру упитавши председника Србије Александра Вучића „како је прошао данашњи ручак са Сорошем у Београду?“„Kakve poruke si ga zamolio da prenese Tačiju, i za kada planirate naredni tajni sastanak o ‘razgraničenju’?“

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 21. 12. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар