Антена М: И Грчка црква признала аутокефалност тзв. Православне цркве Украјине!

Како је најављено, на Фанару ће 6. јануара, након литургије, Вартоломеј уручити Епифанију томос о аутокефалији ПЦУ

Архиепископ Јероним II (Извор: Аntenam.net)

Предстојатељ Грчке православне цркве, Јероним II Лиапис – Архиепископ Атине и цијеле Грчке, признао је митрополита кијевскога Епифанија Думенка за канонскога поглавара, а Православну цркву Украјине (ПЦУ) за аутокефалну.

Током литургије, а начелствовао је архиепископ Јероним, његов архиђакон, читајући диптих, прибројио је митрополита Епифанија списку поглавара помјесних аутокефалних цркава.

У својству предстојатеља помјесне Цркве, Епифаниј је, упркос противљењу Москве, за васељенско православље оглашен канонским поглаваром током литургије која је у неђељу 16. децембра служена у храму Светога Николе у Истанбулу. Чинодјејствовао је патријарх цариградски Вартоломеј.

ПЦУ је најмлађа од аутокефалних цркава, па је митрополит кијевски Епифаниј поменут посљедњи, на 15. мјесту у диптиху.

Како је најављено, на Фанару ће 6. јануара, након литургије, Вартоломеј уручити Епифанију томос о аутокефалији ПЦУ.

Владимир Јовановић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Антена М, 21. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Никакво чудо. Фанариоти, који про правилу понајвише креште о ‘етнофилатизму’ других, заправо су највећи етнофилетици међу православнима.

    Очигледно је расколнику Вартоломеју и његовим следбеницима обећано нешто, или им је запрећено.

  2. Занимљиво је видети какав ће практичан одговор РПЦ – Московске Патријаршије бити на овај потез Грчке Цркве? Познато је да је РПЦ својим верницима забранила приступ и молитве у црквама Константинопољске Патријаршије, са којом је прекинула везе… како ће сада одговорити на овај потез Грчке Цркве? Данас је на овом сајту објављен занимљив чланак о св. Спиридону, чије се мошти чувају у великој цркви св. Спиридона на Крфу, а највећи број поклоника (осим Грка) који долазе да целивају његове мошти су баш верници РПЦ који у току туристичке сезоне формирају пред том црквом читаве редове, а и највеће су муштерије околних радњица које продају његове иконице и остале црквене параферналије. Пошто и сам већ пар деценија тамо лети живим, занима ме да видим да ли ће, уколико дође до идентичне реакције РПЦ према Грчкој цркви, каква је према Константинопољској Патријаршији, и бити неког ефекта на број руских поклоника св. Спиридону.

  3. @Иоанн Дубињин
    “…верници РПЦ који у току туристичке сезоне формирају пред том црквом читаве редове, а и највеће су муштерије околних радњица које продају његове иконице и остале црквене параферналије.”
    “….занима ме да видим да ли ће, уколико дође до идентичне реакције РПЦ према Грчкој цркви, каква је према Константинопољској Патријаршији, и бити неког ефекта на број руских поклоника св. Спиридону…”

    Нема никаквих ограничења верницима РПЦ да се поклоне моштима било ког светитеља Цркве Православне, укључујући ту и Светог Спиридона Чудотворца или било ког другог светитеља кога слави Грчка Архиепископија или друга канонска помесна црква.

    Овде ( http://www.patriarchia.ru/db/text/5283708.html ) је јасно и прецизно наведено:
    …. все это выводит Константинопольский Патриархат за пределы канонического поля и, к великой нашей скорби, делает невозможным для нас продолжение евхаристического общения с его иерархами, духовенством и мирянами. Отныне и впредь до отказа Константинопольского Патриархата от принятых им антиканонических решений для всех священнослужителей Русской Православной Церкви невозможно сослужение с клириками Константинопольской Церкви, а для мирян — участие в таинствах, совершаемых в ее храмах.

    Посете светињама (црквама, манастирима) ни поклоњење моштима нису забрањени.

    А има и појашњење:
    https://www.youtube.com/watch?v=9RVfVTkDa08

    Рекло би се да тривијализовати проблем и трагедију раскола сводећи га на “иконице и остале црквене параферналије”, ако и није злонамерно, никако није на корист.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading