Влада Црне Горе позвала све писце да се ДЕКЛАРИШУ КАО ЦРНОГОРЦИ и уђу у ЦРНОГОРСКУ ЛЕКТИРУ

Влада ЦГ рачуна да ће проценат Црногораца у лектири износити 80%, док ће других нација као што су Марк Твен и Алојзије Степинац бити око 20%, преноси „С*ање ствари“

Нова слова и нова лектира (Фото: Новости)

Титоград, 21. 12. 2018. (С*ање ствари) – На данашњој седници Владе ЦГ изгласан је предлог да се распише јавни конкурс за писце из целог света да добију држављанство Црне Горе и тако уђу у лектиру за основну и средњу школу од следеће 2019/2020. школске године. Наиме, након прилично детаљне чистке која је спроведена ове године од неподобних писаца – као што су Десанка Максимовић, Алекса Шантић, Јован Јовановић Змај, Оскар Давичо и сл. – и уместо којих су у лектиру сврстани легендарни црногорски писци као што је Кемал Цоцо, утврђено је да та измена није довољно пошто се испоставило да ђаци нерадо читају превише лоше књиге.

Услови за пријављивање на овај конкурс имају сви писци који су објавили макар једну књигу у животу и то је заправо једини услов. Познавање црногорског језика није обавезно, мада се у тексту конкурса посредно алудира на писце са некадашњег тзв. српско-хрватског говорног подручја, а највише на оне који су Црногорци али због великосрпске политике грешком себе сматрају Србима. Ипак, изричито је назначено да право на учешћу на овом конкурсу нема Матија Бећковић јер, иако прави Црногорац, како се каже у тексту: „Превише је оскрнавио част црногорског народа изјавом да је Косово окупирана територија кад се ту радило о праву већинског албанског становништва против угњетавања од стране Срба”. Такође, посебно су позвани и надалеко познати албански писци са Косова, мада се не наводи ниједно конкретно име.

Влада ЦГ рачуна да ће проценат црногорских писаца у лектири износити око 80%, док ће оних других нација као што су Марк Твен и Алојзије Степинац бити око 20%.

(С*ање ствари)



Categories: Вести као да су праве

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading