Столтенберг Харадинају: Трансформација БСК не утиче на мисију Кфора

Столтенберг је обавестио Харадинаја да закони о трансформацији Косовских безбедносних снага не утичу на мисију Кфора и да се она наставља

Јенс Столтенберг и Рамуш Харадинај

Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас да је генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу пренео гаранције да ће трансформација Безбедносних у Оружане снаге Косова бити транспарентан процес уз како је навео, уску сарадњи са НАТО и мисијом КФОР.

Харадинај је навео да је у телефонском разговору информисао Столтенберга да је Влада Косова формирала међуминистарски комитет за интеграцију и учлањење у НАТО, као конкретан корак приближавања Алијанси.

„Дао сам гаранције секретару Столтенбергу за транспарентност процеса транзиције БСК, излажући моју и визију Владе Косова за продубљивање партнерства са НАТО и мисијом КФОР и спремност јединица БСК да доприносе регионалној и глобалној сигурности“, написао је Харадинај на Фејсбуку.

Подвукао је да ће Косово блиско сарађивати са Алијансом како би БСК испунио пуне операционалне капацитете у војном мандату.

Столтенберг је обавестио Харадинаја да закони о трансформацији Косовских безбедносних снага не утичу на мисију Кфора и да се она наставља, саопштила је портпаролка НАТО Јоана Лунгеску.

У телефонском разговору Столтенберг је обавестио Харадинаја да ће с развојем мандата Косовских безбедносних снага НАТО поново размотрити степен свог ангажовања са тим снагама у новој години, наводи се у саопштењу објављеном на сајту НАТО.

Столтенберг је Харадинају пренео да је „Северноатлантски савез имао почетну расправу о недавно усвојеним законима о транзицији Косовских безбедносних снага (КБС)“.

„НАТО ће наставити мисију Кфора на обезеђивању сигурног и безбедног окружења на Косову. Кфор делује под мандатом УН и на њега не утичу закони о трансформацији Косовских безбедносних снага“, наводи се у саопштењу и додаје да ће Столтенберг „наставити свој ангажман са свим релевантним актерима о регионалној стабилности“.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг је прошле недеље изразио жаљење због одлуке косовског парламента да усвоји законе о трансформацији Косовских безбедносних снага и оценио да није добар тренутак за такав потез.

Он је тада саопштио да НАТО подржава развој Косовских безбедносних снага у складу са њиховим садашњим мандатом и да ће с променом тог мандата морати поново да размотри ниво свог ангажовања са КСБ.

(Радио Слободна Европа, 19. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading