Споразум УН о мигрантима срушио Владу Белгије

Оставка премијера Шарла Мишела због потписа на необавезујућој „Маракешкој повељи”. Мишел је одлучио да придружи Белгију „Маракешком споразуму” упркос одлучном противљењу највеће странке у његовој коалицији

Шарл Мишел (Фото: Бета/АП)

Негативни децембарски салдо ЕУ у борби с мигрантском кризом крунисан је јуче оставком премијера Белгије Шарла Мишела због потписа који је 10. децембра ставио на необавезујући споразум УН за боље глобално решавање судбине 21,3 милиона избеглица.

Из седишта у Бриселу, ЕУ је овог месеца званично саопштила да одустаје од дуго најављиване реформе споразума „Даблин 3” која је требало да омогући брже расељавање миграната из земаља првог прихвата избеглица.

Потом је на самиту лидера ЕУ у Бриселу донета одлука да се у „овом тренутку” не доноси никаква одлука о реформи регулативе за подношење азила. Централа ЕУ у Бриселу затим је пребројала десет држава уније противника споразума, коме су се средином месеца у Маракешу придружиле 164 државе света.

Дотични споразум УН иначе „потврђује суверено право држава да одреде своју националну мигрантску политику” и истовремено наглашава „фундаментални значај легалних миграција”.

Међу десет европских противника „Маракешке повеље”, на свечаности у Мароку није била Белгија, и то само захваљујући одлучности њеног сада већ бившег премијера адвоката Шарла Мишела (41). Наиме, Мишел је одлучио да придружи Белгију „Маракешком споразуму” упркос одлучном противљењу највеће странке у његовој  (дојучерашњој) коалицији.

„Међународни углед Белгије је у питању. Не можемо се противити настојању УН да предложи глобални оквир за решавање мигрантске кризе, нити одбити да учествујемо у решавању таквог проблема”, сматрао је Мишел.

Колико почетком месеца, Мишел је поручио да државе које не исказују „минимум солидарности у решавању избегличке кризе” треба да се запитају да ли им је место у шенгенској зони.

Већинска, десничарска странка Фламанаца (Н-ВА) у Мишеловој коалицији – која је у септембру подржала нацрт „Маракешке повеље” – од пре неки дан мисли сасвим другачије.

„Доста нам је хаотичних најезда непозваних странаца. Документ УН под паролом права на миграције изједначава долазак легалних миграната и економских печалбара”, сматра Тео Франкен, високи званичних Н-ВА странке.

Пошто је коалиционим партнерима постало јасно да је Мишел одлучан да путује у Маракеш, највећа странка у коалицији (Н-ВА) повукла се из владе. Премијер је пред одлазак у Мароко питао и добио сагласност белгијског парламента да приступи споразуму УН.

Када се вратио у Белгију, Мишела су дочекале тако жестоке  демонстрације противника „Маракешке повеље” у Бриселу, да су јединице коњичке полиције позване да бране објекте Европске уније од разјарене масе.

„Наши људи прво!”, „Затворите сместа границе”… неке су од порука на транспарентима демонстраната који су полицију и седиште Европске комисије гађали каменицама, ишчупаним семафорима, гвозденим уличним клупама: међу 5.500 учесника демонстрација прошле недеље, више од 90 изгредника приведено је на саслушање.

Шта је водећу странку белгијске владајуће коалиције нагнало да од септембра до децембра за 180 степени промени мишљење о необавезујућем споразуму УН за борбу са мигрантском кризом?

Како се догодило да 193 државе у јуну подрже исти тај документ, а да га у децембру у Маракешу потпишу 164 земље? Одговори за сада остају загонетке.

У међувремену, белгијски премијер Шарл Мишел поднео је оставку уочи гласања парламента о његовом поверењу. Белгијског краља Филипа иза Нове године чека нелагодна одлука.

Наиме, да ли Белгија излази на превремене изборе већ у јануару – и то пет месеци пред мајске регионалне изборе и изборе за Европски парламент? Или Белгију води до маја техничка влада? Предосећајући политичку кризу, Шарл Мишел је упозорио да ће колапс владе у Бриселу „гурнути земљу у маглу током целе 2019”.

Тања Вујић

(Политика, 20. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading