Црна Гора: Ректор са надгробне плоче прадеде склонио епитаф о Српству

Праунук је скинуо надгробни споменик са епитафом и поставио нови на којем је нестао епитаф који је Станиша за живота оставио да буде на споменику

Са споменика уклоњен епитаф о Српству

Да су у Црној Гори на дјелу антисрпска хистерија и потирање свега што има везе се српством свима је познато, али да ће се отићи толико далеко да ће се чак мијењати надгробни споменици – мало ко је вјеровао.

Ипак, како на свом ФБ профилу тврди публициста Јован Маркуш, тако нешто се десило у Озринићима, код Никшића, на гробљу код храма Пресвете Богородице, гдје налази се гробница официра Станише Николића, носиоца Обилића медаље.

Упућени мјештани кажу да је официр Станиша Николић одредио за живота који епитаф треба да буде на његовом гробу. Та његова опорука је испоштована од стране породице о чему свједочи фотографија некадашње надгробне плоче која је до скора постојала.

Уклоњени епитаф о Српству

Међутим, послије смрти Станишиног унука, његов син, а Станишин праунук је скинуо надгробни споменик са епитафом и поставио нови на којем је нестао епитаф који је Станиша за живота оставио да буде на споменику.

Остаје отворено питања да ли је узрок томе што је на споменику писало „за спас српских идеала“.

Kако сазнајемо, Станишин праунук је садашњи ректор Универзитета Црне Горе Данило Николић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ИН4С, 20. 12. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

4 replies

  1. Овај ректор монтенегринског “Универзитета” који се не налази ни на једној листи најбољих/пристојних светских универзитета и без шансе је да икада у неку доспе, ипак још увек није сасвим политички коректан! Сумњив ми је тај! Добро што је склонио оно о “окупаторском” српству, али како се – будала једна – није сетио да је цео текст уклесан “окупаторском” ћирилицом и није и то избрисао и променио у чисту, прастару, одвајкадашњу црногорску латиницу – и то по најновијем правопису? Нема чему да се нада код реизбора!

    2
    1
  2. Вјечнаја памјат артиљеријском официру СРБске војске, Станиши Николићу,
    окићеног јуначким одликовањима СРБске војске – златном
    медаљом Обилића и…

    Драган Славнић

  3. Имаће да се науклањају таквих споменика, а још више оних с натписом на српском језику, ћирилицом – то су практично сви сем понеког новијег послератног с црвеном комунистичком звездом. Видео сам понеки такав, мислио сам да ће с комунизмом нестати и ретка латиница с гробаља. Кад, ето ти новокомуниста, већ су и Брозу дигли споменик.

  4. JAKOV Milatović, idejni tvorac pokreta “Evropa sad”, u intervjuu za crnogorske medije rekao je da je glasao za nezavisnost Crne Gore 2006. godine. – Miki (Spajić) je bio sa Dritanom na kafi, on je tu malo liberalniji, a ja sam više obazriv. Da li bih ja to uradio, ne bih. Nije tipični Crnogorac toliko religiozan kada je reč o praktikovanju vere. Ja sam se recimo prvi put pomolio za stolom kad sam otišao u Ameriku 2007, sa 20 godina. Mi smo formirali pokret „Evropa sad“ koji je partija centra, sa uvažavanjem svih raznolikosti našeg društva. Ne postoji Crnogorac koji nema snažan osećaj prema velikoj Jugoslaviji. Moj deda je oslobađao tu zemlju, bio je istaknuti partizan. Oni su bili bogata porodica sa dosta zemlje. Svi su listom pošli u partizane 1941.

    1
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading