Министар одбране САД Матис поднео оставку због сукоба с Трампом око Сирије

Трампова одлука о повлачењу војника из Сирије је кап која је прелила чашу, наводи неименовани званичник

Доналд Трамп и Џејмс Матис на састанку 6. децембра 2017. (Фото: AFP)

Министар одбране САД Џејмс Матис поднео је оставку због сукоба с председником Доналдом Трампом око наглог повлачења америчких војника из Сирије, после две године њиховог дубоких неслагања поводом улоге земље у свету.

Матис ће функцију напустити до краја фебруара после две турбулентне године у којима је настојао да омекша и ублажи тврде Трампове ставове.

„Имате право на министра одбране чија су гледишта боље усклађена с вашим“, написао је шеф Пентагона Трампу у писму у којем је поднео оставку.

Матис је однео писмо у Белу кућу и разговарао с Трампом око 45 минута, наводи неименовани амерички званичник.

Званичник је рекао да на састанку Трампа и Матиса није било сукобљавања и да је било више разлога због којих је министар одбране поднео оставку, али да је одлука о повлачењу војника из Сирије кап која је прелила чашу.

Матис у писму није навео спор око повлачења из Сирије, као ни предложено велико смањење америчког присуства у Авганистану, око чега се такође не слаже с Трампом.

Навео је своје „чврсто уверење“ да је снага САД „нераскидиво повезана“ са савезима с другим земљама, што је изгледа у нескладу с Трамповом политиком „Прво Америка“.

Извор Бета/АП/Н1, 21. децембар 2018.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нови стандард, 21. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading