Кадри Весељи: Споразум са Београдом без промене граница и без ЗСО

Србија би требало да призна Косово и признаће нас. Ово је неповратан процес, рекао председник Скупштине тзв. Косова

Кадри Весељи (Архивска фотографија)

ПРИШТИНА Председник косовске скупштине Кадри Весељи рекао је да коначни споразум о нормализацији односа са Београдом значи да нема промене граница и да нема Заједнице српских општина.

Весељи је на конференцији за новинаре изразио уверење да неће бити Заједнице српских општина.

„Позиција наше земље ће бити суверена Републике Косово, без повреде територијалног интегритета и на основу устава“, рекао је Весељи новинарима.

У противном, истакао је, дијалога неће бити.

„Србија би требало да призна Косово и признаће нас. Србија ће признати суверену државу Косово. Ово је неповратан процес“, напомиње Весељи.

(РТС, 19. 12. 2018)

Кадри Весељи: Ја сам тражио да се такса повећа на сто одсто

ПРИШТИНА Председник Скупштине Косова и лидер Демократска партије Косова Кадри Весељи изјавио је вечерас да нема укидања одлуке о увођењу такси на робу која се увози из Србије и Босне и Херцеговине и да промена одлуке о таксама зависи од понашања Србије. Гостујући на телевизији КТВ, Весељи је рекао да је он затражио од премијера Харадинаја да се такса од 10 одсто повећа на сто одсто и да је премијер то прихватио, преноси Бета.

„Како се буде Србија понашала према нама, тако ћемо се ми понашати, и нећемо на недостајанствен начин повући одлуку о таксама. ЕУ треба да третира обе стране равноправно, да не врши притисак само на нас”, казао је Весељи.

Напоменуо је да је Харадинају рекао да треба обезбедити реципроцитет у односима са Србијом.

„Политике блокирања нису рационалне. Србија је то чинила дуго времена. Није поштовала грађане, робу, енергетику, питања веза за документацију, била је то логика блокаде која је ометала учлањење Косова у међународне организације”, казао је председник косовског парламента.

Председник Косова Хашим Тачи има уставну улогу у дијалогу о нормализацији односа између Косова и Србије и он ће, заједно са преговарачком екипом коју је формирала Скупштина Косова, наставити дијалог, казао је он говорећи о дијалогу о нормализацији односа између Косова и Србије.

Оценио је да опозиција из ината не учествује у преговарачкој екипи и да тиме наноси штету Косову.

Истичући да писмо председника САД Доналда Трампа нема везе са изгласавањем преговарачке екипе Косова и резолуције о дијалогу, Весељи је рекао да је током боравка у САД добијао поруке о гласању о Закону о трансформацији БСК у Оружане снаге Косова и о потреби формирања преговарачке екипе за дијалог са Србијом.

Оценио је да је писмо америчког председника „доказ да је Косово независна држава” и да није мало да САД са великом пажњом прати дијалог.

(Политика, 19. 12. 2018) 

Наслов и опрема: Стање ствари



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. “Србија би требало да призна Косово и признаће нас. Ово је неповратан процес, рекао је председник Скупштине тзв. Косова Кадри Весељи”

    Да није жалосно било би смешно. Овај председник “Скупштине” силом отцепљене територије Србије, коју су подршком окупатора прогласили за државу “Косова”, говори оно што се њему допада. Србија неће признати отету покрајину као самосталну државу. Силом отето ћемо силом и вратити. Ове фантазије самоуверених функционера “Косова” можете чувати у вашим белешкама из једног времена које ће, будите сигурни, неповратно отићи. Оно што сте имали 1999. године и протекле две деценије ће се променити. Власти Србије ће морати да чују и поштују глас својих грађана, који неће дати Косово и Метохију за државу једној арогантној и агресивној националној мањини Албанаца. У томе ће нас помоћи све слободољубиве и моћне земље Света, којима је доста агресија и окупација слободних земаља као што је Србија, од стране разних моћних империјалиста и бивших колонизатора.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading