Живојин Ракочевић: Светиња је и за оне који мрзе

Eпископ Атанасије Јевтић је окупљеном народу говорио како је важно ,,на страшном месту постојати”, истичући да је врлина трпљења спасоносна

Фото: Ж. Ракочевић

Девич – Дубоко у шумама Дренице, у манастиру Девич, данас се на празник Светог Јоаникија Девичког окупило око пет стотина верника и гостију. Подвиг пустињака, родом из Диоклитије Хвостанске, догодио се у време када се гасила српска држава, а предање говори да је Ђурађ Бранковић подигао манастир јер му је светитељ излечио тешко болесну кћер. У временима ропства чуда над гробом Светог Јоаникија су се увећавала а његово име и слава добили су значај раван оном који имају светитељи из лозе Немањића. Скромна црквица је и данас дочекала вернике.

,,Дошла сам с групом оца Радивоја из Београда. Родом сам из Лесковца, осећам да је ту светитељ и да је ово свето место”, каже Драгана док после литургије седи на малом троношцу.

У последњих осамдесет година манастир је разорен два пута до темеља. На једно згариште је после Другог светског рата дошла игуманија Параскева и обновила светињу, а на друго се 2004, недељу дана после мартовског погрома, вратила игуманија Анастасија и подигла из пепела дом Светог Јоаникија. Тим данима је пред поломљени кивот стигао и епископ Атанасије Јевтић. Јуче је народу говорио како је важно ,,на страшном месту постојати”, истичући да је врлина трпљења спасоносна. ,,Ево данас у Девичу видимо чудо васкрсења. Ми хришћани носимо крст и верујемо у крст, али се наш крст завршава васкрсењем”, рекао је владика Атанасије.

Српско становништво овог краја нестајало је од 1945, посебно после немира 1968. и 1981. После отмица, убистава и заузимања имовине у Србици и њеној околини више нема ниједног Србина. Дубоко поштовање према светитељу гајили су и дренички Албанци, чувари које је манастир плаћао а звали су се војводе. Протеклих двадесет година долазе кришом и ретко да их Свети Јоаникије лечи и утеши.

,,Ова светиња треба да сабира све овде јер то је Божја љубав која се овде укотвила преко Светога Јоаникија. Она никога не мрзи, она све прихвата”, рекао је митрополит Амфилохије и нагласио да ,,светиња постоји због оних који је мрзе”.

Литургију је с митрополитом Амфилохијем и епископом Атанасијем служио епископ рашко-призренски Теодосије. Упркос великим тензијама које су овде биле у протеклих неколико дана, у Девич су стигли верници из Београда, Црне Горе, села с центра Косова, из Косовске Митровице.

Слави нису присуствовали локални функционери, а косовска полиција, која обезбеђује манастир, ангажовала је нешто већи број припадника на прилазима манастирском комплексу.

(Политика, 15. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading