Напетости на локалним изборима у Лучанима

На биралиштима у општини Лучани уочене су бројне неправилности и притисци на посматраче, навела је ЦРТА. Као и у тој и у општини Кула испред бирачких места примећени су аутомобили са људима који контролишу излазност на својим списковима

Извор: Данас

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је лидер Двери Бошко Обрадовић вечерас око 19 часова са групом страначких функционера упао у просторије полицијске станице у Гучи, у покушају да се на насилан начин обрачуна са полицијом, која је радила свој посао по налогу тужиоца.

Том приликом Обрадовић је простачким језиком вређао државног секретара МУП Дијану Хркаловић, која му је, и поред агресије усмерене према њој, на пристојан начин одговарала покушавајући да смири ситуацију, навео је Стефановић у саопштењу.

Стефановић је истакао да насртаји на жене постају обавезни део политичког програма Савеза за Србију, а уједно служе и да прикрију недостатак подршке грађана и у великој мери инспиришу најгоре понашање у нашем друштву. Најоштрије осуђујем овакво насиље и бахато понашање и пружам пуну подршку свим колегама који се на частан начин боре за поштовање закона и кажњавање насилника, ма ко они били, рекао је Стефановић.

Он је навео да су Обрадовић и део функционера савеза за Србију пре упада у полицијску станицу у Лучанима напали једну жену, која је дошла да гласа, а потом и једног новинара.

„Представници Савеза за Србију, предвођени Бошком Обрадовићем, вечерас су насилно упали у полицијску станицу у Гучи, како би се обрачунали са полицијским службеницима и спречили их у њиховом раду.

Наводно, незадовољни привођењем Лазара Ђуровића, једног од представника њиховог Савеза, који је доведен у станицу по налогу тужиоца због сумње да је данас напао новинара испред једног бирачког места, на најбруталнији начин желели су да се обрачунају са људима из полиције и тужилаштва, што представља отворени удар на институције државе Србије, наводи се у саопштењу Дијане Хркаловић.

Она је навела да је дошла да обиђе полицијске службенике и пружим им подршку због медијских напада Бошка Обрадовића.

“У тренутку упада била сам у полицијској станици, а када сам на пристојан начин покушала да смирим ситуацију, уследиле су најбруталније увреде од стране Бошка Обрадовића”, прецизира се у саопштењу.

Савез за Србију саопштио је да су чланови његовог Председништва вечерас отишли у полицијску станицу у Гучи да траже ослобађање једног њиховог активисте, који је задржан, и тамо су затекли државну секретарку Министарства унутрашњих послова Дијану Хркаловић.

Шта Дијана Хркаловић ради у Гучи на изборни дан, да ли је она наредила хапшење активиста Савеза за Србију, да ли ће она вечерас бројати гласове и докле иду злоупотребе државних функција за једне локалне изборе, упитао је Савез за Србију.

Највећа излазност у Лучанима

У општинама Лучани, Дољевац, Кладово и Кула вечерас су у 20 часова затворена бирачка места.

Према последњим информацијама из ЦРТЕ посматрачке мисије, највећа излазност забележена је на редовним изборима у Лучанима, где је до 19 часова гласало 67 одсто бирача, али и где су забележене неправилности.

У тој општини је полиција ухапсила председника Извршног одбора Двери Бошка Пушкића због инцидената на бирачком месту у Котражи, а представници власти и опозицији међусобно су се оптуживали за изборне нерегуларности.

За разлику од Лучана, у општинама Дољевац, Кладово и Кула одржавају се ванредни локални избори, које опозиција бојкотује.

Одзив бирача на данашњим ванредним локалним изборима у Општини Кула, била је до 18 сати 44,69 одсто, потврђено је у Општинској изборној комисији (ОИК).

За Бету је речено у ОИК да је гласало 16.055 грађана, и да није било пријава неправилности са бирачких места којих је 40 у седам насељених места. Изборни дан у Кули прошао је без инцидената, али су репортери Бете у свим насељеним местима приметили аутомобиле који се углавном налазе преко пута бирачких места, и у којима од јутрос седе људи са списковима који контролишу одзив гласача. Примећени су и људи са списковима који пешке иду кроз места и од врата до врата бележе да ли су грађани гласали.

У Кладову је потпредседник Општинског одбора Социјалистичке партије Србије (СПС) Перица Панковић приведен на информативни разговор у полицију јер је, по наводима социјалиста, указао на присуство особа из Београда у близини бирачких места.

ЦРТА: Веће неправилности на 11 бирачких места

Приликом обиласка бирачког места Граб, мобилном тиму ЦРТЕ исечене су гуме на аутомобилу и непозната лица спречила су акредитованим посматрачима приступ бирачком месту.

Веће неправилности забележене су на 11 од укупно 43 бирачка места, међу којима су гласање без личних исправа, кршење тајности гласања, некоришћење невидљивог спреја и УВ лампе, као и случајеви вођења паралелних спискова гласача. Као вид притиска на бираче, ЦРТА издваја случај у Котражи где су неидентификована лица испред бирачког места легитимисала бираче.

Мобилни тимови ЦРТА посматрачке мисије, који прате атмосферу и дешавања ван бирачких места, су током преподнева приметили велики број аутомобила са регистарским таблицама из других места као што су Панчево, Нови Сад, Вршац, Београд, Косовска Митровица и возила без регистарских таблица. Возила круже по Драгачеву, задржавају се у близини скоро свих бирачких места и неидентификоване особе из возила комуницирају са члановима бирачких одбора.

Кула: Групе људи координирају излазност на биралишта

На ванредним локалним изборима у општини Кула, до 14 часова гласало је 28,58 одсто уписаних бирача, речено је агенцији Бета у Општинској изборној комисији (ОИК).

Од уписаних 35.914 бирача, до 14 часова гласало је њих 10.267.

Репортери Бете забележили су у готово свим насељеним местима општине Кула, аутомобиле који су углавном паркирани преко пута бирачких места и у којима од јутрос седе људи са својим списковима контролишући излазност.

Примећени су и људи са списковима који се пешке крећу кроз села и од врата до врата бележе да ли су грађани изашли на гласање.

У кафићима у близини бирачких места, налазе се и групе људи које очигледно координирају излазност на биралишта, телефонски прикупљају информације о томе ко је изашао на гласање, а уколико је то потребно, пријављују гласаче на листе за „кућне посете“ ако су у питању старија или немоћна лица.

Мештани су новинарима Бете испричали и да су поједини гласачи, који подржавају коалиционе партнере СНС који нису изашле самостално на локалне изборе, снабдевани пре изборног дана хемијским оловкама посебних боја (црвена и зелена), како би се након гласања знало колико је који партнер донео гласова најјачој листи.

У Кули има 40 бирачких места у седам насељених места. У целој општини примећено је појачано присуство полиције, те на готово сваком бирачком месту и у најзабаченијим местима, дежура по једна полицијска патрола.

Општинска изборна комисија у Кули прогласила је укупно осам изборних листа, а Савез за Србију, у којем је и Демократска странка која има одбор на локалу у Кули, раније је саопштио да ће бојкотовати ванредне изборе у Кули, Кладову и Дољевцу, јер су „вештачки изазвани и незаконито расписани“.

Дољевац: Мања излазност него на претходним изборима

По подацима Општинске изборне комисије (ОИК) у Дољевцу, на ванредним локалним изборима у тој општини до 11.30 часова гласало је 22,95 одсто уписаних бирача.

По речима секретара ОИК Гордане Цветковић, изборни процес протиче „у најбољем реду“ а излазност је мања у односу на претходне локалне изборе када је до поднева свој бирачко право искористило 38 одсто уписаних бирача.

„Излазност је мања него на претходним изборима, а разлог је вероватно лоше време. Комунално предузеће чисти путеве и улице на подручју општине и верујемо да ће излазност бити пуно боља у поподневним часовима“, казала је Гордана Цветковић.

На подручју општине Дољевац отворено је 37 бирачких места, а право гласа има нешто више од 14.700 грађана.

За 37 одборничких места у Скупштини општине Дољевац на изборима се надмеће пет странака и једна група грађана, и то Српска напредна странка, Социјалистичка партије Србије, Покрет уједињених пензионера Србије, Српска радикална странка, Јединствена Србија и група грађана „За демократски Дољевац“.

Ванредни локални избори у Дољевцу расписани су након што је председник општине Горан Љубић Међарац (СНС) поднео оставку на ту функцију. Он је подношење оставке образложио „прозивкама опозиције“ и жељом да „провери изборну вољу грађана“. У досадашњем сазиву Скупштине општине, СНС је са 28 одборника имао апсолутну већину.

Право гласа у Кладову има 22.300 бирача. Они бирају одборнике са четири изборне листе СНС-а, СПС-а, ПУПС-а и СРС-а.

Кладово: Функционер СПС приведен јер је указао на присуство особа из Београда близу бирачких места

Потпредседник Општинског одбора Социјалистичке партије Србије (СПС) у Кладову Перица Панковић приведен је данас на информативни разговор у полицију јер је, по наводима социјалиста, указао на присуство особа из Београда у близини бирачких места.

Како је новинарима рекао председник социјалиста у Кладову Радован Арежина, Панковић је приведен пошто је у близини једног бирачког места упитао извесну особу из Београда: „Шта ту тражиш?“.

„Социјалистима се не дозвољава да активно учествују у изборима“, рекао је Арежина наводећи да је у Кладову током претходне две недеље примећен велики број џипова београдских регистрација.

Председник Општинског одбора СПС је додао да је Панковић пуштен пошто је дао исказ.

У Кладову се данас одржавају ванредни локални избори на којима се листе „Александар Вучић – зато што волимо Кладово“, „Ивица Дачић СПС – Јединствена Србија Драган Марковић Палма“, „Милан Кркобабић – Партија уједињених пензионера Србије – И Кладово је Србија“ и листа „Др Војислав Шешељ – СРС“ надмећу за 28 одборничких места у Скупштини општине.

Право гласа у општини Кладово има 22.363 грађана. Већина опозиционих странака бојкотује локалне изборе у и овој општини.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 16. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading