Живојин Ракочевић: Америчке заставе у Приштини шаљу поруку „ово није Европа“

Постављање америчких застава широм Приштине је симболична порука да ту не станују Европљани

Заставе САД у Приштини (Извор: Нови стандард)

Заставе САД у Приштини показују да је европска политика на Косову пропала, а изражава се захвалност за оклопна возила која су стигла уочи формирања војске. И то није све.

На главном тргу, али и многим централним улицама у Приштини од среде ујутру су истакнуте америчке заставе у знак захвалности главном савезнику у формирању војске, преносе приштински електронски медији.

Заставе САД истакнуте су 48 сати пре него што ће у косовској Скупштини у петак бити одржана финална расправа за усвајање три нацрта закона којима се дефинише постојање косовских оружаних снага.

Застава земље која је подржала њено оснивање је део фолклора косовских Албанаца. Дакле, не вијоре се косовске, већ заставе САД, која је стављена у ранг са свеалбанском заставом са орлом, каже књижевник из Грачанице Живојин Ракочевић.

Он наглашава да овако долазимо до јасне поруке овог симболичног потеза, а то је – ко је заправо главни на Косову и Метохији. Тако је послата порука да ту не станују Европљани.

„Пропала је европска политика која је ових недеља пробала да пронађе свој идентитет и да каже косовском вођству и Албанцима да би требало да примене неке европске норме. Ово је и захвалност за она оклопна возила која су недавно стигла из САД, што се комплетно уклапа у америчку иконографију. Не смемо никада да заборавимо да је Хилари Клинтон изјавила како је Косово лична ствар њене породице и како једноставно не може да се разликује од било које америчке зоне утицаја или неке врсте територија“, сматра наш саговорник.

Живојин Ракочевић

На питање како коментарише чињеницу да Вашингтон јавно не подржава формирање војске Косова, Ракочевић одговара да је то једна врста шизофрене политике, која треба да доведе до тога да се европски НАТО савезници помире са чињеницом да ће се та војска оформити, у противном, зашто би им слали оклопне транспортере.

„И војска и транспортери треба да умире становништво, али и моћне команданте ОВК који руководе, због Хага и хашког процеса. Све је то нека врста представе и трговине, у којој са једне стране треба у наредном периоду да буду испоручени нижи команданти, а да се са друге стране добију оклопна борбена возила и војска“, наглашава Ракочевић.

Он оцењује да је то пријатељски договор, који за циљ има да се доврши процес косовског пројекта, који би на крају имао све атрибуте самосталности. „У основи је то љуштура без садржаја у којој владају корупција и криминал, у којој владају најгори. То је та логика у којој није важно да ли има демократије и људских права, није важно да ли кршите европске вредности, важно је да испуњавате налоге и да непрестано показујете лојалност“, додаје књижевник са КиМ.

Једна од западних вредности које приштински званичници игноришу јесте и Суд за злочине ОВК. С обзиром на чињеницу да је данас високи официр бивше ОВК Ремзи Шаља рекао да је добио позив, али да се неће појавити пред Специјалним тужилаштвом у Хагу, поставља се питање шта Срби уопште могу да очекују од те институције? Ракочевић каже да не треба да очекујемо много, зато што са једне стране САД дају оружје командантима ОВК, а онда од њих траже да своје ниже официре пошаљу у Хаг.

Додаје да ће правити представу и пружати велики отпор према суду док њихови ментори не буду закључили да је ипак важно да се нађу пред лицем правде.

„Не дај Боже, када би се догодило да рецимо Харадинај, Тачи или Лимај заврше пред тим судом, онда би КиМ отишли у пакао, дошло би до катастрофе, јер они контролишу тај простор. Немири и представе које ће уследити, као и одбијање да пошаљу своје саборце Хагу, заправо ће послужити као пробни балон да се види колика је њихова моћ и колико је тешко испоручити оне који су овом простору донели толико зла и потпуну анархију. Истовремено, Тачију, Лимају и Харадинају омогућиће безграничну власт и контролу Албанаца“, каже Ракочевић.

Он сматра да су приштински лидери превасходно божја казна за Албанце, а да су Срби на КиМ колатерална штета којој ће се све окретати онолико, колико им то буде било потребно.

Наташа Милосављевић/Спутњик

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нови стандард, 13. 12. 2018) 



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading