Дојче веле: Приштина агресивно, Београд у дефанзиви

Званични Београд, али и српски медији, и даље све време говоре о формирању војске Косова. Стручњаци притом упозоравају да је тренутно реч само о стварању правних претпоставки за успостављање косовске војске

Фото: Getty Images/AFP/A.Nimani

Процес формирања војске Косова је наишао на противљење у појединим западним земљама и НАТО, али последњи кораци показују да је Косово ипак добило зелено светло за тај потез. Како сведоче и последње изјаве појединих америчких и британских званичника, формирање војске Косова види се као право суверене државе, и на тај начин је заправо демонстрирана подршка приштинским властима.

Као и што се очекивало, и у овом случају је пресудна била подршка САД – када је Америка дала свој благослов било је јасно да је реч о неповратном процесу.

Јасна подршка из сенке

Та подршка из сенке јасно се видела и сасвим је сигурно да се власти у Приштини не би одлучиле на такав смели политички потез без подршке Вашингтона, оцењује за ДВ војно-политички коментатор Александар Радић.

„Ствари су постале потпуно јасне када је амбасадор САД у Приштини подржао стварање војске Косова. Управо у време највеће буре на Западном Балкану око стварања косовске војске, САД су донирале лака оклопна возила Косовским безбедносним снагама. А то је био више него симболичан чин“, каже Радић.

Војска Косова – политичка калкулација?

Мотиви Вашингтона су јасни, јер Америка промовише независност Косова на сваком кораку, те стога и подршка стварању тамошње војске није превелико изненађење. Постоје, наравно, тврдње да то није превелико изненађење и за српске власти, али да по природи ствари званични Београд практично мора да у јавности изражава дубоку забринутост.

Војни аналитичар и новинар агенције Фонет Давор Лукач сматра „како је политичка ситуација таква да се иде на неке калкулације, и мислим да неки договор можда постоји. Да ли то значи да ће војска Косова бити створена у замену за нешто што ће добити Србија- то је питање на које још увек немамо одговор. Зато ме не би зачудило да и Србија пристане на ту војску, иако се закони не могу мењати без посланика Српске листе“, сматра Лукач.

Лепо упакована пропаганда

Косовске власти су, говорећи о формирању војске, истакле да се она не ствара да би била употребљена против Срба, или било кога другог, већ да би могла да узме учешће у међународним мисијама. Та лепо упакована реченица је свакако музика за америчке уши, која се суочава са све мањим ентузијазмом савезника за поједине војне акције. Свакако да се Приштина потрудила да уради добар ПР за представљање војске, примећује Александар Радић.

„Косовске безбедносне снаге су и до сада, према постојећим прописима, могле да узму учешћа у међународним мисијама. Тако да сада тврдити да ће се усвајањем нових закона о војсци десити нешто ново је обмана, која додуше лепо звучи у медијској експлоатацији. То нарочито добро звучи у САД, али реалност је да у новом закону о косовским снагама безбедности пише да је та војска намењена заштити интегритета Косова“, напомиње Радић.

То је једна врста пропаганде, истиче и Давор Лукач, јер учешће у међународним мисијама захтева пуно припреме, обуке, али и новца. „Косово за то дуго неће бити спремно“, каже Лукач.

Страх је (не)оправдан

Добар део јавности у Србији, али и знатан број медија, процес успостављања војске Косова виде као велику опасност за српску заједницу на Косову. Упозорава се тако да ће дан након прокламације о формирању војске Косова та војска кренути на север Косова, и да ће то бити немогућа ситуација за српске власти у Београду и Србе на Косову. Тај страх није оправдан, сматра Давор Лукач:

„Довољно је само видети који медији објављују такве ствари. То су медији у којима је Србија до сада већ десет пута ратовала са Хрватском, Косовом, и не знам с ким све не. Таква бојазан је постојала и због формирања РОСУ- које по Бриселском споразуму не могу на север- али оне тамо одлазе и није се десило ништа о чему шире панику поједини медији“, наводи Лукач.

Ситуација свакако није наивна, скреће са друге стране пажњу Александар Радић. „Стварање војске Косова за Србију јесте озбиљно политичко- безбедносно питање. Али, у делу медија је створена слика да је реч о припреми за етничко чишћење. Наравно да је ту реч о пренаглашеној поруци“, додаје Радић.

Емотивна дефанзива

Читава ситуација ипак одаје утисак да је Београд затечен – или како су истакли српски званичници „сатеран у ћорсокак“ – и да тренутно нема неки превише паметан потез као одговор на формирање војске Косова. У том контексту се често помиње изјава премијера Ане Брнабић, која је упозорила како се нада „да Србија неће морати да употреби своју војску да би заштитила Србе“.

Та изјава је касније коригована, а Давор Лукач каже да „Србија може да пошаље војску на Косово ако за то добије дозволу НАТО и КФОР. Јер, оног тренутка када ставите у погон тенкове у Рашкој – то региструју многи и то би био сулуд потез. Тако да је Србија у овом тренутку заиста немоћна“, оцењује Лукач.

Приштина наступа агресивно, а Београд је тренутно у дефанзиви, додаје Александар Радић. „Србије је тренутно пасивна и нема много тога што може да учини. Једино што Београд може је да кроз разне дипломатске канале упозори да је по Резолуцији Уједињених нација јасно дефинисан мандат КФОР-а, и да не може да постоји конкуренција над оружаном силом на Косову“. Радић напомиње да је изјава премијерке Брнабић показатељ вишка емоција које настају управо из осећаја немоћи. „Када сте у дефанзиви омакне вам се нешто што можда није требало изговорити. Зато се у овој ситуацији морају пажљиво бирати речи, посебно када је реч о војним питањима“, скреће пажњу Радић.

Давор Лукач сматра да се и након евентуалног званичног почетка формирања косовске војске ништа посебно неће десити. Како би у том случају изгледао дан после?

„Можда ће бити неких протеста на северу Косова, и све ће прштати од оштрих изјава Вучића и Вулина. Марко Ђурић ће се огласити оштрим саопштењем и то је све. Али Косово неће послати војску на север све и да хоће. Јер, мора се завршити процес трансформације Косовских безбедносних снага, и мора се променити Устав. Ово сада је тренутно само предлог Владе Косова, али за то би требало променити Устав, а за то су потребни гласови српских посланика. Једним потезом пера и преко ноћи се не може формирати војска“, закључује Давор Лукач.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 13. 12. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. “Дојче веле” је самим насловом све рекао. А изабрани саговорници из Србије су то и потврдили. Једино нико да објасни, чему такав однос у гледању на предстојеће стварање војске “Косова”? Србија се сама определила за такав дефанзивни став. Као држава којој је покрајина Косово и Метохија силом отета оружаном агресијом, може и мора да предузме и много одлучније мере. Свет више није под хегемонијом САД и НАТО пакта. Русија и Кина имају све већи утицај на дешавања у Свету. Довољно је да се Србија врати изворним документима – свом Уставу и Резолуцији СБ УН бр. 1244 и одлучно, уз подршку наведених пријатељских земаља, пред Уједињеним нацијама, захтева покретање поступка враћања покрајине у састав Србије. Србија спада у земље Балканског полуострва са већим бројем становника. Не можемо да се понашамо као кукавице док се једна национална мањина шири по делу наше земље. На претње силом треба одговорити исто таквим претњама. И не заборављати да стање у свету није ни налик ономе које је било оне 1999. године.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading