Горан Козић поднео оставку у „Илустрованој политици“

Закључио сам да је мој приступ уређивању новина неприхватљив. Извињавам се свима које сам својим начином писања увредио, или понизио. Извињавам се својој породици, својој деци и државном врху, навео је Козић

Фото: Политика

Саветник главног и одговорног уредника Илустроване Политике Горан Козић, поднео је данас оставку.

У образложењу овог потеза Козић је навео:

„Закључио сам да је мој приступ уређивању новина неприхватљив. Зато подносим оставку на сва уређивачка места у Политикиној кући. Извињавам се свима које сам својим начином писања увредио, или понизио. Извињавам се својој породици, својој деци и државном врху”, навео је Козић у изјави за јавност достављеној Танјугу.

Министарство културе: Насловница „Илустроване Политике” није по мерилима доброг укуса

Министарство културе и информисања критиковало је данас насловну страну „Илустроване Политике” и изразило жаљење што „ни нова насловна страница није по мерилима доброг укуса”.

У саопштењу Министарства се наводи да се то дешава по други пут у последње време „одударајући од духа вишедеценијског концепта ове ревије”.

„Апелујемо на посленике у медијима да се придржавају стандарда ове друштвено важне професије, као што се противимо вулгарним реакцијама на извештавање новинарке „Студија Б” Барбаре Животић”, наводи се у саопштењу, преноси Бета.

Министарство је најавило да ће истрајати у осудама „појава нетолеранције и искључивости у јавном простору”.

„Илустрована Политика” објавила је на насловној страни издања од понедељка  ликове новинарке Љиљане Смајловић, председника Управног одбора Фонда Б92 Верана Матића и амбасадора САД-а у Србији Кајла Скота на слици Богородице како храни Исуса уз наслов „Веране, Веране, шта то радиш, мамографу један”.

Те новине, које су у државном власништву, објавиле су 30. октобра насловну страну са натписом „Пси су пуштени” и пратећи текст чији је аутор Ђорђе Мартић, а који је упућен против независних новинара и медија.

Повереница: Скандалозна, увредљива насловница Илустроване

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије је данас осудила насловну страну „Илустроване политике”, на којој се, како истиче, на скандалозан и увредљив начин вређа достојанство и углед приказаних личности, а фотомонтажом ренесансне слике Богородице сликара Ђампјетрина, вређају се верска осећања припадника хришћанске вероисповести.

„Уставом Републике Србије забрањена је дискриминација по било ком основу, а међу основама који су нарочито забрањени, наводе се пол, вероисповест, политичко и друго уверење. Закон о забрани дискриминације забрањује, поред осталог, понижавајуће поступање које има за циљ повреду достојанства, нарочито ако то представља понижење или увреду, а законом је пропагирање дискриминације путем јавних гласила, дефинисано као тежак облик дискриминације”, навела је Повереница.

Све наведено, истакла је Јанковић, насловна страна овог магазина недвосмислено приказује.

„Преношење различитих ставова и полемика у медијима је дозвољено, али је истовремено, обавеза свих медија да поштују професионалне и етичке стандарде извештавања”, закључује Повереница за заштиту равноправности, преноси Танјуг.

(Политика, 11. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading