Жан Кристоф Буисон: Француски политичари на власти немају дугорочну меморију о пријатељству наших земаља

Жао ми је што је француски председник Макрон отказао посету Србији, јер би било добро да се извини због дипломатског инцидента који се догодио на церемонији обележавања стогодишњице I светског рата Паризу

Жан Kристоф Буисон (Фото: Медија центар Београд)

Београд – Жао ми је што је француски председник Емануел Макрон отказао посету Србији, јер би било добро да се извини због дипломатског инцидента који се догодио на свечаној церемонији обележавања стогодишњице Првог светског рата, 11. новембра у Паризу – истакао је Жан Kристоф Буисон, историчар и заменик директора француског магазина Фигаро, који је био један од говорника другог дана међународне конференције “Европска унија и Западни Балкан – повратак реалполитике?”, коју је организовао Истраживачко–издавачки центар Демостат.

Он је оценио да је недопустиво то што је председник Александар Вучић на церемонији био распоређен на место које није достојно жртве коју је Србија поднела у Првом светском рату и додао да грешка у протоколу не може бити ваљано оправдање за тако нешто.

– Шеф протокола је морао да зна да је Србија у том рату била на страни  земаља победница и да је изгубила 1,2 милиона људи. Мислим да је посреди сукоб краткорoчног и дугорочног памћења, те разлика између политичке и историјске меморије. Вучић је имао легитимно право да устане и оде, али није желео да на манифестацији таквог типа прави скандал, за шта му треба одати признање – рекао је Буисон.

Он је навео да у Француској свака породица има неког ко је учествовао у Првом светском рату, тако да је тамошњи народ итекако свестан улоге Србије у том светском сукобу и негује то памћење. Буисон је анализом тамошње штампе из времена “Великог рата” закључио да су Французи у то време истицали да су “Срби њихова мала браћа, која се храбро боре против велике Аустроугарске, те да је то народ мали по броју, али велики по духу”.

– Генерација Француза која је скоро дошла на власт нема дугорочну меморију о великом пријатељству између наше две земље. “Жуте мајице” су спречиле Макрона да дође у Београд и да се извини српском народу.  То је такође још један доказ да неко ко не поседује дугорочну меморију, не може водити једну велику земљу – указао је Буисон.

Говорећи о лошем имиџу Србије који су формирали западни медији, он је навео да је велику улогу у “хитлеризацији” наше земље деведесетих година имао француски Монд, додавши да то не каже због тога што он ради за Фигаро. Према Буисоновом виђењу, тих година је вођена велика пропаганда усмерена против Србије и Срба, којој се ни Француска није значајно опирала.

– Србија је земља која се не обрађује у француским школама. Млађи Французи су одустали од покушаја да разумеју шта се то десило са Југославијом, јер им је то исувише компликовано. Лакше им је да све буде црно или бело, да постоји подела на “добре” и “лоше” момке. Французи су збуњени чињеницом да су Срби, који су кроз историју увек били на исправној страни , одједном постали “монструозан народ”. Али, зашто би читали књиге када могу да имају дежурног кривца који је лош у свакој ситуацији – констатовао је Буисон.

(Демостат.рс, 9. 12. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Не би требали да се превише љутимо на понашање Француза према Србији на прослави стогодишњице свршетка Великог рата. Јер и они су под утицајем других, који прекрајају Историју тих времена. По њима, тадашња Србија је крива за почетак Великог рата. Њихови преци су после 1918. године предлагали да се Немачка раздели на више делова, и тако онемогући да буде узрочник нових агресија на суседне земље. Али, они који су и покренули Аустроугарску и Немачку ратну машину то нису прихватили. Тако смо ускоро добили нови Светски рат. Ако идемо још даље у прошлост, занимљиво је питање зашто је уништена француска монархија? Прича о борби за друштвени и економски напредак, није убедљива. Јер су неке друге, суседне монархије остале и до данашњих дана. Битно је било да се уништи француска цивилизација. Јер је она била највећа сметња новом устројству Света. Данашња Француска је готово потпуно под утицајем светских владара. И понаша се по њиховим стандардима.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading