Немачка: „Мала Меркелова“ освојила ЦДУ

Сматра се да ће победа „мале Меркелова” или АКК значити наставак центристичке политике Ангеле Меркел и да ће обезбедити канцеларки да „изгура” мандат до краја

Анегрет Крамп-Каренбауер (Фото: Бета/АП)

Наследница Ангеле Меркел на челу Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) је Анегрет Крамп-Каренбауер, која је у другом кругу гласања у Хамбургу добила подршку 517 гласова. Од 999 делегата (два нису била присутна), њен противкандидат из првог круга Фридрих Мерц добио је 482 гласа.

Према свим досадашњим анализама, сматра се да ће победа „мале Меркелова” или АКК, како зову генералну секретарку странке, коју је сама канцеларка предложила, значити наставак центристичке политике Ангеле Меркел и да ће обезбедити канцеларки да „изгура” мандат до краја, односно до 2021. године.

И не само то, многи већ Крамп-Каренбауер виде на месту канцеларке на следећим изборима. Прво због историјске чињенице да је лидер ЦДУ већ традиционално давао канцелара, а, друго, сматра се да ће до следећих избора имати прилику да уз подршку Ангеле Меркел савлада све тешке и непредвиђене ситуације. Да је победио Мерц, многи су сматрали да би то због дубоког неслагања са Меркеловом значило расписивање избора већ следеће године.

Напета атмосфера је на страначком конгресу трајала неколико сати, пошто у првом кругу ниједан од три кандидата није освојио натполовичну већину. Приликом првог гласања, Крамп-Каренбауер је добила 450 гласова, а Фридрих Мерц 392 гласа. Из трке је испао трећи кандидат, актуелни министар здравља Јенс Шпан, који је освојио 157 гласова. Иако се спекулисало да ће се Шпанови гласови прелити Мерцу, то се ипак није догодило, барем нису сви у другом кругу своје поверење дали немачком бизнисмену.

Крамп и Мерц (Фото: Бета/АП)

Искуство је АКК стекла водећи регионалну владу у савезној немачкој држави Сарланд, где је водила коалицију у три мандата, што јој је дало карактеристику особе која има таленат да сарађује с другим странкама.

Америчка агенција Асошијетед прес наводи да је АКК доследно показивала већу наклоност од Меркелове конзервативној реторици и била много гласнија по питању противљења геј браковима. Недавно је 56-годишња Каренбауерова покушала пажљиво да направи разлику између себе и Меркелове без тога да јој ускрати позицију, рекавши да је имала „врло живахне разговоре” с канцеларком о разним темама.

Фридрих Мерц (63), ривал Меркелове који доводи у питање уставне гаранције за толике азиланте које је Немачка прихватила, сматра и да би највећа европска економија требало више да доприноси Европској унији. Мерц се залаже за конзервативнији и пословнији приступ. И вођење такве политике која ће вратити ЦДУ гласаче који су прешли десничарској Алтернативи за Немачку (АфД). Предводио је ову странку од 2000. до 2002. године, када га је Меркелова победила на страначким изборима. Парламент је напустио 2009. године, а последњих година је радио као адвокат и шеф одбора за надзор немачке испоставе америчког инвестиционог фонда „Блекрок”, највеће светске корпорације за управљање имовином. Према подацима доступним на интернету, ова корпорација, коју називају и „компанијом која поседује свет”, пошто има удела у скоро свакој глобално важној фирми, располаже са 6,29 билиона (6.290 милијарди) долара.

После говора Ангеле Меркел, сваки од три кандидата је имао прилику да одржи свој говор са кратким планом вођења странке. Како медији оцењују, после емотивног говора, Ангела Меркел је добила десетоминутни аплауз, којим јој је хиљаду делегата ЦДУ, стојећи, одало захвалност. Поједини су истакли и транспаренте на којима је писало: „Хвала, шефице!”

Анегрет Крамп-Каренбауер и Ангела Меркел (Фото: Бета/АП)

У свом последњем говору као председница ЦДУ она се опростила, рекавши да јој је била част што је имала могућност да буде 18 година на водећој функцији у странци.

Њен говор је оцењен као мешавина самокритике, захвалности и позива на јединство у странци. Сама је најавила својим одласком отварање новог поглавља у странци. У свом обраћању Меркелова се осврнула и на све снажнију десничарску АфД, због чијег јачања је трпела критике у странци, рекавши да оно што карактерише демохришћане јесте да се од других разликују, али да никада никога не изопштавају.

„Ми демохришћани се понекад свађамо, али никада не сејемо мржњу против других или понижавамо друге људе”, нагласила је она, додајући да ЦДУ увек служи грађанима Немачке. Поводом лоших резултата у истраживањима, Меркелова је апеловала на страначке колеге да ЦДУ покаже шта зна. „Наша ЦДУ је данас другачија од оне из 2000, и то је добро. ЦДУ 2018. има право да гледа у будућност новим „главама, структурама, али уз исте вредности које заступа”, рекла је Меркелова.

Она је, уједно, бранила све мере које је предузела за време вођења странке, указујући посебно на укидање војне обавезе и увођења социјалне помоћи.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Једна Адолфова “ћерка” је заменила другу. Више личи на “оца” од претходне. Немачка ће наставити без већих промена, само ако не помисли да угрожава Русију. Онда им неће помоћи ни њихов идејни “отац”. Мене брину осећаји Меркелиног “посинка” у Србији. Треба му помоћи да не западне у депресију. Јер, у таквом стању може поново да умањи плате и пензије.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading