Александар Вучић: Војска Косова могућа само под два услова

Вучић је истакао да је један услов да прво НАТО мора да се сагласи с тим. Други је да мора да се сагласи локална заједница

Александар Вучић и Јенс Столтенберг (Архивска фотографија РТС-а)

“НАТО има обавезу коју је преузео после усвајања Бриселског споразума да не буде војске на северу Косова”, подсетио је српски председник.

Вучић је истакао да само под два услова војне снаге могу бити на северу Косова, од којих је један да прво НАТО мора да се сагласи с тим.

Други, како је додао, указујући да су услови кумулативни, а не алтернативни, да мора да се сагласи локална заједница.

“Ниједан Србин неће да се сагласи с тим. Можда неки криминалац или неки западни агент, али таквих је мало”, рекао је Вучић.

Упитан да ли прети рат због потеза Приштине, која након такси на српску робу најављује и формирање војске, Вучић је рекао да не воли да користи реч “рат”, нити мисли да је то добро.

“Мени се чини само да људи у Приштини данас не разумеју размере катастрофе које могу да изазову. Молим да у неком тренутку покушају да то схвате”, рекао је председник.

Уверен је да ће Србија, и поред ирационалних потеза Приштине, успети да сачува мир, да рата неће бити, али и да неће дозволити никада више, нигде, протеривање нашег народа.

“Очекивања народа нису у складу са ситуацијом на терену”

Председника посебно, каже, плаше очекивања нашег народа, која, указао је, нису у складу са ситуацијом а терену.

Он је подсетио да Срба на северу КиМ има између пет и шест одсто, а јужно од Ибра око два одсто.

Онима у централној Србији који говоре да то питање мора да се решава на другачији начин, Вучић каже да сматра да они дугорочно не желе добро Србији.

“Тиме што ћемо да говоримо све је наше или све њихово нећемо постићи никакав договор. Можемо да кажемо Качаник је дивно српско село, али тамо живи више припадника ИД или Ал Каиде по глави становника, него било где у свету”, рекао је и запитао:

“Колико вас је спремно да пошаље децу да се боре са таквима, колико вас”, упитао је Вучић. Лако је, истиче, “пуцати” преко медија.

Подсетио је и на оно што се дешавало у Паризу током прославе Дана примирја, те указао да је на сахрани Џорџа Буша Хашим Тачи седео између Меркелове и пољског председника Анджеја Дуде и да му је то обезбедио новац.

“Овде имамо комбинацију – мањи утицај чињенице да им је Америка све, и мама и тата и да их гурају на све начине и огроман новац који њихови исељеници плаћају, пре свега из Њујорка и Швајцарске, севера Италије. Подржава их новац. Замислите Тачи, чувени борац за људска права да седи поред Меркелове, најјача држава поред нечег што није ни принети држави”, рекао је Вучић.

Истрага Приштине о убиству Ивановића ништа није показала

Председник Вучић изјавио је да истрага Приштине у случају убиства Оливера Ивановића ништа није показала, да Београду никада нису достављене тражене чауре, као и то да би се знало ко је убица, ако би се сумње српских служби безбедности показале као исправне.

Додао је да Милан Радоичић није пао на полиграфу, а да су приштинске власти желеле да његовом ликвидацијом убиство Ивановића припишу Српској листи и Београду, као и да смо добили снимке са места убиства који су “у магли”.

Проблем је, каже, у томе, што ми нисмо имали приступ месту увиђаја, злочина, већ је Приштина све то радила и све време правила политичку причу, са различитим страним агентурама, којима је то увек одговарало не би ли срушили север и не би ли обезбедили пуну независност и државност Косова, на целој територији, јер рачунају да су са југом завршили.

“Све време је било важно – како да сломимо север и слободарски дух и приступ који има Вучић, чувајући независност и сувереност Србије. То је њихов циљ и то није тајна. Зато је била магла тог дана, иако магле није било, зато не могу да добијем сателитске снимке и кад разговарам са шефовима страних тајних обавештајних служби и са другима… Та магла ће за нас увек да постоји ту и људи не треба да имају илузију”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је за изјаву Рамуша Харадинаја да ће пасти власт у Београду, мислио да је “безвезе интервју”, али да је схватио да је то имало своју поруку.

“То је дато пре увођења такси и пре него што су покушали да ликвидирају Милана Радојичића и када су кренули са хапшењима по Митровици. Неко је то добро ‘израчунао'”, рекао је Вучић.

Додаје да су рачунали да, ако убију Радојичића, да више нико неће моћи да каже да Оливера Ивановића није убио Милан Радојичић који је са Српске листе, а Вучић је подржавао Српску листу.

Вучић о изјави Енвера Хоџаја

Албанци имају велики утицај на власти у Македонији, а слична је ситуација и у Црној Гори, изјавио је председник Вучић поводом изјаве потпредседника косовске владе Енвера Хоџаја о стварању неформалног антисрпског пакта у региону.

Вучић је нагласио да је Енвер Хоџај важио за човека који није екстремиста, а да га сада као екстремисту доживљавају и они на које је највише рачунао.

“Био је у блиским односима са Кристофом Хојзгеном, саветником канцеларке Меркел, и правио нам много проблема својим везама, течним, добрим немачким језиком, својим чврстим залагањем за албанске интересе”, рекао је председник за Пинк.

Како каже, Хоџај се онда “погубио” и помислио да може да ради шта хоће и да има безгранично поверење, те је постао све екстремнији.

То што је Хоџај демантовао наслов у коме се каже да раде на стварању антисрпског пакта, ништа не мења, истиче Вучић и каже да ако се прочита интервју у њему све то стоји, једино можда није употребио реч “пакт”

“Да ли то раде? Слушајте, они имају 25 одсто Албанаца у Македонији, који су у власти. Без њих нема власти у Македонији и они имају значајан утицај. У Црној Гори је мање или више слична ситуација”, нагласио је председник.

Како каже, у Црној Гори је изражена огољена антисрпска кампања која је за нашу земљу веома тешка, те да се Србија труди да избегне конфликт са црногорском државом.

Вучић: Нема компромиса са лоповима

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да “са онима који су разорили државу, са лоповима”, неће никада правити компромис, ни по коју цену.

Коментаришући то што га опозиција оптужује да је крив за убиство Ивановића, напад на Борка Стефановића и друго, приметио је да је у случају Стефановића најгоре прошао полицајац који се поставио између њега и нападача.

“Ухапшени су сви, за разлику од свега онога што они раде сваки дан”, рекао је Вучић.

Подсетио је и на председничке изборе 2017. када је за време протеста опозиције трпео притиске да их прима и да са њима прави некакву “владу спаса”.

“Поједине стране силе имају проблем са мном, јер нећу да прихватим да они доносе одлуке у име грађана Србије, пошто то нећу да прихватим – кад су били протести после избора 2017. када су тражили да Јанковића поставим за премијера. Правили су се да се као не зна ко их организује. Проблем је у томе што ја нећу да их примам, притисак сам имао и из своје владе да их примам, да се смањи притисак. Рекао сам – не пада ми на памет”, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће СНС, странка коју он предводи, у недељу организовати скуп у Београду који ће бити посвећен женама.

Никад “слатки” односи у региону

Вучић је рекао да, без обзира на оно што се о њему пише у хрватским медијима, верује да ћемо у будућности имати боље односе са Хрватском – када се страсти смире и када у Хрватској схвате да једни без других не можемо.

“Без обзира на то шта мислим о њима, а има разлога да мислим лоше, морамо да доносимо рационалне одлуке”, рекао је Вучић за Пинк.

На констатацију новинара да ситуација и шире у региону “није слатка”, узвратио је питањем: “А када јесте била?”

На случај ослобађања Насера Орића, Вучић каже да треба да се говори о злочинима које су починили Срби, како такве страхоте више никоме не би учинили, али да треба да се говори о српским патњама.

“Ја се нећу извинити Орићу. Мислим да се трудио да на навалентна питања (у ТВ емисији) прилично пристојно одговори и да није имао шта друго да каже, али једна друга реченица ме је погодила – када је рекао да су га позвала тројица адвоката из Србије, сами се понудили, да га заступају у тужби против Вучића”, рекао је председник.

Како додаје, начин и тренутак кад је Орић то рекао му показују да то није измислио.

“Али то говори о нама, као и сведок који је променио исказ, нека му је на част”, закључио је Вучић.

(РТС, 6. 12. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

3 replies

  1. Како лицемерје АВ?!
    Он водио преговоре у Биселу, а ”локлна заједница” – ”ни лук јела ни лук
    мирисала” – треба да се изјасни – сагласи – са евентуалним формирањем
    ”Војске Косова”?!
    А, по Уставу Србије, требапо би, ваљда, да се сагласи – Пргедседник, Владa,
    и Скупштина Србије, а не ”локална заједница” које нема у Уставу Србије.
    Локална заједница се изјашња преко легално и легитимно изабрних
    преставника – институција Републике Србије, горе већ поменутих!
    Дакле, ”локална зејдница” нема Уствна овлашћења за тако нешто,
    а може се изјаснити тек онда ако их новим Уставом добије, а дотле –
    дотле сва овлашћења – ОДГВОРОНОСТ – имају горе поменуте државне
    институције, које та овлашћења не могу прености ни на кога, и тако
    пребацивати ”врућ политички кромпир” у руке недужног и ојађеног
    народа са Косова и Метохије!

    Драган Славнић

  2. Чист и сада већ нескривени издајник. Ово је кршење Устава јасно и видљиво за сваког. Не морамо да будемо Коста Чавошки да би знали шта значе овакве изјаве.

  3. Нема шта ко да се изјашњава за и против. Има да се поштује закон и уговор. Или ћемо да гласамо о томе да ли ћемо да толеришемо гажење потписаног? Закон се примењује, о њему се не расправља. Уговор се поштује, све друго је криминал. У овом случају и издаја. Али, то је свима одавно јасно. И зато ствар око које треба да се договоримо је кад да пустимо воду, да прочистимо ствар.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading