Милош Ковић: Последњи шамар у Паризу

Наши званичници изјављивали су да рачунају на Макронову подршку у убеђивању Немачке. Судећи по њиховим изјавама, они су били спремни да у Паризу преговарају о „разграничењу“

Mилош Ковић (Фото: Јутјуб)

Понижавање Србије на обележавању стогодишњице примирја у Првом светском рату снажно је одјекнуло у нашој јавности. Велики рат је и данас, како се показало, жива и осетљива тема, једно од „места сећања“, која улазе у основе српског националног идентитета.

Чуђење и затеченост српског јавног мњења открили су, међутим, још једну важну чињеницу. После свега што су им Француска и остале земље Запада учинили у последње три деценије, Срби су ипак очекивали су другачији однос. Они и данас осећају потребу да им Запад, као врховни морални и историјски жрец, призна и потврди њихове подвиге и жртве. Како се стално и изнова потврђује, Срби и даље живе у свету снова и илузија. Та ирационална неспособност да се политика земаља Запада према њима сагледа мирно, разумно и објективно, представља главни узрок не само понижења, него и несрећа које су ова земља и народ претрпели у 20. веку.

Данас смо, како се види, ушли у завршну, леталну фазу ове самоубилачке заслепљености. Спремни смо да, због „евроинтеграција“, пустих обећања и тапшања по рамену, преко 120.000 својих сународника, своју Свету земљу и најдрагоценије успомене, предамо на милост и немилост Макрона, Меркелове, Трампа, Тачија, Харадинаја, Раме и њихове заједничке творевине – Велике Албаније. Прецизности и правде ради, рецимо да наш председник и влада хоће да се са Косовом и Великом Албанијом „разграниче“ и да им, са територијама јужно од Ибра, предају око 70.000 наших грађана и све наше највеће светиње – Пећку Патријаршију, Високе Дечане, Богородицу Љевишку, Грачаницу…

Како протумачити то што председник Србије, после свега, изјављује да ће председник Француске у Београду бити дочекан „величанствено“? Зашто је дошао на овај скуп, упркос заставама Косова у Нотр Даму и зашто га није напустио када је у прве редове постављен један Хашим Тачи, док је њему намењено место гледаоца на трибинама? Да ли је Пољска, земља које је, пошто је у 18. веку избрисана са мапе Европе, васкрсла у Првом светском рату, претрпела било какве последице јер се није појавила на маскаради у Паризу? Можда грешим, али тамо нисам видео ни Британце?

У Паризу је, уствари, све могло да буде много горе. Знатно пре овог понижења, наши званичници изјављивали су да рачунају на Макронову подршку у убеђивању Немачке да пристане на „компромисно решење“. Судећи по њиховим изјавама, они су били спремни да у Паризу преговарају о „разграничењу“. Како бисте ви, уосталом, третирали званичнике земље који се на такав начин играју животима својих грађана и својим територијама?

Колико пута је потребно да нас понизе да бисмо престали да им се до земље клањамо? Колико пута да нас слажу да бисмо престали да им верујемо? Колико бомбардовања и етничких чишћења, да бисмо престали да им поверавамо бригу о својој земљи, деци и светињама?

Ових дана навршило се сто година од рођења Југославије. Она је била чедо Француске, Велике Британије и САД, земаља победница над Немачком и Аустро-Угарском. Изградили су је српски западњаци, они који су, како је Јован Дучић писао, у Београду отварали кишобране онда када је у Паризу падала киша. На исти начин настала је и Чехословачка. Запад је потом предао чешке западњаке Немачкој (1938), да би српске западњаке прво гурнуо у сукоб са њом, затим их бомбардовао и, напослетку, предао Титу. Данас су Француска, Британија и САД поново пристале на немачку Европу, дакле на ново уништење Чехословачке и Југославије. Оне су, у Босни и Херцеговини и Србији, понесене страшћу за разарањем, превазишле и саму Немачку. Македонија је пристајала на све њихове захтеве, али је то није спасло – они је разарају са посебним задовољством.

После свега, остаје нам да бранимо демократију и људска права од Запада. Он подржава режим у Црној Гори, који хапси вође опозиције и чије се перјанице хвале да су признале „Косово“ упркос вољи преко 80% грађана. У Македонији је Запад, када је на референдуму доживео фијаско, поништио демократску вољу грађана. Запад се супротставља убедљивој већини становника Србије који, према свим истраживањима јавног мњења, не прихватају ни „разграничење“, ни сецесију „Косова“. Такав је став српске академске јавности и највише црквене јерархије (Апел за одбрану Косова и Метохије, објављене дискусије у САНУ и Матици српској), Светог архијерејског Сабора Српске православне цркве (Порука од 10. маја и Саопштење од 7. новембра) па и, што је недовољно примећено, престолонаследника Александра Карађорђевића (Espreso, 18. новембар). Упркос политици Запада, убедљива већина становника Србије, дакле, не прихвата гажење људских права Срба на Косову и Метохији и озакоњење етничких чишћења из 1999. и 2004. године.

Хоће ли српске власти престати да извршавају налоге странаца и коначно послушати своје грађане, разум и историјско искуство? То је питање свих питања.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 12. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

15 replies

  1. @Stanje Stvari molim vas počnite da objavljujete tekstove Nebojše Katića, prošlo je dosta vremena i očigledno je da se protiv njega ne vodi nikakav postupak.

  2. Kosovo, kada je izgubljeno, postaje izvor srpskog identiteta, kada je u sastavu Srbije, postaje izvor problema.U tom rasponu se moze shvatiti promena pojma identiteta koji se iz vremensko-isrtorijske ravni preneo na politicko-pravnu.Zato Srbija mora da brani pravo braneci KiM.To je, medjutim, tesko u sredini u kojoj zakoni malo znace i u kojoj vlada korupcija, strancarenje i nepotizam.Zato su ljudi ovde najpogodniji za price o “identitetu” i “rudnim bogatstvima”, dakle “identitet” , ne kao pojedinacnost, vec pripadnistvo necemu (naciji, veri…) koje ume lako da se potisne ukoliko pripadnistvo necemu drugom (u istoriji je to bilo preuzimanje druge vere ili clanstvo u KPJ, a danas je to clanstvo u stranci, kao poslodavcu) donosi vecu korist (a “rudna bogatstva” su taj drugi momenat, posednistva).Dakle, pozivanje na pravo, suverenitet i teritorijalni integritet ostavlja najslabiji utisak, jer u nepostojanju gradjanskog drustva, zakon ne pokazuje nikakvu snagu, on je uvek podredjen politickoj moci vlasti ili moci strane sile, dakle moc se postuje, a ne moc zakona.U vezi sa time i proklamovanje ciljeva ujedinjenja srpskih zemalja, ciji je Kovic zagovornik, ponovo donosi jedan teleoloski okvir, slucno jugoslovenstvu i komunizmu koji ostavlja prostor da se pravni sistem podredi politickim ciljevima.Srbiji nisu potrebna ujedinjenja sa R.Srpskom i CG.Kada bi ove drzave bile pravne, gradjanske drzave, one bi prirodno konvergirale jedna ka drugoj, jer bi nihovi gradjani, a ne politicke elite, imali iste ciljeve.Srbiji treba demokratska CG, federalna BiH, ali iznad svega toga pravna drzava u samoj Srbiji.U protivnom, ujedinjenje bi najpre proizvelo pitanje neidentiteta, odnosno posebnosti bosanskih Srba, sa Crnogorcima smo to vec prosli, a u Vojvodini imamo i pokusaj stvaranja vojvodjanskog identiteta.Ta prirodna reakcija bi se vremenom zaostrila usled previdjanja kljucne stvari, prevazilazenja identiteta kao pripadnistva grupi u identitet kao pojedinacnost gradjanina koji je sa drugim pojedincima vezan kao ja pojedincima, a to znaci zakonskim obavezama i pravim, a ne kao pripadnicima nacije ili vere ili jezicnosti.Zato danas imamo nezadovoljstvo beogradizacijom u ostalim delovima Srbije, Vojvodini posebno, a sa R.Srpskom bi smo prosli sve isto kao i sa CG.

  3. @Komentar je obrisan- Леле сине..шта кажете “демократски, граданистички, права држава..” оно “ко сав нормалан либерални свет? А не неко “српско становиште” не народ..него ЗАКОН, што апстрактнији..тим бољи..! Каква, вера, каквав језик..о култури тек као “надградњи” да ћитимо..све то, све те идентитетске трице треба ПРЕВАЗИЋИ! Индивидуалац- одређен ЗАКОНОМ! Браво…

    п.с. Где ли се само рађате?

    пп.с. Остаје ми да се надам да сте дааавно рођени, са титином марамицом катопљеном мирисом антисрпства..да се надам

  4. @Sima
    Kultura je “nadgradnja”, a?E, sta ti je marksizam, ostavlja trajne posledice!Pitanje: “gde se radjate?”,najbolje objasnjava svu problematiku.Ne radjamo se, obrazujemo se.Srbin se radja, covek se obrazuje.Takvi kao ti koji su juce otkrili veru, sa jezikom jos imas problema, i jesu temelj antisrpstva.Na tebe i tebi slicne koji su “prevazisli” demokratiju, zakone i ostale gluposti, Zapad i racuna.Zahvaljujuci tebi i tebi slicnim smo se vratili u srednji vek, ocekujuci spas u sukobu crkve i drzave.Ali, znam te Srbine, kada nikog nema ponavljas pesmice o Titu, zlu ne trebalo.

  5. “…па и, што је недовољно примећено, престолонаследника Александра Карађорђевића (Espreso, 18. новембар).”
    Ово је да човек пукне од смеха.
    Где би нама био крај да је ”престолонаследник” ”довољно примећен”.
    Др Ковић је толико обузет собом, да веома често није у стању да сагледа свет и чињенице око себе.

  6. Не наставља ми се Коменар који је обрисан..па чудом постоји..-)) Тек само да констатујем “да се познајемо ето, ко пробушен динар” Ја тебе ..ти мене. Сјајно..шта ка`еш?..-)) И да, “веру” нисам открио баш јуче..беше прекјуче..-) Ај` уздравље неидентитетски..не бој се нећемо се ујединјавати ба, са “босанскијем” не бери бриге јаки сте ви грађанисти за нас средњевековне, а и спонзори су вам јачи. Тако да ти остаје ,,demokratska CG, federalna BiH..

  7. Jedno se previđa, Vučić je kupljen da prizna Kosovo. Ne znam koliko je uzeo kao kaparu (od Beđeta, mislim) ni koliko će tek uzeti ali sam siguran da je novac jedini objektivan razlog što to ovoliko gura da bode i oči i dušu svakog poštenog Srbina.

  8. @ BratBugarin

    Да, купљен.
    И не само он.
    Од укупне суме, примљене као аванс маја 2008 године од крволочних убица србских грађана, није познато колики је био његов део ?
    http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06
    А урадио би он то њима и бесплатно.
    Јер крв није вода.
    https://glassrbijeinfo.wordpress.com/aktuelno-2/sokantno-albanac-na-celu-srbije/
    Ради он то за свој народ.

  9. @Sima
    Simo, vera ti je pravoslavna, ekonomska baza socijalisticka, a drustvena nadgradnja koka-kola i ajfon :)))))))))) Nastavicemo se drugom prilikom :)))))))))))))))))))

  10. @ Jovan

    Хвала на сувислом предлогу, размотрићемо!

  11. @ Komentar je obrisan- Лепо сте се својој духовитости исмејали, добро, али можда због потецијалног Nastavicemo se drugom prilikom да вас исправим- вера ми јесте православна, социјална база капиталистичка- јер жививим у ЕУ капиталистичкој земљи, ..као клинац сам рађе пио Кокту, а ајфон..знам само са фотографија.Мој стари добри фикси, са бројчаником на окретање, ми је довољан. Леп поздрав,

  12. Да ли је др Ковић вечерас шетао градом са спаситељима Србије, браћом Трифуновић и Миром Карановић, било би интересантно сазнати?!

  13. @сима
    Хвала.

  14. @Sima
    Ah, kokta i nadgradnja, dosle su glave i najboljim.EU je najbolje zemljiste za srpsko stanoviste, da se tako u stihovima izrazim.Takodje lep pozdrav

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading