Раскрикавање: Бивши власник „Копреникуса“ купује ТВ Прву и О2

Куповина ТВ Прва и О2 долази након што је Kopernikus Corporation у новембру продала кабловског оператера Kopernikus Technology државном Телекому

Фото: Промо/Дневник

Из Антена групе су синоћ саопштили да је постигнут договор са „предузетником Срђаном Миловановићем“ о преузимању 100 одсто оснивачких права у Србији и Црној Гори. У власништву ове групе су досад, осим ТВ Прва и О2, биле и Прва ТВ Црна Гора, Плеј радио, шест кабловских канала и три портала Прва.рс, О2тв.рс и Б92.нет.

Овом куповином знатно се увећала медијска империја браће Миловановића из Ниша, од којих је један, Звездан, повереник СНС-а у том граду. Срђан Миловановић је потврдио за Раскрикавање да ће куповина телевизија бити обављена преко његове фирме на Kипру, старе свега неколико месеци.

И даље се чека одлука Kомисије за заштиту конкуренције која треба да процени да ли би ова аквизиција нарушила фер тржишне услове, али Срђан Миловановић сматра да је то готова ствар.

„Наравно да може да се деси да одлука буде негативна, али ове две телевизије немају 40 одсто учешћа у тржишту тако да мислим да ће бити позитивна“, каже Миловановић за Раскрикавање.

Миловановић истиче и да му, када је у новембру продао Kopernikus Technology,, мотив није био куповина ове две телевизије. Он тврди и да Телеком није имао никаквог утицаја на његову одлуку да купи О2 и Прву, где, како уверава, неће бити промена уређивачке политике.

„Никаквих промена, само ће на О2 бити много више спорта“, каже нови власник за Раскрикавање.

Kуповина ТВ Прва и О2 долази након што је Kopernikus Corporation у новембру продала кабловског оператера Kopernikus Technology државном Телекому.

Иако је уговор о купопродаји и даље тајна и не може се наћи у Агенцији за привредне регистре, новинари Раскрикавања су утврдили да је Kopernikus Technology продат Телекому за 195 милиона евра.

Према пословној документацији, Срђан Миловановић већ годинама послује преко офшор фирми. Тако је његова сада већ бивша фирма „Kopernikus Technology“ била у власништву фирми из Ирске, Делавера, Холандије.

Изглед текста на сајту “Раскрикавање”

„Kopernikus Corporation Cyprus“ основана је у јулу ове године на Kипру, а месец дана након оснивања ова фирма постаје власник 49 одсто кабловског оператера „Kopernikus Technology“ (који је у новембру бити продат Телекому за 195 милиона евра) да би сада купила две телевизије за 180 милиона евра.

У сувласништву породице Миловановић, тачније повереника СНС-а за Ниш Звездана Миловановића, јесте и Kopernikus Cable Network ДОО из Ниша, која је издавач више K::ЦН телевизијских канала.

За ову телевизију је Владин Савет за борбу против корупције 2015. навео да се „сматра блиском СНС-у од када је њен трећи програм током изборне кампање 2011/ 2012. године закупила ова странка“.

Струка: Озваничење медијског монопола

Овом куповином, сматрају стручњаци, може се рећи да је СНС и формално монополизовала медијско тржиште. Док Пинк и Хепи оштро бране и прате политику СНС-а, стручна јавност и за извештавање јавног сервиса нема речи хвале.

Председник Независног друштва новинара Војводине Недим Сејдиновић и новинарка Тамара Skrozza сматрају да су ТВ Прва и О2 и раније биле блиске режиму – Skrozza подсећа на пропагандне филмове о Вучићу на ТВ Прва у време изборних кампања – али истичу да ова куповина и формално озваничава медијски монопол.

„Ово је приватизација националних фреквенција. Јасно је да је држава преко Телекома купила ове две телевизије да би избегли да их директно купе. Ради се о трошењу државних пара у страначке сврхе“, каже Сејдиновић.

Skrozza каже да је не би изненадило да је реч о промишљеној (зло)употреби малог оператера за своје сврхе јер „од тренутка када су почеле приватизације видимо бахато узимање медија нашим парама“.

„Ово јесте спекулативно, али ако поређамо претходна искуства може лако да се закључи да је у питању један мастер план, који је са политичке и и бизнис тачке условно речено задивљујућ. Људи из власти интелигентно играју да би заштитили велику крађу и велики медијски монопол и разне злоупотребе на домаћем политичком плану“, каже Skrozza.

Она додаје и да је веома битан тајминг у коме долази до ових купопродаја.

„Све се дешава у моменту када нам се са свих страна прича о Kосову, бавимо се Kосовом, срцем Србије, шта је рекао Тачи, Рама, Харадинај, плачемо над тиме, а овде у дворишту под носом нам се дешава то што нам се дешава“, закључује Skrozza.

Марија Вучић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Раскрикавање, 5. 12. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Колико ми је познато презиме ове тзв. новинарке Тамаре изговарају Скроза. А ако није, онда мора бити Скроца. У сваком случају не видим разлог да се у тексту на ћирилици појављује ово “Skrozza”. Ако може Рађа, Ђерђа, Монтено, Бацаља и Ђорђо Мортадела, што не би могла и пица?

  2. @АммА

    У оригиналу, на сајту Раскрикавање, стоји (латиницом) Tamara Skrozza. Одлучили смо се да оставимо презиме у оригиналу.

  3. Објављујете текстове на српском и ћирилици па је сасвим на месту да урадите транскрипцију страних презимена. Нема ту ничег погрешног.
    “Пиши као што говориш, читај као што је написано.” (Ј. К. Аделунг)

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading