Слободан Самарџић: Илузија да ће север Косова припасти Србији

Моја је прогноза да ће Вучић да попусти да би одобровољио Албанце, то је и стално чинио, рекао је професор Самарџић

Слободан Самарџић (Извор: N1)

Професор Факултета политичких наука Слободан Самарџић сматра да ће косовске мере трајати док председник Србије Александар Вучић не попусти и не оде на преговоре, а мишљења је да ће то „морати“. Моја је прогноза да ће Вучић да попусти да би одобровољио Албанце, то је и стално чинио, додаје. Илузија је да ће север припасти Србији, каже Самарџић.

Говорећи о бриселском дијалогу, Самарџић каже да је он привремено заустављен и да је проблем на албанској страни. Међутим, проблем види и на страни Београда, „јер последњих година непрестано попушта, за шта није добио ништа“. Каже да је дијалог стопиран јер се играју тактичке игре – да су Албанци с првим таксама од 10 одсто видели да ЕУ само вербално реагује, па су их повећали на 100, реагујући тако и на неулазак у Интерпол. Самарџић сматра да су тиме желели и да покажу свету да су моћни да направе нову кризу и нови сукоб.

Наша страна стално уступа, Бриселски споразум је проблематичан по свему, каже Самарџић, који поставља питање – ако је већ био потписан, зашто се ишло корак по корак у предавању свих оних надлежности које је Србија де факто имала, док се не испуне захтеви Београда. „И зашто тај споразум није био мало садржајнији кад је реч о положају цркве, имовини…“

Професор оцењује да су наше власти научиле и Албанце и Европљане да попуштају без концесије. „И сад одједном Вучић, пошто није добио ЗСО, распаљује ту идеју о разграничењу… Албанци то не желе просто, ту је једини Тачи који је на то пристао, из неких својих разлога, ту је и тај Суд за ратне злочине… Све је уплетено у ту игру. Али, он тамо очигледно нема већинску подршку“.

Карте су у рукама Брисела и Вашингтона, наводи гост Н1. „Нажалост, ја не волим никад кад о нашој судбини било ко други одлучује, али тако су наше власти то одлучиле 2012, али и још раније“.

На питање како види улогу Москве, Самарџић каже да Русија нема равноправан положај у овом питању и да је Србија пропустила могућност да је у то уведе на велика врата. „Игра Вучића с Русијом и Путином је једна површна игра, где он њима говори једну ствар, другу ради. Они то виде очигледно, и не дају онолику подршку колико би њихов дипломатски капацитет могао“, каже Самарџић који додаје да се Русија држи Резолуције 1244, али да нема никаквих додатних ангажовања руске дипломатије на тој ствари.

Наводи да бриселски дијалог посредује ЕУ, али да су САД присутне од почетка и да ту нема никаквог баланса. „Русија јесте на нашој страни, али није онолико колико би могла бити, и то је само прича за српске медије“, наглашава.

Упитан до када би мера о повећању такси могла да траје, Самарџић каже – док Вучић не настави преговоре о свеобухватном споразуму.

Оцењује да Србија у дијалогу игра пасивно и да је изгубила време.

Враћајући се на таксе, каже да ово што је Косово урадило је негирање и ЦЕФТА споразума али и Споразума о стабилизацији и придруживању. „Заиста је невероватно да ЕУ, која је креатор тог споразума, запањујуће је да она ту не реагује“, наводи, оцењујући да је то порука Вучићу да мора да попусти и да дође на преговоре.

Вучић каже да неће да иде на преговоре док Приштина не „скине“ царине, а (косовски премијер Рамуш) Харадинај каже да неће ићи док Србија не призна Косово, подсећа Самарџић који је мишљења да ће председник Србије попустити, јер би дугорочно, ова мера значила хуманитарну катастрофу на северу Косова.

Вучић да попусти да би одобровољио Албанце, а то је и стално чинио, каже Самарџић који сматра да ће то све водити ка признању.

Каже да Вучић има и под руком то да извлачењем Српске листе обори Харадинајеву владу, и тиме продужи муку са правнообавезујућим споразумом, али да је чудно што то не ради.

Говорећи о разграничењу, каже да је само илузија и ништа више да ће у неким будућим преговорима север Косова припасти Србији.

(N1, 26. 11. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. РАЗГОВАРАО НЕ РАЗГОВАРАО, СВИРА ТИ ИСТИ РАДИО
    Србија је немоћна страна јер у “преговориам” ништа не држи у својим рукама, па чак јој није успело да убеди свет да се морају вратити протерани Срби на КиМ, али не тако што ће тамо бити изложени сталним новим нападима, чиме се Срби убеђују да им на КиМ-у нема слободе и да је за њих планирано само избеглиштво. Чим су Срби (Србија) све власти пристале на договоре о предаји Косова и Метохије беез готово икаквих услова и предуслова (стварање на КиМ-у стварне слободе, Албанци немају разлога даа испуњавају ни једну једину тачку договора. Јер, преговарали, не преговарали, они су, уз подршку западних сила, сигурни даа ће “Косово бити независно”. И зашто би, онда, Албанци бринули о било каквим преговорима. Разговарали они или не разговарали са Србима, њима свира радио у правцу “независног Косова”. Од старта је у “преговорима” кренуло наопако. Србија је морала имати своју “црвену линију” — непристајање на “независно Косово, тј. отцепљење, као што су Албанци са западним силама имали своју сигурну “црвену линију”, отцепљење од Србије. Србија је морала рећи. Не пристајемо једино на отцепљење од Србије, о свему другом, о сваком другом програму, аутономији и чак самосталном уређивању међуалбанског живота на КиМ-у осим живота међу Србима. Србији су, без тога спутане руке, остатак Срба на КиМ-у је у статусу жртве за уцењивање Србије. У тим условима нема никаквог договора који може ишта донети Србима и Србији осим статуса робова јер је и Србија заробљена земља. И шта о о чему роб да “преговара” кад нем услова да подигне ни ропски устанак који је успео да подигне Спартак. У оваквим условима Србија и Срби иду на “преговоре” с ногама у несавладивим “букагијама”. На то се пристало и сад разговарао не разговарао, свира ти исти радио…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading