МИП Русије: ЕУ и САД не могу да обуздају своје штићенике или одобравају упад РОСУ

Стиче се утисак да Европска унија и САД, које током више година пружају покровитељство косовским Албанцима, или нису у стању да обуздају своје ‘штићенике’ или одобравају њихово понашање

Кремљ (Фото А. Васиљевић)

Москва – Руско Министарство спољних послова саопштило је вечерас, поводом упада јединица РОСУ и хапшења четворице Срба у северном делу Косовске Митровице, да ЕУ и САД „или нису у стању да обуздају своје штићенике или одобравају њихово агресивно понашање”, преноси Танјуг.

У коментару МСП Русије у вези са заоштравањем ситуације на КиМ, које је објављено на сајту амбасаде те земље у Београду, оцењује се да је посебно важан одговоран став руководства Србије које улаже напоре како би се напетост смањила.

МСП Русије је упад јединица РОСУ у северни део Косовске Митровице и хапшење четворице Срба назвало новом провокацијом Приштине, чији је циљ протеривање Срба из покрајине.

„Очигледно је да Приштина наставља политику етничког чишћења и распиривања ‘трговинског рата’ на Балкану, које следи за одлуком ‘владе’ Косова од 22. новембра ове године о увођењу пореза од 100 одсто на увоз српске робе, укључујући прехрамбене производе, лекове, штампану продукцију итд”, наводи се у саопштењу и истиче да је циљ да се за Србе створе неподношљиви услови за живот у родним местима.

У коментару се, такође, одлучно осуђују потези Приштине који воде ка конфликту.

Оцењује се и да изненађује повлачење КФОР-а који, како се подсећа, функционише на основу мандата СБ УН и у обавези је „не само да реагује на провокације на адекватан начин, већ и да делује превентивно како би се избегао раст напетости”.

„Стиче се утисак да Европска унија и САД, које током више година пружају покровитељство косовским Албанцима, или нису у стању да обуздају своје ‘штићенике’ или одобравају њихово понашање. У вези с тим сматрамо да је посебно важан одговоран став руководства Србије које улаже напоре како би се напетост смањила”, напомиње се у коментару.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 23. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Ма, какви специјалци ”Росу” – то су специјалци – Американци, Енглези…,
    а ови из ”Росу” само им асистирају.

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading