Вучић Србима на КиМ: Сачувати мир, договорићемо мере

Паљење робе на ломачи у Качанику исто је као паљење јеврејских књига у нацистичкој Немачкој”, рекао је председник Србије

Извор: Политика

Једини циљ Приштине је заузимање севера и да Србе протерају што је могуће пре, па и оваквим економским мерама, рекао је председник Србије Александар Вучић, али је истовремено замолио Србе са Косова и Метохије да се мирним политичким средствима боре за своје интересе.

​Наћи ћемо начин да будемо уз своје људе на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, после састанка са Србима са Косова и Метохије, да их је замолио да све што раде ураде у миру, на демократски начин, да никога не провоцирају и ништа не учине шта би друга страна, заједно са појединим међународним факторима могла да искористи у кампањи против њих, те најавио да ће држава Србија бити уз свој народ и да ће пронаћи начин да то буде.
Вучић је казао да је актуелна ситуација веома тешка за нас, преноси Танјуг.

„Кукање и плач нам неће донети решење, после ћу рећи кад останемо сами које мере предлажемо и шта планирамо да предузмемо у циљу нормалног живота народа на КиМ”, навео је Вучић.

Он је рекао да је чуо да су Срби планирали одређене акције, барикаде, али да треба о свему да размисле, јер како је рекао, они који желе да нападну Србе траже за то изговор. Према његовим речима, стручњаци из Брисела ће да кажу, па то је „суверена држава”.

„Зато вас молим, пре него што донесемо закључке, да имате у виду да сачувамо мир”, поручио је председник. „Ми имамо у себе да гледамо, да своју земљу јачамо, да подижемо, народу помажемо, а да очекујете самилост и подршку од неког другог заборавите”, рекао је Вучић.

„Ваша суза са КиМ може да наиђе на разумевање и сличну сузу само у централној Србији и народа у Српској и нигде више. Нас и када чују, неки се праве да не чују”, рекао је председник.

Он је изнео забринутост за студентски центар, за опстанак универзитета у Митровици, додајући да они хоће да сви млади, образовани напусте Косово. „Немојте да имате сумњи и илузија, они мисле да су завршили са вама у Штрпцу”, рекао је председник наводећи пример споменика УЧК, тзв ослободилачких графита, иживљавања над Србима.

Он је међутим апеловао на мудрост, не да би се, каже, некоме додворили, већ што смо много глава изгубили у прошлости, а слободу на КиМ нисмо извојевали. Вучић је навео да не мора много да каже, питајући коју је провокацију Србија направила.

„Што смо вас победили, не можете да трпите Србију која се бори за себе и која не губи”, рекао је он додајући да више не можемо да трпимо да Србија губи и нестаје. „Јуче ми је један амбасадор рекао да смо криви, јер смо зауставили чланство у Интерполу. Томе краја нема…али, не смемо да се силимо, јер су много јачи од нас”, истакао је Вучић.

Он је поручио да ће Србија бити уз свој народ, и да не морају душебрижници да се секирају, али је навео да нема тога сто је Србија прекршила. Каже и да зна да су Срби на Косову уморни..

„Наш народ је уморан, мучење траје 70 година. Али, ако ви не можете да се мирним политичким, демократским средствима борите за свој интерес, немојте да мислите да ће неко други”, навео је Вучић и додао да он то хоће.

Поручио је и да нећемо дозволити, нити пустити Приштини да заустави живот, и да немају хлеба и млека. „Борићемо се и нећемо им лако допустити, иако ће бити само наша страна крива за све”, поручио је Вучић.

Вучић: На Космету је на делу најгора врста нацизма

На КиМ пале ломаче за робу из Србије, као што су нацисти на ломачи спаљивали јеврејске књиге, рекао је председник Србије Александар Вучић на отвореном делу састанка и оценио да је на Косову и Метохији на делу најгора врста нацизма.

„Реч је о нечему што до сада није виђено нигде у свету. Паљење робе на ломачи у Качанику исто је као паљење јеврејских књига у нацистичкој Немачкој. То је најгора врста нацизма на делу”, рекао је Вучић на састанку са Србима са Косова и Метохије.

Он је рекао да је Европска унија реаговала рационално на најновију одлуку о повећању пореза на робу из централне Србије за 100 одсто.

„ Желимо да верујемо да ће својим мерама уразумити Приштину, али да будем сасвим јасан – у то нисам сигуран. Да кажем: не мислим да ће се то догодити”, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Председник Србије Александар Вучић пренео је данас на састанку са Србима са КиМ да су забележени покрети албанских трупа из база Белведере и Врело ка северу покрајине.

„Иза тога стоје две њихове могуће намере. Поново су узели онај глисер којим се Тачи возио на Газиводе, и у том смислу могуће да крећу у контролу језера, да показују мишиће, или да контролишу тзв. зелени пролаз и спрече улаз робе из Србије ка КиМ”, рекао је Вучић и додао да је због тога нешто мало каснио на састанак.

Пратићемо ситуацију и овде, додао је, и обавештавати вас уколико буде промена на терену, јавља Танјуг. Председник Србије Александар Вучић узвратио је данас Рамушу Хардинају на изјаву да порезе неће смањивати док Србија не призна Косово поруком да Србија неће признати независност Косова.

Вучић је, на састанку са Србима са КиМ, поручио да нас такав став Харадинаја доводи у ужасну позицију, али и приметио да то говори о томе да иза потеза Приштине „постоје и неке друге велике силе, које су се правиле невеште”, јер, истиче, Харадинај то није сам смислио.

„Неки од вас га добро познају и знате да он није сам смислио то – или ћемо срушити власт у Београду или ће морати да нас признају. Није то из његове главе изашло. Он је то прочитао, а срећом био је довољно неопрезан и непажљив да то што је са неког папира прочитао – брже боље изнесе у јавност”, рекао је Вучић и додао:

„Морамо да се спремимо за дугу и тешку борбу, пошто му независност нећемо признати”, поручио је председник Србије.

Покрет РОСУ и КБС према Косовској Митровици

Председник Србије Александар Вучић рекао је током састанка са представницима Срба са КИМ да је обавештен о покрету припадника Росу.

„Иду ка јужном делу Митрoвице. Долазе припадници Росу и КБС, иду великим камионима пуним људи, ка јужној Митровици, вероватно ка Баиру”, рекао је Вучић и додао да ниједан припадник КБС српске националности није позван на посао.

„Ми нисмо премештали војне и полицијске снаге. Зашта се припремају, не знам…”, навео је Вучић. Председник Србије је и током састанка у Београду непрестано пратио дешавања на терену, па је у једном моменту рекао да је ухваћен један разговор радио везом, према којем је формирана колона у бази Свињари.

„Ухватили смо разговор преко радио везе, према којем је формирана колона у бази Свињари, а истовремено су послали један комби…Ово нећу да завршим”, рекао је Вучић.

Претходно је председник рекао да је добио информацију да су сви Срби у Каменици затворили своје продавнице.

Вучић: Имам информације да је Кфор спреман да заустави албанске трупе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је добио информације да је мисија Кфора спремна да заустави албанске трупе које су кренуле из две базе ка северу Косова.

„Добили смо информације да је Кфор био спреман да заустави нечије лудило, хвала им на томе, ако је то истина”, казао је Вучић током састанак с представницима Срба са Косова у Београду.

Вучић је присутним Србима рекао да је држава одлучна да помогне народу који не треба да прави инциденте, већ да остане на огњиштима, преноси Бета.

„Важно је да се вратите својим кућама и да кажете да је Србија уз свој народ, да поштујемо међународне споразуме, да смо део света, да ћемо да сарађујемо али и да знамо шта један део света мисли о Србији и српском народу”, казао је он.

Према његовим речима, приоритет је обезбедити нормално функционисање здравствених центара у Косовској Митровици и Грачаници који „треба да појачају рад упркос тешким условима”.

„Ако ће да отимају нека отимају, па колико год отели ми ћемо поново допремити”, казао је Вучић.

Додао је и да је важно да универзитет у Косовској Митровици нормално функционише и да професори буду уз своје студенте током целе недеље, а не „само од понедељка до четвртка”.

„Све државне институције да раде пуно радно време, пун погон, помоћи од државе да тражите али да будете уз своје људе и народ”, рекао је Вучић.

Од присутних је тражио и да не угрожавају Албанце, јер Србима „није ни пола дозвољено од онога што њима јесте”.

„Увек ће тражити многи из свете да праве једнаку кривицу за обе стране, чак и када ништа нисмо урадили”, оценио је он.

Ракић: Помозите нам

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је да је ситуација на Косову и Метохији веома лоша, да су Срби веома узнемирени и позвао Србију и председника Србије да им помогну у ситуацији коју су створили катастрофални потези Приштине.

„И до овог тренутка српски народ је био у искушењима, али овом неразумном политиком Приштине дотерало је цара до дувара”, поручио је Ракић на састанку у Београду са председником Србије Александром Вучићем.

Он је истакао да ће представници српског народа бити испред свог народа, и неће дозволити да их протерују, да буду неми посматрачи. „Имамо поверење у вас и очекујемо помоћ од вас”, рекао је Ракић, додајући да од народа добија поруке.

„Ми не можемо да будемо мирни и трпимо ове катастрофалне потезе”, рекао је Ракић и упитао да ли је држава Србија уз њих, јер сами не могу да прегурају овакве изазове. Он је указао и да Приштина није сама деловала, већ да је очекивала и да је „добила миг”.

„Каква је алтернатива ако наше болнице не буду имале лекова, деца намирнице, шта да радимо и како да поступамо”, запитао је Ракић.

На питање председника шта очекује да се уради, Ракић је рекао: „Молим вас да нађете решење, да нас подржите и будете уз српски народ, ми сами не можемо, молим да нам помогнете”.

Такође је додао и да што пре желе да се врате на Косово како би били уз свој народ и да не дозволе да их протерују.

Вучић: Нећемо вас оставити саме

Морамо да се припремимо за дугу и тешку борбу, нећемо вас оставити на милост и немилост, рекао је данас председник Србије Александар Вучић на састанку са представницима Срба са КиМ, са којима разговара како помоћи нашем народу после мера које Приштина увела на робу из Србије, које је позвао

„Морамо се спремити за дугу борбу, јер независност сигурно нећемо прихватити”, рекао је Вучић поводом изјаве Рамуша Харадинаја да Приштина неће укинути таксе на српску робу док Србија не призна независност Косова. Вучић је казао да је наш народ у тешком положају након одлуке Приштине.

Дугачак је низ оних који хоће да сруше и мене и Србију

Дугачак је низ оних који хоће да сруше и мене, и Србију, рекао је данас председник Србије Александар Вучић, поводом изјава Рамуша Харадинаја, али и револтиран приступом Брисела, из којег је данас стигао позив „обема странама”, Београду и Приштини, да се уздрже од провокација.

„Али, ми нећемо затворити врата за собом, са свима ћемо разговарати, мада треба рачунати да је наша ситуација изузетно тешка”, рекао је Вучић на састанку са Србима са КиМ, током које је из Брисела стигла информација, односно изјава портпаролке ЕУ Маје Коцијанчић, да обе стране, како се наводи, и Србија и Косово, треба да се уздрже од провокација.

Он је приметио да није случајно што је Рамуш Харадинај недавно рекао да ће за месец дана срушити власт у Србији, ако Београд не призна косовску независност. „Нити је то његова памет, нити је он то сам смислио”, рекао је Вучић и додао да је већ једном рекао да је „дугачак ред оних који хоће да руше њега и Србију”.

Што се тиче оних других који, како каже, хоће да га руше овде у Србији, са њима нема проблем. „Ја ћу и када одем и када ме склоне да се поносим, јер нисам ја направио границу на Јарињу, као неки други Срби, и поносим се тиме да ме ни на једном пољу нису победили уз сву силу коју су имали”, поручио је Вучић.

Реагујући на изјаву Коцијанчић о двема странама – Србији и Косову – Вучић је рекао да је та изјава таква каква је ваљда зато што смо ћутали и што нисмо ликовали након Генералне скупштине Интерпола.

„Нисмо ми организовали оно што се догодило на ГС Интерпола, а раније и у енергетској агенцији. Они су то организовали, са идејом да суштински избаце Србију…Наше је било да штитимо своју земљу. Ми никога нисмо нападали и никога нисмо вређали. Успели смо у томе …. Ми говоримо о миру и стабилности, а радили смо више и на крају победили. Нисмо сеирили, слали смо поруке мира и пружали руку Албанцима. ЕУ каже да смо исти. Ваљда смо их тиме провоцирали, провоцирали смо их тиме што смо на њихове мере од 100 посто увећане таксе одговорили тако да нећемо да идемо са контрамерама и тиме изазвали и бес дела вас”, приметио је Вучић.

То, каже, говори зато што очекује да ЕУ промени своје понашање или да неко други боље разуме шта се догађа: „Одавно сам престао да кукам над нашом судбином, ми морамо да јачамо свој стандард, да живимо по правилима и да знамо да се организујемо по систему ‘у се и у своје кљусе’“.

„Све што су рекли је суштински правдање приштинских криминалних одлука”, оценио је Вучић и запитао: Колико то треба да се понизимо и шта то да урадимо да би неко био задовољан приступом Србије и сарадњом Србије са Албанцима?

„Дакле, ми ћемо да разговарамо у Бриселу, а они ће да крше ЦЕФТУ и да не испуњавају бриселски споразум…?”, приметио је Вучић тумачећи шта би, ваљда, био пожељан став Београда.

„Када су видели да побеђујемо у европској агенцији за енергетику, они су организовали регистрацију једне компаније у Приштини. Безобзирности краја нема. Нисмо то били изнели у јавност. И то су урадили у договору са њима. Чекам прави тренутак да изнесем све, како су покушали да сруше Србију у агенцији за енергетику”, навео је председник Вучић.

Указао је да у Бриселу не кажу „Београд и Приштина”, већ „Србија и Косово”, као да је, каже, реч о сувереним земљама „То је само једна ситница у начину на који нам се обраћају. То показује 22 од 27 земаља које су признале независност косова, САД такође….Најмоћније силе света”, приметио је и додао:

„Ја разумем Харадинаја када би да руши власт у Србији. И његове истомишљенике. А, што нека мала Србија са неким малим Вучићем да их понижава? Што да се муче ко ће да призна косовску независност, кад сви то морају да ураде…„, рекао је Вучић, преноси Танјуг.

Бићу уз свој народ док будем њихов избор, а после тога ћу да живим у својој земљи, јер другу земљу немам, никада нећу отићи из земље и неће да виде случај Груевски и ништа слично, рекао је председник Србије Александар Вучић, поводом потеза Приштине и става Брисела и неких западних центара моћи које види као израз жеље да сруше и њега и Србију.

Он је у разговору са представницима Срба са КиМ рекао и да су „његова тетка из Канаде” Драган Ђилас и Драган Шолак, које ће, како је рекао, да испитује „одакле им толики новац”.

„А, да бежим из земље нећу, ни због Харадинаја, ни свих странаца који би да Србију направе банана државом и да не може да доноси одлуке самостално”, рекао је председник Вучић и додао да су на примеру Интерпола могли да виде да је Србија много тврђи орах него што су неки мислили. Када је реч о Приштини, Вучић каже да ће очигледно покушавати „сваког дана да нас доводе до тачке из које повратка нема”

„Говориће, ето, ви Срби сте криви за то…За шта то? Који смо споразум прекршили, питам и Мају Коцијанчић и све њих. Никада нећете добити одговор, јер нисмо добили ниједан. Који споразум нисмо испунили, а који су споразум, који договор, они испунили? Ниједан”, рекао је Вучић.

Увек ће се, каже, са Запада чути иста прича о „две стране”, јер суштински они имају само једну, а то није Србија. Србија је, додаје, требало да служи само као неко ко треба да формализује оно што су они замисли као коначно решење.

„Када сам тражио нешто другачије решење, цео свет ми се сручио на главу. Колико има оних који нису ни два гласа добили, а који су у једном дану ангажовани да ме ударају мотком по глави сваког дана, само зато што сам предложио другачије решење од независности Косова…Зато што сам се дрзнуо да тражим нешто више за Србе”, упитао је Вучић.

Србима са КиМ је поручио да је ситуација изузетно тешка, да ће са свима да разговара, али да не очекују помоћ ни од кога и „да никада нећемо добити искрену подршку за запада”.

„Када су њихови миљеници 2004. године овладали Србијом, је л’ су нам помогли када је био погром Срба? Колико их је ухапшено, да онај што је рушио крст на цркви Светог Андреја у Подујеву није умро, не бисмо знали да нико није осуђен”, рекао је Вучић.

Када их питате што крећу са 20 камиона у Митровицу, онда кажу ‘суверена држава’, а када Србија пошаље јединице из Крагујевца за Краљево, 15 амбасадора зове да пита зашто, а ми, ваљда, нисмо суверена држава, приметио је председник Вучић, илуструјући дупле стандарде према Београду и према Приштини.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

  1. ”Дугачак је низ оних који хоће да сруше и мене и Србију”

    То је цена која се плаћа за – ”ЕУ нема алтернативу!”

    Драган Славнић

  2. Apelujem na stanje stvari da ne prenosi ovu patetiku.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading