Молитва за јединство Православне Цркве

Господе Исусe Христe, молимо те да пошаљеш Духа Светога да руководи наше јерархе да правилно управљају речју твоје истине и да свим својим одлукама сведоче о јединству Цркве

(Orthodox Synaxis)

О Господе Исусe Христe, Боже наш, Главо Цркве која је Твоје Тело, који си се молио за своје ученике Оцу, „Да сви једно буду, као ти, Оче, што си у мени и Jа у Tеби, да и они у нама једно буду, да свет верује да си ме Ти послао”, исповедамо да је Твоја Црква једна и да се не може поделити. Тугујемо због свих који се одвајају од ње и молимо Те да учиниш да се расколи и поделе зауставе. Не уздамо се у владаре овога света нити у синове људске, у којима нема спасења, него сву наду полажемо на Тебе, и молимо Те и преклињемо да пошаљеш Духа Светога да руководи наше јерархе да правилно управљају речју твоје истине и да свим својим одлукама сведоче о јединству Цркве. Господе, сачувај нас од Злога и његових покушаја да нас подели, од превара и обмана земаљских власти, од властољубивих жеља палих људи и од греха гордости. Исцели, Господе, ране настале због помањкања љубави међу нама и испуни нас и наше свештенство узајамном љубављу какву имају браћа у Христу. Сачувај нас у Твојој истини, Твоја реч је истина. Теби, са Оцем и Духом Светим, Светој Тројици, једносушној и нераздељивој, извору и даваоцу сваког јединства, доликује свака слава, част и поклоњење сада и увек и у векове векова.

Амин.

Са енглеског посрбио: Родољуб Лазић



Categories: Посрбљено

Tags: , ,

3 replies

  1. Јел могуће да је ово требало ‘посрбљавати’ са баш енглеског ???

  2. @ алексс

    Могуће је. Из два разлога. Први је што је молитва у оригиналу написана на енглеском, а други што је то једини језик на коме се може наћи. Мислим да су та два разлога довољна. :-))

  3. Слава Богу за србљење молитве.

    P.S. Да се молимо молитвом Господњом за Цркву, јер:

    “Богочовек Исус Христос (се) моли за ученике своје и наследнике њихове, да буду обједињени созерцањем Његове славе, и то још овде на земљи као истински чланови Његовог Тела – Цркве, која је основана на Педесетницу, када се Божанска Слава Христа почела да шири као огањ просветлења и прославлења на све потоње свете.

    Апостоли су већ доживели нестворену славу Исуса Христа и пре Педесетнице када још нису били чланови Његовог Тела – Цркве. Обожење, које је сишло на Педесетницу, сачињава језгро историје Цркве. Молитва Господа Исуса Христа у 17. глави Евангелија од Јована говори о ваплоћењу и испуњењу Његових пророчанстава и обећања, што је још конкретније поменуто у 13. и 16. глави Евангелија од Јована. Без те две поменуте главе не може се тачно разумети светоотачко тумачење Христове молитве у 17. глави. Та молитва се не односи на јединство чланова Христове Цркве са оним људима који нису постигли стање очишћења, просветлења и обожења (јер нису унутар Цркве), али се претпоставља да и они касније уђу у то стање. Чудно је кад неправославни тврде да се 17. глава Евангелија од Јована може применити на цркве и вернике који немају појма о православном учењу о обожењу, још у земаљском животу.” (о.Јован Романидис)

    Дакле памет у главу: Отац је Сину дао Цркву – а не Шамбези! (упореди Јн.17,24)

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading