Александар Вучић: Срби нису разумели мој предлог за Косово

Председник Србије Александар Вучић изјавио да неће бити никаквог наставка дијалога док Приштина не повуче своје мере

Председник Србије Александар Вучић истакао је да многи у Србији нису разумели његов предлог решења проблема Косова и Метохије.

„Пре свега у Србији нису разумели мој предлог. Од опозиције нисам ни очекивао да разуме”, нагласио је Вучић гостујући на телевизији „Хепи”.

На констатацију да опозиција није желела да учествује у унутрашњем дијалог, Вучић је одговорио да „учествују” сваког дана својим „генијалним идејама” – „чекајте Срби да сви нестанемо, да уништимо све фабрике, да можемо даље да пљачкамо и крадемо”.

Вучић је казао да је он кривац јер је желео да извуче највише за наш народ, да се бори за њега, додавши да су се они пре њега помало радовали независном Косову, чекали да прође време, да плаше некаквим старим, новим радикалима, а они да наставе да краду и пљачкају, преноси Танјуг.

Он је подсетио да је, када се усвајан Бриселски споразум, знао да ћемо се држати тога, као и Срби у РС Дејтонског споразума.

„Имали смо пет година у којима смо сачували мир, стабилност. Ја сам рекао хоћете компромисно решење, знајући да данас живи више од 90 одсто Албанаца на КиМ, да су најмоћније западне земље признале независност, да покушамо да направимо договор, истовремено покушавајући да извучемо највише”, навео је он.

Како каже, Срби морају да разумеју да ово није више 2000. или 1997.

„Имали смо 2004. и 2008. када су прогласили независност, пораз пред МСП 2010. Јеремић, Тадић и Ђилас су тада поставили најглупље питање, а 2011. супротставили границе на Јарињу и Брњаку, и хапсили људе који су спасили прелаз. Да ли се сећате да су гонили Србе?”, упитао је он.

Према његовим речима, ситуација за нас је много лоша и морамо то да разумемо, чак иако сутра не будемо поражени (Интерпол).

„Ја сам поносан на људе који су се борили, борили као Давид против Голијата. Не треба, ни ако победимо, да се укључујемо и мислимо да смо постали много важнији. Морамо да се боримо за компромис”, рекао је он.

Вучић је затражио више реалности код српског народа, додајући да ако неко мисли да ће Качаник бити српски за 10 или 30 година – онда греши.

Указао је да му је било тешко пре него што је изашао пред немачку канцеларку Ангели Меркел да јој каже свој став о КиМ.

„Идеш код најмоћније жене у Европи. У чему Србија може да се пореди са Немачком по питању економије и политике”, навео је он.

Вучић је одбио да коментарише изјаву Ишингера да је Борис Тадић са Хашимом Тачијем постигао споразум као што је био Бриселски, а да га је повукао пошто су Руси били против.

„Тадић је то демантовао. То не могу да коментаришем јер не би било фер. За разлику од њих који су увек на страни странаца, ја никада не нападам Србе и своје политичке противнике пред странцима. Видели сте се када су се албански новинари обрушили на мене у Бриселу да нисам хтео да нападнем ни Јеремића, Тадића ни Ђиласа. Шта мислим рећи ћу им у Србији”, закључио је он.

Вучић: Нема наставка дијалога док Приштина не повуче мере

Председник Србије Александар Вучић поновио је да неће бити никаквог наставка дијалога док Приштина не повуче своје мере, мислећи на додатни порез од 10 одсто колико је Приштина увела на робу из Србије и БиХ.

„Ми смо спремни да у сваком тренутку причамо. Али како да причамо када неко после 12 година (од потписивања споразума ЦЕФТА) неће да спроводи у дело нешто што су потписали. Одакле поверење да неће да погазе било какви други договор”, казао је Вучић гостујући на телевизији „Хепи”, преноси Танјуг.

Упитан за „непристојну понуду” да Србија настави дијалог са Приштином а да заузврат добије отварање нових поглавља о чему су писали поједини медији, Вучић је казао да свакодневно слуша жеље западног света да настави разговоре без обзира на то што Приштина неће да повуче своје мере.

„Ја сам донео одлуку да не разговарамо док не повуку своје мере. Рекао сам то јавно у Бриселу: Сваког дана сам под неком врстом, не могу да то назовем притиском, јер је то посао који радим”, истакао је он.

Вучић је на констатацију да то неки зову „штап и шаргарепа”, Вучић каже:

„Да будем искрен негде имате границу, границу која значи да неко мора да поштује правила и норме које су потписали, споразуме које су потписали. Знао сам ја, од почетка сам говорио да ћемо се ми држати Бриселског споразума, а Албанци неће. Знао сам да неће ићи у формирање ЗСО”, указао је он.

Вучић је рекао да нико не врши притисак на Приштину, јер би, да тај притисак постоји, „истог секунда све применили”.

Вучић ​о Интерполу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се нада нашој победи у Интерполу и да Косово неће постати чланица те међународне организације.

Указао је да су земље изложене великим притисцима да буду уздржане или да гласају за чланство Косова у Интерполу, али да се Србија борила да то спречи, јаче него што би било ко могао да претпостави.

„Нисам оптимиста по природи , али се надам нашој победи. Нисам неозбиљан као они који су очекивали позитивну пресуду Међународног суда правде, па добили негативну. Не могу да тврдим да ће одлука бити добра за нас, али надам се доброј одлуци и победи Србије”, рекао је Вучић гостујући на ТВ Хепи.

Он је указао да Србија није имала Албанце против себе, него најјаче светске силе.

Вучић је појаснио да је највећи притисак до сада то што гласање неће бити тајно.

„На захтев било које чланице може да се провери ко је како гласао. Америка је поручила – ви можете да гласате како хоћете, ми ћемо знати шта сте одлучили. И, сада многи који су мислили да гласају за нас, а под притиском су, питање је какву ће одлуку да донесу”, рекао је Вучић.

Истакао је да Србији није лако, и да је наша земља безброј сличних битака прошла, те да смо се борили, против најмоћнијих на свету да сачувамо своју земљу, народ, да ништа нечасно нисмо урадили, већ смо се борили са свим што смо могли и јаче него што неко може да претпостави за једну малу, слободну и суверену земљу.

„И поносан сам на то”, подвукао је председник Србије.

Коментаришући то да би бивши начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић могао да се нађе на потерници, уколико Косово уђе у Интерпол, Вучић је рекао да је Диковић частан и добар српски официр.

„Мислим да Косово неће бити члан Интерпола, али може да се догоди да нисам у праву. Али, ми смо урадили све да то спречимо. Нисмо имали Албанце против себе, већ највеће светске силе. Да знате, ко нам је на другој страни”, подвукао је председник.

Како је рекао, без обзира на резултат, Приштини неће бити лако као што су мислили, преноси Танјуг.

„Већ су пре седам дана славили у Приштини, када су дошли до броја 97 према 44, што је више од 2:1, за и против, јер се уздржани не рачунају. Наш је задатак био да део уздржаних преведемо да буду против, а њихов је задатак био супротан од нашег”, рекао је Вучић.

Он је приметио да ће бити мање гласова и за и против, јер неће све земље доћи, али је поновио да се нада успеху.

„Реч је о озбиљном гласању, сви раде свој посао. Не могу да кукам… за много мање важна гласања у светским организацијама дешавала су се и већа чуда… Играј утакмицу, ако хоћеш да играш, немој да кукаш и да плачеш”, поручио је Вучић.

Према његовим речима, Србија има 42 млрд БДП-а, што је 520 пута мање од Америке, а ипак се боримо против САД.

Захвалио је Кини, Шпанији, Аргентини, Кипру и Суринаму, јер су јавно тражили да се питање чланства Косова у Интерполу скине са дневног реда.

„Замислите, један мали Суринам се јавно декларисао, отворено, нескривено. Хвала тим земљама на часном и храбром држању, Србија то неће заборавити ма како да се заврши у Интерполу”, рекао је он.

Честитао је министарствима унутрашњих и спољних послова, министрима Небојши Стефановићу и Ивици Дачићу и додао да су се и премијерка Ана Брнабић и он лично борили.

„Позвао сам неколико премијера и председника чије су државе биле под притиском најмоћнијих сила да, иако нису признале независност КиМ, буду уздржане или гласају за чланство Косова у Интерполу. Молио сам да се то не деси, верујем да смо неке резултате постигли”, рекао је Вучић.

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Тања Валич)

„Било ми је тешко у Паризу, али понашам се одговорно”

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да му је у Паризу, током обележавања 100. годишњице од примирја у Првом светском рату, било тешко, али да се суздржао, јер је на њему да се понаша одговорно и озбиљно, у интересу Србије.

Сувише је важна Француска да бих се играо са будућношћу Србије, додао је он.

„Тако морају да се понашају одговорни људи. А, онај ко мисли да је требало некога да опсујем, изударам… немојте да се бавите оваквим послом”, рекао је Вучић.

Он је истакао да је његов посао да размишља како ће и да ли ће „Ванси” да обави све уговора, као ће француске компаније да раде, да ли ће „Мишлен” да исплаћује плате на време.

„Да урадим нешто што ће да доведе до одлива француских инвеститора одавде – нећу и моје да се понашам одговорно. А, како ми је било и како сам се осећао… Било ми је тешко, али шта да радите”, рекао је Вучић.

Он је навео да је то за нас било обележавање 100 година од велике победе у Великом рату.

Подсетио је да је пренео и шта се десило између Путина и Тачија пред њим, а да су се њих двојица после видели тамо где он није желео да оде.

На наводе у медијима да је Москва „лупила дипломатски шамар” Београду, Вучић је рекао да то не жели да коментарише, а да је Русија искрени пријатељ и подржава Србију.

„Да нам није било Путина, 2015. године, данас бисмо носили жиг на челу народа, да није ставио вето на резолуцију у УН. Никад му то нећу заборавити и велико му хвала”, поручио је Вучић, преноси Танјуг.

Русија је, навео је, увек била и биће уз Србију, али да не морају увек да буду одушевљени неким нашим потезима, као ни ми њиховим.

„Русија нам је пријатељ, не због књижевности, сликара или вајара, већ зато што имамо добре и рачунамо на још боље политичке и економске односе и никоме због тога нећу да се извињавам”, указао је.

Поручио је, ипак, да ми имамо своју земљу и да не треба да рачунамо да ће било ко други да штити и бори се за Србију онолико колико је то наша обавеза.

Он је навео да руски председник долази у Србију одмах иза 15. јануара, те да верује да ће најмање 10 споразума бити потписано, на којима се ради.

Вучић о случају Груевски

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је бивши македонски премијер Никола Груевски са регуларним документима ушао у Србију, да у том тренутку никаква потерница против њега није била расписана те да је у Србији учињено све у складу са законом и да Србија њему није била никакав јатак.

Онима који кажу да за случај Грувески треба да се питају Албанија, Црна Гора и Србија Вучић одговара да је право питање како је Груевски изашао из Македоније, да ли га је Македонија тада гонила или не.

„Дана 11. 11. током ноћи, негде између један и два, немамо званичне податке, лице Никола Грувески улази на територију Албаније, легитимисавши се и у пратњи два лица мађарске националности. Потом улази у Црну Гору на прелазу Божај, поново са регуларним документима и са пасаваном издатим у мађарској амбасади у Тирани. Након тога, 11. 11. улази у Србију са регуларном личном картом и у пратњи та иста два лица, а затим 12. 11. у 5. 11 сати именовано лице напустило је Србију на прелазу Хоргош са пасаваном бр. 100.501 издатим у Тирани, са личном картом и у пратњи лица са дипломатским документима и дипломатским возилом”, навео је он.

Истиче да у том моменту никаква потерница за Грувеским не постоји.

„Тек 13. 11. у 19, 35 од Интерпола Скопље доставља нам се потерница. Дакле, да смо га зауставили то би била отмица Груевског са наше стране”, наводи Вучић.

„Три дана касније! Кога ви завитлавате, тражите да Србија хапсе људе без потернице, да ли мислите да смо ми дивље племе, да ли то од Србије очекујете уместо да се питате кога сте пустили и зашто сте толико чекали”, рекао је председник Србије, преноси Танјуг.

Он је додао да је „овим из Србије” пустио да се „испуцају са глупостима” по новинама и ТВ и да онда изађе са чињеницама.

„Све је урађено у складу са законом и Црној Гори и у Србији и шта ћемо сад?”, рекао је он, подсетивши да је и бивши председник Србије Борис Тадић исто тако набавио аутомобил.

Додао је да нема никаквог разлога за његово хапшење јер Тадић није остварио никакву противправну корист а ауто је остао држави.

На питање када се последњи пут чуо са Груевским рекао је да је то било за време нереда у Собрању, када га је Груевски из Беча молио да апелује на смиривање ситуације, и још једном после тога у вези са Европском народном партијом.

Додао је и да је са македонским премијером Зораном Заевим успостављена нормална комуникација.

„Србија нема никакве претензије ка Македонији нити има некакав проблем. Они су нама једна од најближих народа и имаћемо са њима најбоље односе и у будућности”, закључио је Вучић.

„Мир и стабилност региона је приоритет”

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће дати све од себе да у региону опстане мир и стабилност, да нам није потребно да будемо лидер већ желимо да се такмичимо у економском расту и развоју.

Вучић је рекао да му је посао да мир у региону остане али и упозорио да то неће бити случај уколико су неки хистерични и нервозни или себе виде као губитнике.

На питања о коментарима бившег хрватског министра спољних послова Давора Иве Штира о њему као човеку коме је Европа дала да буде лидер у региону, рекао да такве ствари нису истините, преноси Танјуг.

Додао је да никада није рекао да смо ми лидери већ да сматра да треба да се такмичимо за стране инвестиције, даље повећање плата и пензија…

„Када кажете да сте лидер онда су одмах сви против вас”, примећује Вучић.

Како је рекао неки су раније говорили да смо лидери, а били најбоље 93. на Дуинг бизнис листи, а сада смо 48. и додао:

„Мени не треба да будем било какав лидер, нити је било коме од нас то потребно. Имамо добру владу која добро ради, има места за бројне измене ако премијерка то одлучи.“

Приметио је да се Штир темељно бави Србијом, и да ову нову, снажнију Србију, за разлику од оне раније, доживљава као озбиљног противника Хрватској.

Навео је и да су га неки прогласили терористом у Хрватској, Кадри Весељи највећим и јединим противником независности Косова, и Комшић је имао неки коментар…..

„Не могу и нећу да говорим ништа о њима. На нама је да радимо свој посао и будемо успешнији, на нама је да разговарамо и урадимо све што је могуће да сачувамо мир”, рекао је Вучић.

А истовремено, додао је, у Србији га неки проглашавају издајником и оним који не штити српске интересе.

„Важно је да медији слободно пишу и цртају карикатуре”

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је важно да медији у Србији слободно пишу и цртају карикатуре, јер је, каже, Србија слободна и демократска земља.

Упитан у интервјуу за ТВ Хепи да прокоментарише натписе појединих медија да су „медији у Србији најгори на Балкану”, као и карикатуру на којој је представљен с Хитлером, он је истакао да с карикатурама „нема никакав проблем”, као и да су данас медији слободнији.

„Нашао сам нешто што се нико други тога не сећа. Својевремено је карикатуру против Војислава Коштунице направио исти Предраг Кораксић Коракс. (Драгољуб) Жарковић из Времена у том тренутку забрањује и тера Кораксића са посла и каже да у том контексту ‘треба схватити мој исказ да је карикатура превазиђена форма, јер по мени слика Србије није данас црно-бела, није таква ни политичка сцена Србије. Тешко је држати ниво и домет карикатура које су се обрачунавале с једним антицивилизацијским режимом’„, навео је Вучић и рекао да данас цртање карикатура „иде прилично слободно”, преноси Танјуг.

Такође, упутио је и јавни позив свим функционерима Српске напредне странке и замолио их да се „разликују од (Драгана) Ђиласа, (Вука) Јеремића и свих осталих”.

Он је појаснио да функционери СНС-а не смеју радити као Ђилас који тражи хапшење уредника „Информера” Драгана Вучићевића и затварање ТВ Пинк, која је, навео је Вучић, до скоро била 10 одсто у Ђиласовом власништву.

„Позивам људе из СНС-а, посланике, министре, чланове наше странке да нигде ништа не говоре против медија, да им одговарају на питања на пристојан начин. Не постоји безобразно, безобзирно и лоше питање, и сам сам то научио и безброј пута погрешио, постоји само лош и глуп одговор”, рекао је председник Србије.

Поручио је и члановима СНС-а да се потруде да увек дају добар одговор, као што ће се, каже и он трудити да не каже никад ништа лоше ни о једном медију.

„Трудићу се да на сваки начин помогнем да медији слободно информишу, било да подржавају владу било да су против владе, то је њихов избор. Било да су против мене, било да ме подржавају, шта год хоће и како год хоће”, закључио је Вучић.

Вучић: Шта радиш са 300 милиона евра…

Председник Србије и СНС Александар Вучић изнео је податак да су четири компаније Драгана Ђиласа, за четири године, од 2008. до 2012. године, док је био градоначелник Београда, оствариле приход од 300 милиона евра и навео да ће се борити против оних који „владају, а имају 300 милиона евра прихода”.

„Њихов приходи – Мултиком група, Директ медија, Емоушн продукција и Овејшн, за четири године је 300 милиона евра, док је господин био градоначелник Београда… И ти људи хоће да владају. Шта бисте мени урадили, ова деца би ме обесила, с правом, да имам три милиона евра приходе у својој фирми, а не 300 милиона да ми фирме приходују док сам председник Републике”, рекао је Вучић, гостујући на ТВ Хепи.

„За четири године владавине – 300 милиона евра. Када је напредовао у ДС, када је дошао до заменика председника странке… Шта радиш са 300 милиона евра”, упитао је Вучић.

Како је рекао, Ђилас би да води земљу и да опет има 300 милиона евра прихода, „а да радници гладују, да се сиротиња једва прехрањује, да минималац врате на 161 евро, да просечна плата буде 330 евра…“

„Борићу се против таквих, који владају, а имају 300 милиона евра прихода. То имаш, а да владаш, шта је то…”, упитао је Вучић.

Навео је и да је бивши председник Борис Тадић набавио исти Мерцедес, на исти начин као и бивши премијер Македоније Никола Груевски.

Ипак, како је приметио, то возило је остало држави, а Тадић није остварио никакву противправну корист, те да не види зашто би за то неко гонио бившег председника.

„Али, за ових 300 милиона или за (Вука) Јеремића који не зна како да објасни 7,5 милиона евра, али има и светских надлежних органа, који ће тиме да се баве…”, рекао је Вучић.

Додао је и да где год да је путовао приватно, никада није ишао државним авионом.

„Али, они ваљда полазе од себе, знају како су се бахато понашали… Погледајте у које хотеле је ишао Јеремић, у које идем ја, као председник, колико људи из обезбеђења су они водили, а колико ја водим… Мислим да то људи виде и знају”, закључио је Вучић.

Вучић: Углед земље се види и по броју страних инвеститора

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да критике о „слабом угледу” земље демантују бројке о броју инвеститора, запосленима у фабрикама страних инвеститора, привредном расту земље. Вучић је прецизирао са колико се премијера и председника свих држава света састао.

„Сабрао сам да сам до сада као председник имао више од 60 састанака са премијерима других земаља, са 25 председник, са председником Кине. Који српски председник је имао прилику да угости премијера Јапана, ко је имао прилике да види премијера Индије. Реците ми који председник Србије је имао привилегију да угости председника Израела. Који српски председник је видео толико светских и европских лидера? Али и резултати су ту”, рекао је он, преноси Танјуг. Навео да су резултати између осталог и ти да су немачке фирме раније запошљавале 17.500 људи а сада 52.600 српских грађана, у турским је било 3.000 запослених, а сада више од 20.000 људи, у кинеским готово ниједан, а данас 12 – 13.000… „То је оно што правите и радите и за шта се борите, а они кажу углед није био никад мањи” рекао је Вучић на критике из опозиције. Председник Србије је упитао и да ли је претходна или садашња власт поставила питање МСП, прихватила излазак питања Косова из УН и преношење у ЕУ, постављала границу на Јарињу и Брњаку… Говорећи даље о економским успесима Вучић је рекао да је плата 2012. године била 336 евра, а данас, у августу 421 евро, да ће у децембру бити 445, а у марту следеће 470 евра…Минималац, навео је, 2011. године био 161 евро, а сада 228 евра што је повећање 41,6 одсто.Додао је да су пензије, не само враћене него и повећане, и да ће се то наставити и догодине, а да је у време претходне власт раст БДП био минус 3,1 један а да је сада у плусу 4,5 одсто, да је незапосленост пала са 25,5 на 11,9 одсто, да имамо највише директних страних инвестиција у региону…

Вучић: Нисам помињао оставку већ промену руководства партије

Председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је вечерас да никада није помињао оставку на место председника странке већ да је говорио о томе да се догодине мења руководство странке и да сматра да је потребно да се оно подмлади и људи промене.

„Нисам помињао своју оставку већ да бирамо ново руководство партије. Време је да помладимо странку”, рекао је Вучић.

Како је рекао, мора доћи до промена и не може десет, двадесет људи да обавља функције у влади и у СНС. „Мора бити промена ако желимо да још дуго имамо поверење народа”, закључио је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

4 replies

  1. Ja samo ne razumijem zašto dotični gospodin prebacuje odgovornost na narod za svaki potencijalni problem u budućnosti. Priča ide otprilike ovako : “Eto, ja sam se borio za mir i bio vrijedan, ali krvožedni i neznaveni narod neće tako.”. To se nekako, ‘igrom slučaja’, uklapa u sliku koju su mediji stvorili o srbima i koji njeguju ostali narodi.

  2. Оно Србља и ово Србадије што је претекло да у вери Православној стоји, родољубно, честито и заветно, образно и духовно, литургијско и чојствено, колико зна и уме срчано и душевно, колико јесте у Духу Истине јер Лучу Благодати не утули, то Србље Светосавско, то стадо малено пастира Светог, Крепког и Бесмртног, разуме, осећа и живи твоју издају, болест, подлост, лаж и дијаболичност, грешни, злоимани, безбожни председниче, затиратељу и гробару лаке руке, укопниче Србије…Све твоје предЛАГАЊЕ, заЛАГАЊЕ, уЛАГАЊЕ, изЛАГАЊЕ, приЛАГАЊЕ, одЛАГАЊЕ, наЛАГАЊЕ, поЛАГАЊЕ, подЛАГАЊЕ, тек је умоболно, мрзитељно, несрпско, јересно ЛАГАЊЕ… Та, по јаднобедном марићу очигледна је злоћудност прекомерног изЛАГАЊА ЛАГАЊУ предсеника лажова велеиздајног…

  3. Тежак демагог. Нема ниједне државе коју су развили страни инвеститори, читај колонизатори. Погледајте Африку за доказ уосталом од чијих држава чак у већини имамо слабији просек економије.
    У случају Србије имамо владавину мафије а земља се урушава јер омладина бежи у бели свет од силног “добра”.
    Ако неко из опозиције има криминалне радње то је на тужилаштву да докаже а не на председнику коме овакве недоказане оптужбе изгледа служе само за пропаганду. Наравно сви знамо да је тужилаштво независно као и он што је што ће рећи пуке марионете.
    Србији не може да сване док се ова диктатура нестручности и самовоље не уклони са власти.

  4. Стварно треба имати добар стомак и достан живаца па цео овај чланак пропустити кроз пробавни тракт а да се човеку не догоди оно најгоре.
    А, тек то гледати на ТВ је чин пред самоубиство.
    Интересантна је теза:
    Вучић- Углед земље се види и по броју страних инвеститора.
    Ако иде на отварања фабрика тих страних инвеститора ред би био да иде и на затварање фабрика тих истих њему драгих страних инвеститора.

    https://insajder.net/sr/sajt/tema/12596/?fbclid=IwAR37_TogcRZEkNO1qc-EUw8zITiwTPkDupMXIWfXoiunOKHcKlQv34mBc04

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading