„Косово” није примљено у Интерпол

Захтев „Косова” за чланство у Интерполу није прошао у Генералној скупштини Интерпола ни у првом ни у другом кругу гласања, јавља РТС

Фото: Интерпол

Оштро реаговање Стефановића на скупштини Интерпола

Дубаи – На заседању Генералне скупштине Интерпола стигло се до тачке о пријему тзв. „Косова” у ову међународну полицијску организацију. Присутнима се обратио министар унутрашњих послова Небојша Стефановић који је оштро реаговао због кршења Резолуције 1244 УН, међународног права, како и самих процедура Интерпола.

У расправи је до сада 10 земаља подржало Србију, сазнаје Танјуг. У корист Србије су се досад за реч јавиле Шпанија, Мароко, Кипар, Кина, Белорусија, Русија, Намибија, Румунија и Суринам. Након расправе, предвиђено је гласање. Стефановић је раније рекао да постоји намера да се збуне државе о начину како се гласа.

Према његовим речима, поред нејасних и неблаговремених обавештења, најављује се и процедура да, уколико дође до гласања у коме тзв. „Косово” не добије потребну већину за улазак, да ће се потом одредити пауза, а онда након паузе иде се на ново гласање.

То је потпуно супротно правилима која јасно говоре да ће се одржати два гласања, без помињања икакве паузе, па је очигледно да ће сви покушаји бити уложени да се у тој паузи обезбеди потребна већина”, објаснио је Стефановић који предводи српску делегацију у Дубаију.

Косово је до сада три пута подносило захтев за чланство – 2010, 2015. и 2017. године.

Гласање о Косову насиље над правом и статутом Интерпола

Професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић оценио је да гласање о пријему Косова у Интерпол представља насиље над међународним правом и статутом Интерпола, те да Србија без обзира на исход гласања нема разлога ни да тугује ни да ликује.

„Стављање ове тачке на дневни ред Генералне скупштине Интерпола противно је статуту Интерпола јер само држава која је пуноправна чланица Уједињених нација и има пун државно-правни капацитет може да буде чланица Интерпола, а Косово то није”, рекао је Драгишић за ТВ Прва, преноси Танјуг.

На констатацију да су се представници афричких земаља жалили на велике притиске током Генералне скупштине Интерпола у Дубаију, Драгишић каже да Србија у овом случају против себе има САД, Велику Британију, Русију и Турску које су, каже, подржале чланство Косова у Интерпол.

Он је подсетио да је на Извршном комитету резултат био 7:6 и да је Русија гласала да се на дневни ред стави пријем Косова у Интерпол. Ако Косово буде примљено у Интерпол, то ће, како каже, бити горка пилула коју ће Србија морати да прогута, али и да настави даље.

„Како год да гласање прође, то није разлог ни да тугујемо ни да ликујемо јер мораћемо да наставимо дијалог са Приштином. Ми морамо да задржимо добре односе и са Русијом и са САД. Са Турском, такође, имамо добре односе који не смеју да се покваре”, казао је Драгишић.

(Политика, 20. 11. 2018)

Заседање Интерпола на ивици инцидента

Почетак седнице обележиле провокације од стране приштинске делегације, а један њихов члан, који се представио као новинар, чак је насрнуо на члана тима из МУП-а Србије

Фотографије: МУП Србије

У Дубаију је почела Генерална скупштина Интерпола. И поред противљења већег броја држава чланица да се питање пријема Косова уопште нађе на дневном реду, донета је одлука да ова тачка остане и да се о њој гласа, навео је у саопштењу прослеђеном медијима Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије.

„Нажалост, иако смо више пута упозоравали да је тиме угрожено међународно право, оваква одлука показује да Корелова резолуција, коју је усвојила Генерална скупштина претходне године у Пекингу, остаје само мртво слово на папиру”, нагласио је Стефановић, који предводи делегацију МУП-а Србије.

Министар је истакао да је Генерални секретаријат и један део чланица Интерпола одлучио да њихово становиште буде изнад међународног права и изнад одлука које је донела и сама Генерална скупштина.

„Србија ће наставити да, заједно са својим партнерима, лобира и да ради на томе да одлука о евентуалном пријему Косова не прође на самом гласању у уторак”, нагласио је министар Стефановић.

А београдски медији, позивајући се на незваничан сазнања, преносе да је чак било и провокација од стране приштинске делегације, те да је један њихов члан, који се представио као новинар, у једном тренутку, насрнуо на члана тима из МУП-а Србије.

Осим тога, сам почетак седнице Генералне скупштине обележило је непринципијелно понашање Генералног секретаријата Интерпола.

Наиме, мимо уобичајене процедуре, Генерални секретаријат Интерпола је преузео председавање 87. заседањем Генералне скупштине. Такође, генерални секретар Јирген Шток је у свом уводном обраћању највише пажње посветио оставци доскорашњег председника Интерпола Менг Хонгвеја.

Американка Мери Родригез, саветница за правна питања, којој је Јужнокорејац Ким Џонг Јанг предао да води седницу Генералне скупштине, на своју руку, тумачила је приговоре земаља које су изнеле примедбе на програм рада овогодишње Генералне скупштине, укључујући притом и оне из Србије. Медији преносе да је Американка тако прекршила правила и процедуре Интерпола, не уважавајући примедбе које јасно указују на кршење међународног права.

На Генералној скупштини учествује готово 1.000 званичних представника из 173 земље. Међу учесницима је 85 шефова полиција и 40 министара.

Тема овогодишње 87. Генералне скупштине је улога полиције у ери информатике.

Кина подржава Србију

Министар полиције Небојша Стефановић је на маргинама заседања Генералне скупштине Интерпола с Дакијем Дуаном, шефом кинеске делегације, разговарао о предстојећем гласању за пријем Косова у ову полицијску организацију. Дуан је током састанка рекао да Кина подржава ставове Србије по питању захтева за пријем Косова и да у потпуности поштује њен територијални суверенитет.

Данијела Вукосављевић

(Политика, 18. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Још један пример бахатог рушења, од стране неолибералног блога, свих норми које је човечанство успоставило наког епохалног крвопролића у Другом светског рату.

    Они су дословно непријатељи људске цивилизације и представљају претњу по опстанак људског рода.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading