Фигаро: Забрљали смо, Србија неправедно понижена у Паризу

Око председника Макрона налазили су се представници земаља савезница из Првог светског рата – Русије, САД, Италије и Румуније, али и председници Бугарске и Турске, као и канцеларка Немачке, које су пре 100 година биле непријатељи

Фото: Танјуг

Париз – Протокол француског председника сместио је председника Србије Александра Вучића изван званичне трибине на прослави 100. годишњице потписивања примирја у Првом светском рату 11. новембра 2018, поставивши га ван домета телевизијских камера, што је неприхватљив пропуст, с обзиром да је Србија у Великом рату изгубила „1,2 милиона своје деце”, пише „Фигаро”.

Високи члан протокола Јелисејске палате, задужене за распоређивање званица на почасној трибини, изјавио је за париски лист: „Забрљали смо”.

Око председника Макрона налазили су се представници земаља савезница из Првог светског рата – Русије, САД, Италије и Румуније, али и председници Бугарске и Турске, као и канцеларка Немачке, које су пре 100 година биле непријатељи, а за то време један човек, иако растом огроман (Вучић), скрајнут је да ниже није могло бити и постављен да седне на супротној трибини, међу нижерангираним министрима, дипломатама и другим званичницима.

„Ту Србију, са њеним историјским жртвама, Француска је понизила 11. новембра. Можемо само да замислимо како се Александар Вучић осећао док је, преко пута себе гледао, осмехнуте између Трампа, Путина и Макрона, озлоглашеног Реџепа Тајипа Ердогана или Хашима Тачија, председника (Косова) земље коју Србија не признаје и која је 1914. била тек област у саставу Србије”, истиче се у тексту.

Иако се француски амбасадор у Србији Фредерик Мондолони у понедељак извинио у име Париза, у Београду реакције нису изостале.

Споменик захвалности Француској у Београду, тек обновљен – вандализован је, а чули су захтеви да се Париска и Француска улица преименују, наводи лист.

„Фигаро” указује да 6. децембра Емануел Макрон долази у Београд, а Вучић му је обећао грандиозан дочек и рекао да Србија неће „забрљати” када је реч о обележавању историјског пријатељства између две земље, које почива на заједнички проливеној крви.

У тексту који је потписао заменик директора „Фигароа” Жан-Кристоф Буисон, закључује се да ће овога пута Француска бити та која ће се осетити пониженом.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 11. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Прво ти га завучем када је битно а после се извињавам?
    Стара шема, добро позната, стално коришћена и никога за изненадити ко познаје западни начин вођења политике.
    Него, видех овде фотографију скулптуре(постављену) Патријарха Павла који седећи левитира, како рече аутор овог дела.
    Гледајући са стране човек се запита да ли је аутор нормалан као и ови који су одобрили и поставили овакав споменик Патријарху.
    Нигде трона на коме је седео, трона Светог Саве!?
    Невероватно је како ми све дотерамо до апсурда па и покојног Патријарха поставимо да лебди, седећи без ослонца, бар троношца, да му буде лакше и удобније.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading