Никола Груевски напустио Македонију

Симболика и јесте да је Никола Груевски побегао у Будимпешту управо преко Тиране, а он је био главни противник „Тиранске платформе”, која је била увод у његово рушење са власти

Никола Груевски (Фото: Бета/АП)

Груевски побегао преко Албаније

Бивши македонски премијер је са лажним пасошем ноћу прешао македонско-албанску границу и илегално се докопао Тиране, где су га прихватили у амбасади Мађарске. Првим јутарњим летом компаније „Малев” је директно из Тиране стигао у Будимпешту.

Никола Груевски, бивши премијер Македоније, налази се у Будимпешти, где је од мађарских власти затражио политички азил. Претходно је у Скопљу избегао одлазак на одслужење казне од две године затвора, због својевремене набавке блиндираног службеног „мерцедеса”.

Добивши од својих сарадника у систему власти информацију да се полиција спрема да га ухапси, Груевски је са лажним пасошем ноћу прешао македонско-албанску границу и илегално се докопао Тиране. Тамо су га прихватили у амбасади Мађарске и првим јутарњим летом мађарске компаније „Малев” Груевски је директно из Тиране стигао у Будимпешту. Посада авиона није имала појма ко је путник са шеширом и наочарима за сунце, које није скидао ни у авиону.

У моменту кад је македонска потерница ступила на снагу, а то је било негде око 10 сати пре подне, Никола Груевски је већ био у Будимпешти, одакле је послао топлу поруку властима у Скопљу да их је надиграо, али да воли Македонију и да ће увек бити уз њу. Наравно, воли и слободу. Личну.

Власт у Скопљу реаговала је тренутним хапшењем сарадника Николе Груевског, због ових, или оних разлога. Али сада је за све касно, главна птичица је утекла, а властима остаје да истраже ко је све то помогао Груевском да побегне из Скопља.

Јер, он је несумњиво био под строгим надзором полиције 24 сата. Или полиција уопште и није знала где се он налази? Како је било могуће да Груевски пређе македонско-албанску границу, а да га не идентификују македонске и албанске граничне службе? А знало се да му је претходних месеци одузет пасош. Ко је све ту заказао са македонске, а ко са албанске стране? Или је, заправо, велики брат с оне стране Атлантика закључио да је најелегантније да се Груевски „склони” у Мађарску. И тамо буде џокер за нека будућа времена, ако Заев не буде конструктиван онако како то желе и Тирана и Вашингтон. Симболика и јесте да је Никола Груевски побегао у Будимпешту управо преко Тиране, а он је био главни противник „Тиранске платформе”, која је била увод у његово рушење са власти.

(Политика, 15. 11. 2018)

И званично потврђено: Груевски побегао преко Албаније

Албанска полиција потврдила да је бивши македонске премијер границу прешао у возилу мађарске амбасаде.- Груевски истог дана ушао и изашао из Црне Горе

Албанија је званично потврдила да је бивши македонски премијер Никола Груевски отпутовао у Мађарску преко Албаније, јавља македонска агенција Миа.

Македонске власти су раније саопштиле да немају информације на који начин је Груевски напустио земљу.

„Политика“ је прва објавила информацију да је Никола Груевски преко Албаније напустио Македонију и отишао у Мађарску где је затражио политички азил.

Добивши од својих сарадника у систему власти информацију да се полиција спрема да га ухапси, Груевски је са лажним пасошем ноћу прешао македонско-албанску границу и илегално се докопао Тиране.

Тамо су га прихватили у амбасади Мађарске и из Тиране пребацили у Будимпешту.

У моменту кад је македонска потерница ступила на снагу, а то је било негде око 10 сати пре подне, Никола Груевски је већ био у Будимпешти, одакле је послао топлу поруку властима у Скопљу да их је надиграо, али да воли Македонију и да ће увек бити уз њу. Наравно, воли и слободу. Личну.

Власт у Скопљу реаговала је тренутним хапшењем сарадника Николе Груевског, због ових, или оних разлога. Али сада је за све касно, главна птичица је утекла, а властима остаје да истраже ко је све то помогао Груевском да побегне из Скопља.

Албанска полиција: Прешао границу у возилу мађарске амбасаде

ТИРАНА – Албанска полиција саопштила је вечерас да је бивши македонски премијер Никола Груевски, којег је скопски суд осудио на двогодишњу затворску казну, побегао преко Албаније ка Црној Гори.

Како преноси агенција АТА, албанска полиција је навела да је Груевски путовао дипломатским возилом мађарске амбасаде и прешао гранични прелаз Хани и Хотит са Црном Гором 11. новембра.

Како је полиција нагласила, у то време није било информација на граници да је та особа (Груевски) проглашена траженом.

„Одбор за границе и миграције државне полиције одговорио је на питања медија у вези са уласком и изласком Николе Груевског из Албаније следећим наводом: 11. новембра 2018, око 19.11, грађанин Никола Груевски напустио је територију Републике Албаније преко граничног прелаза Хани и Хоти ка Црној Гори, као путник возила са регистарском ознаком ЦД1013А, које је у власништву мађарске амбасаде у Тирани 11. новембра 2018.

Није било никаквог обавештења да је грађанин Никола Груевски проглашен траженим. 13. новембра 2018. није било обавештења да је Никола Груевски тражен. 13. новембра 2018. око 19.35 Интерпол у Скопљу послао је Интерполу у Тирани обавештење о томе да је Груевски проглашен као особа за којом је расписана међународна потерница”, наведено је у саопштењу полиције.

Агенције су раније пренеле да је мађарска влада потврдила да је Груевски покушао да затражи азил у мађарском представништву ван Македоније и истакла да Будимпешта нема никакве везе са изласком Николе Груевског из његове земље.

Шеф кабинета мађарског премијера Виктора Орбана Гергељ Гуљаш није желео да прецизира у којој земљи је Груевски покушао да затражи азил, нити на који начин је дошао до канцеларије за имиграцију и азил у Будимпешти, где је заправо поднео документа за азил и где је с њим обављен разговор, пренео је раније Ројтерс.

Британска агенција је пренела да се Груевски није састао са Орбаном и да је Гуљаш рекао да Мађарска још није добила званичан захтев Скопља за изручење Груевског.

Ђулаш је додао да ће Мађарска поступити у складу за законом уколико добије тај захтев.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто разговарао је претходно телефоном са македонским колегом о случају Груевског.

Сијарто је том приликом рекао да је захтев Груевског за азил у Мађарској „пре правно, него политичко питање”, јавила је мађарска агенција МТИ, позивајући се на Министарство спољних послова.

У саопштењу се наводи да је разговор иницирала македонска страна.

Канцеларија мађарског премијера Виктора Орбана потврдила је јуче да је Груевски поднео захтев за азил мађарској канцеларији за имиграције, тражећи избеглички статус.

„Канцеларија за имиграцију и азил спровешће, што се тиче азила, процедуру процене у складу са мађарским и међународним законом”, наводи се у саопштењу Орбанове канцеларије, пренела је агенција Ројтерс.

Канцеларија мађарског премијера је истакла да је Македонија важан савезник и стратешки партнер и да Мађарска сматра да је процена захтева Груевског за азил „искључиво правно питање”.

Груевски је у уторак на Фејсбуку објавио да је у Будимпешти и да је затражио политички азил, након што је у последње време добијао претње смрћу.

„Увек ћу остати веран Македонији. Никада нећу одступити”, поручио је Груевски, за којим су македонске власти расписале потерницу због злоупотребе службеног положаја, преноси Танјуг.

Груевски истог дана ушао и изашао из Црне Горе

ПОДГОРИЦА – Министарство унутрашњих послова Црне Горе саопштила  је вечерас да је бивши македонски премијер Никола Груевски 11. новембра ушао у Црну Гору и истог дана изашао из те земље.

„Поводом навода који су објављени у медијима, као и интересовања медија за ово питање, а који се односе на то да је бивши премијер Македоније Никола Груевски ушао у Црну Гору 11. новембра 2018. године, ради истинитог информисања јавности обавештавамо вас следеће:

Никола Груевски је ушао у Црну Гору наведеног дана и истог дана је изашао из Црне Горе”, наводи се у саопштењу МУП-а ЦГ.

У саопштењу се наводи и да је црногорска полиција у овом случају „у потпуности испоштовала законске процедуре”.

Албанска полиција саопштила је раније вечерас да је Груевски, којег је скопски суд осудио на двогодишњу затворску казну, побегао преко Албаније ка Црној Гори.

Како је пренела агенција АТА, албанска полиција је навела да је Груевски путовао дипломатским возилом мађарске амбасаде прешао гранични прелаз Хани и Хотит са Црном Гором 11. новембра, преноси Танјуг.

(Политика, 15. 11. 2018)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Како је новинар Политике закључио да је “велики брат с оне стране Атлантика закључио да је најелегантније да се Груевски „склони” у Мађарску. И тамо буде џокер за нека будућа времена, ако Заев не буде конструктиван онако како то желе и Тирана и Вашингтон. Симболика и јесте да је Никола Груевски побегао у Будимпешту управо преко Тиране, а он је био главни противник „Тиранске платформе”, која је била увод у његово рушење са власти“?

    Заев и његова полиција најмање су очекивали да Груевски побегне преко Албаније, вероватно су све друге границе више контролисали. Бег преко Албаније је лукав план. Орбан је примио Груевског, а Орбан је добар са Путином. Грувески је био више савезник Русије, а Заев је сарадник Запада. Пре ће бити да је истина да је Русија склонила Груевског у Мађарску код пријатеља Орбана, а да је бег преко Албаније показао колико је “Тиранска платформа“ бушна.

Оставите коментар