Емануел Макрон: Сећајмо се жртава, потврдимо своју одговорност за мир

У Паризу се, код Тријумфалне капије, одржала централна церемонија завршетка Првог светског рата којој су присуствовали шефови држава и влада са свих пет континената, међу којима је и председник Србије 

Фото: АП

Париз –  Француски председник Емануел Макрон је данас, на стогодишњицу окончања Првог светског рата, позвао светске лидере да потврде своју одговорност за мир и деци пренесу „свет о каквом су прошле генерације сањале”.

„Нове идеологије манипулишу религијама, док историја прети да понови свој трагични ток”, упозорио је он у говору на централној церемонији код Тријумфалне капије у Паризу, у присуству око 70 светских лидера међу којима је и председник Србије Александар Вучић.

Макрон је подсетио да су 11. новембра 1918. у 11:00 сати ујутро, пре тачно сто година, у Паризу и целој Француској одјекнуле трубе и зазвонила звона, а то је, истакао је, било примирје.

„Морамо се сетити те огромне поворке бораца који су дошли из целог света јер је Француска за њих представљала вредности које су ценили”, рекао је Макрон.

Током те четири године, указао је, „Европа је умало извршила самоубиство – са десет милиона погинулих и шест милиона рањених, а многи од оних који су се из рата вратили изгубили су своју младост, идеале, радост живљења”.

„Свет је открио размере рана које је скривао жар борби. Сузе умирућих смењивале су се сузама преживелих”, рекао је, додавши да су младићи из целог света умирали за села за која никад нису ни чули.

Макрон је у говору истакао значај патриотизма Француза који су се борили 1914, а вредности патриотизма супротставио је – национализму.

„Француска зна шта дугује својим борцима и борцима из целог света. Клања се пред њиховом величином. Нека ова годишњица буде дан када се обнавља вечна оданост наших мртвима”, нагласио је Макрон.

Према његовим речима, потребно је пред народом потврдити огромну одговорност, деци пренети свет о каквом су прошле генерације сањале.

„За наш свет свиће зора новог доба, зора цивилизације која човекове способности уздиже до највећих висина”, поручио је, позвавши на „достојанствено суочавање са судом будућности”.

Макрон је захвалио присутним светским лидерима „што су се данас окупили као браћа”, али је закључио да овај скуп не треба да буде само „скуп једног дана”.

„Живео мир, живеле слободне земље, живела Француска”, тим речима је француски председник завршио свој говор, након чега је положио венац и запалио пламен код Споменика незнаном јунаку.

Иначе, према првобитном плану, требало је да Макрон говор почне тачно у 11:00 сати када је пре 100 година потписано примирје, али пошто су су светски лидери каснили на церемонију, говор је почео са закашњењем.

Државници са пет континената на церемонији у Паризу

ПАРИЗ – У Паризу се, код Тријумфалне капије, одржава централна церемонија завршетка Првог светског рата којој присуствују шефови држава и влада са свих пет континената света, међу којима је и председник Србије Александар Вучић.

Предвођени домаћином, председником Француске Емануелом Макроном, председници и премијери из 72 земље дошли су из Јелисејске палате у којој су се окупили јутрос, аутобусима преко Јелисејских поља до Тријумфалне капије.

Макрон и његове колеге потом су заједно прошетали до Тријумфалне капије, где се одржава свечаност.

Међу заставама држава победница и побеђених, односно свих које су непосредно или посредно учествовале у Великом рату, највећом до тада у историји, налази се и српска тробојка.

Једино су амерички председник Доналд Трамп и шеф руске државе Владимир Путин, засебно, стигли на церемонију.

Најпре је Трамп са супругом Меланијом стигао на свечаност, а онда и председник Русије.

Тинејџери  читали писма из Првог светског рата

Писма из Првог светског рата која су написана пре сто година, читало је данас осам тинејџера на церемонији обележавања 100. годишњице окончања рата, у Паризу.

„Драги моји родитељи, данас је било предивно. Добили смо вести о примирју јутрос у 9.30. Имао сам 10 минута да се припремим за велику параду на тргу у Монсу… Улице су биле препуне цивила који су скакали од среће бацајући цвеће… Трг и улице били су у најразличитијим бојама”, наводи се у писму официра британске краљевске коњичке артиљерије.

***

„Драги мој Пјер, док ти ово пишем, ти тамо далеко у шумама Алзаса сазнајеш невероватне вести! Овде се чује на све стране. Болесна сам од среће, не могу да пишем… Не могу да ти опишем осећај невероватне радости на овај први дан примирја”, навела је Францускиња Дениз Брије у писму веренику Пјеру Фору.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading