Александар Вучић: Погађа ме лоше мешање СПЦ у политику

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Хелсинкију да га погађа „лоше мешање” Српске православне цркве у политику

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Раде Прелић)

Он је поводом саопштења Сабора СПЦ да ни по коју цену не сме да се доведе под знак питања пун суверенитет и интегритет Србије на Косову и Метохији рекао да суверенитет чувају територија и народ, и питао шта од тога Србија има на Косову.

„Шта нам је остало од 1999. и од 2009. и где су нам војска, народ и коју територију контролишемо? Како да то чувамо”, упитао је Вучић и додао да су за њега људи најважнији.

Како је навео, пуни суверенитет значи да Србија уводи војску и полицију.

„То је значење тих речи. Плашим се да је то неодговорно. Нећу да се коцкам, а да чувам наш народ наравно да хоћу, али тиме што ћете се трудити да јасно не желите било какав компромис плашим се да нећемо имати око чега да правимо компромисе, јер нас је неодговорна политика довела у ову ситуацију”, рекао је Вучић за телевизију Пинк из Хелсинкија.

Сабор СПЦ оценио је синоћ да Косово и Метохија „никада није било, нити може бити само политичко питање за чије решавање монопол имају искључиво државни органи” и додао да „ни по коју цену не сме да се доведе под знак питања пун суверенитет и интегритет Србије на Косову и Метохији”.

У саопштењу након ванредног јесењег заседања Сабора СПЦ се наводи да би „било какав потпис који би омогућио признање Косова, учешће у УН или одрицање Србије од њега под било којом формом, заувек укинуо свако историјско право Србије на овим темељним просторима наше духовности и државности”.

Боље сто година да разговарамо, него један дан да ратујемо

Председник Вучић изјавио је, пред састанак са председником Косова Хашимом Тачијем у Бриселу, да је позиција Србије тешка и да је „боље да сто година разговарамо него један дан да ратујемо”.

„Није ми пријатно, а ни лепо да разговарам са Тачијем, али боље сто година да разговарамо него један дан да ратујемо. То је мој посао… Мир је важан, све друго није за поређење”, рекао је у Хелсинкију, где је учествовао на Самиту шефова држава и влада из редова ЕПП.

Вучић је рекао да из Хелсинкија путује у Брисел, где је висока представница ЕУ Федерика Могерини сазвала састанак са председницима Србије и Косова.

Очекује се да ће двојица лидера на састанку потврдити спремност да интензивирању рад на постизању правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији односа кључној за европски пут Србије и Косова.

Последња рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу одржана је 18. јула.

Наставак је потом заказан за 7. септембар у Бриселу али се Вучић и Тачи тада нису састали већ су одржани само одвојени састанци са Федериком Могерини.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 8. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

  1. Погодиће њега више од речи. Као врховни судија и познавалац права, историје, теологије, као стучњак опште праксе, премудри вођа, као шаман, као вандимензионална величина, он себи даје за право да буде проценитељ туђих мисли и порука. Његова политика је одговорна, све остало је глупо и погубно.
    Починио је безброј кривичних дела. Само газећи Устав и законе, заслужио је да не види више ни сунца, ни месеца. Његово понашање је огавно, једнако његовој издаји. Зато, од уважавања његове формалне функције и његове личне маленкости – нема ништа. Болесник мора да постане пацијент иако се томе противи. Наша је обавеза да то питање решимо. Показало се да је црква последњи бастион српства. Свако од нас који у речима цркве увиђа истину, ма колико био или не био верник, мора подржати став да Србија мора остати јединствена. Знамо да то кошта, не треба прћави педер да страхује за нас.

  2. „Није ми пријатно, а ни лепо да разговарам са Тачијем, али боље сто година да разговарамо него један дан да ратујемо. То је мој посао… Мир је важан, све друго није за поређење“,

    Разговарајте ви колико хоћете, само не заборави да си председник државе Србије, а да је Косово и Метохија на силу отета покрајина Србије. И да треба да поштујеш и браниш Устав своје државе.

  3. Poglavnik nas ubedjuje u vecni mir ako predamo CBETO KOCOBO shiptarima,
    A JACHO JE KAKO JE TO CKPO3 nemoguce dok ne odu murikanci

  4. Црква је последњи бастион Српства у рату за наш опстанак, а он је предводник квислиншких хорди које су у служби непријатеља.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading