Петро Порошенко: Руска православна црква нема шта да тражи у Украјини

Према Порошенковим речима пријем аутокефалије је упоредив са проглашењем независности Украјине пре 27 година

Петро Порошенко (Фото: РИА Новости/Михаил Маркив)

Украјински председник Петро Порошенко рекао је да Руска православна црква „нема шта да тражи” у Украјини, те позвао „њене представнике” да се врате у Русију.

„Зар је то нормално, да се у Кремљу хитно сазива Савет безбедности Русије под руководством Путина са једним питањем на дневном реду: Како заштитити Руску православну цркву у Украјини? Драги моји, немате шта овде да радите. Нема шта да ради овде ваша црква, ваша војска, ваше оружје. Идите кући у Русију“, рекао је Порошенко током конференције „Лекције хибридне деценије: шта треба знати за успешан напредак”.

Такође је изразио наду да украјински црквени јерарси неће одлагати одржавање „обједињавајућег” сабора. После тога, према Порошенку, Кијев ће добити томос о аутокефалности.

„Украјина је чекала ово дугих 1030 година одмах након крштења”, рекао је Порошенко. Према његовим речима, пријем аутокефалије је упоредив са проглашењем независности Украјине пре 27 година.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Восток, 7. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

6 replies

  1. Порошенко уопште није украјинац, он је молдавски јеврејин Петар Алексејевич Порошенко(рођени Валцман, после свадбе узео женино презиме) – рођен је у Одеској области. Надимци: Прашак, Прах , Чоколадни Зец. Милијардер, један од најбогатијих људи са простора бившег СССР, један од вођа и главни спонзор „Наранџасте револуције“, Јушћенков кум. Веееелики експерт за христијанизацију!!!

  2. @Tanja: „ …Порошенко уопште није украјинац, он је молдавски јеврејин Петар Алексејевич Порошенко(рођени Валцман, после свадбе узео женино презиме) …“. Молим да @Tanja објасни како је могуће да тај Петар Алексејевич (https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE,_%D0%9F%D1%91%D1%82%D1%80_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87 ), како она тврди, после свадбе узме женино презиме: Порошенко, ако му се рођени тата, Алексей Иванович Порошенко (1936 – ) https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%80%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%B9_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87
    већ од свог рођења презивао Порошенко?
    Наведени линкови су узети са руског Yandex-а, а ако ни Руси не наводе његово наводно оригинално презиме као Валцман, зашто онда @Tanja сматра да је битно наводити да тај П.А. Порошенко “уопште није Украјинац“ – него, замислите ужаса, оно: ЈЕВРЕЈИН?? Откуда код неких особа та одвратна антисемитска особина да свакоме ко им се не допада приписују да је ЈЕВРЕЈИН? @Tanja – објасните своје мотиве!

  3. Отимаће им црквене објекте, како би Путина довели у ситуацију да војно реагује и изван Доњецка и Луганска.

  4. Porosenko ili Walzman?
    Tanja, potkrala Vam se jedna greska odnosno nepreciznost. Otac Petra Porosenka je na vencanju promenio svoje originalno prezime Walzman i uzeo prezime svoje buduce supruge – Porosenko.

  5. @Mirko благо кори своју антисемитску истомишљеницу @Tanju: „Porosenko ili Walzman?Tanja, potkrala Vam se jedna greska odnosno nepreciznost. Otac Petra Porosenka je na vencanju promenio svoje originalno prezime Walzman i uzeo prezime svoje buduce supruge – Porosenko“. Шта рећи на то? Мала грешкица – или нешто много горе: антисемитизам! Ја сам навео податке (са РУСКОГ Yandex-a) да се Порошенков отац , А.И. Порошенко родио као Порошенко, а не Walzman, и да о тој породици, са презименом Порошенко има архивских података још из 1836 г. @Mirko, дакле, “сазнаје“ да је тај А.И. на венчању променио своје оригинално презиме Walzman и узео презиме своје будуће супруге – Porosenko? Пошто @Mirko пише “ошишаном `српском` латиницом“ – у ћириличној транскрипцији то би било Поросенко, и преводу на српски отприлике: “прасенце“ – али, то на страну. Међутим, по подацима – наравно опет узетим са руског Yandex-a (https://bessarabiainform.com/2015/05/kak-zhilos-prezidentu-v-besssarabii/ ), Порошенков тата – А.И. Порошенко се оженио Евгенијом Сергејевном Онишченко (Евгения Сергеевна Онищенко)! Дакле, ако би узео њено презиме – онда би то било Онишченко. Ако @Tanjа& @Mirko желе да изразе своје противљење Порошенковој политици, могли би да кажу да је непоштен, русофоб, недостојан положаја на коме се налази, ратни хушкач,итд. итд. – али, не – они сматрају да је најгоре што се о некоме може рећи је да је он ЈЕВРЕЈИН, и да то онда све казује, јер од тога горег нема…. Ја, опет, сматрам да је антисемитизам апсолутно неприхватљив и за сваку осуду, и заиста бих волео да објасне своје мотиве.

  6. Nisam antisemit, ono sto sam napisao sam ranije procitao na jednom od portala, kao komentar.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading