Ивица Дачић: Унија Комора повукла признање Косова

Претходно је шеф српске дипломатије Ивица Дачић најавио ново повлачење признања Косова. То ће, подсећа он, бити десета земља која је повукла такав потез

Принтскрин: mapnall.com

Унија Комора, острвска држава у Индијском океану, повукла је признање Косова, потврдио је министар спољних послова Ивица Дачић.

То је десето повлачење признања независности јужне српске покрајине.

До сада су признање Косова повукли Гранада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Унија Комора је по државном уређењу република, смештена на северном делу Мозамбичког канала на источној обали Африке између североисточног Мозамбика и северозападног Мадагаскара.

Држава се састоји од три велика острва и бројних мањих острва и има око 795.000 становника (процене у 2016. години). Главни град је Морони.

Дачић најавио ново повлачење признања Косова

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је у разговору за РТС најавио ново повлачење признања Косова. То ће, подсећа Дачић, бити 10 земља која је повукла такав потез.

Ивица Дачић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да Приштина говори да су повлачења признања Косова лажи и клевете јер је их то боли. Иако су, каже Дачић, рекли да су то неке „без везе земље“, то је ипак 10 гласова у УН.

До сада су признање Косова повукли Гранада, Комонвелт Доминика, Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Говорећи о одлуци привремених институција у Приштини да за десет одсто повећају порез на робу из Србије, Дачић је истакао да је постало правило да када се најави могућност наставка дијалога – долази до разних инцидената на КиМ.

„То не може више да буде случајност. Показује да лидери Приштине не желе напредак дијалога, не желе компромис. Хоће да се врате на стару политику, да је све решено”, рекао је Дачић, јавља РТС.

Ивица Дачић (Фото: Танјуг)

У Приштини кажу да је та мера донета као одговор на „дивљу кампању”.

„Шта они мисле, да ћемо подржати Косово? Каква је то дивља кампања? Јуче сам добио извештај из Њујорка, где генерални конзул Косова прави пријем за шефове мисија у УН, на којем говори Ники Хејли. Они на сваком кораку лобирају за независност, западне и исламске земље им помажу, а буне се када Србија указује да нема признавања статуса без окончања дијалога. Говоре да су лажи и клевете да су повукли признање. Нема дивљијих потеза него када се доносе једнострани потези”, навео је шеф српске дипломатије.

На овај корак Приштине реаговао је Брисел, који тражи хитно објашњење. Портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич је рекла да су те мере јасно кршење обавеза Косова у оквиру ЦЕФТА споразума.

Дачић је рекао да је ова реакција ЕУ последица тога што на ово не може да се зажмури.

„Вучић иде на састанак у Хелсинки, тамо ће имати важнe састанкe са Меркеловом, биће и Орбан и Курц. Видећемо какве ће бити реакције ЕУ. Не очекујемо да неко навија за Србију. Ако је било договорено да се настави дијалог до краја недеље, шта ово значи? Они не желе да се настави дијалог”, указује Дачић.

Рекао је да када би Србија тако реаговала на ставове свих земаља које су признале Косово, требало би и она да подигне таксе свим тим земљама.

„Ми се не боримо против Косова, већ за принципе у међународном праву. Ко још признаје једностране акте? Нико, па неће ни Србија. Ако хоће договор, спремни смо за наставак дијалога”, поручио је министар спољних послова Србије.

Реакција Приштине јер нема визне либерализације

Приштина намерава да се пријави за чланство у Интерполу. Иако је Дачићу аустријски вицеканцелар Хајнц Кристијан Штрахе рекао да не подржава чланство Приштине, Курц је рекао да ће ипак подржати.

„Канцелар је канцелар, има политику и једноставно инсистира да се тако нешто уради. Мислим да је то погрешно”, рекао је Дачић и додао да му је на његову опаску Себастијан Курц одговорио да „није он признао Косово, већ да се то десило раније”.

Истиче да Србија води тешку борбу за наша права. „Ако погледате шта је Косово урадило, на шта је реакција – није реакција на то шта Србија ради, јер да нема ефекта не би реаговали. Реагују јер ЕУ неће да им да визну либерализацију”, објашњава Дачић.

Указује да је ово покушај политизације Интерпола.

„Боримо се против најмоћнијих земаља света. Подржавају их најмоћније земље а жале се на малу Србију и мало Министарство спољних послова које иде по свету”, нагласио је Дачић.

Не би било дипломатског ефекта од протестне ноте Француској

Коментаришући то што се у Нотр Даму нашла застава Косова, Дачић је рекао да Београд то не може да промени.

„Није то први пут, то годинама траје и разговарамо о томе са западним земљама, јер Косово је и раније учествовало у дефилеима о Првом светском рату, иако је то за њих дан жалости јер су били на погрешној страни у рату”, рекао је Дачић.

Подсећа да француски председник Емануел Макрон долази почетком децембра у Србију, што је прилика да се разговара свим темама.

Сматра да протестна нота представља заоштравање односа, и да од тога нема дипломатског ефекта.

„Са друге стране, шта треба? Да Вучић не иде на окупљање? Већа штета је да не иде него да иде”, закључио је Дачић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 7. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. „Ми се не боримо против Косова, већ за принципе у међународном праву.”

    Ваљда се боримо за Косово позивањем на принципе међународног права?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading