Љубинка Боба Недић: Електронски дневник – парадигма наврат-нанос образовања у Србији

Цела прича ће имати смисла тек када сви наставници буду у прилици да га без проблема користе НА ЧАСУ! Не на одморима, не пре или после наставе, не код куће, и не на својим приватним уређајима

Ако ставите довољно ружичасте наочаре, Србија је модерна земља, држава чврстих темеља, земља благостања која се налази у сталном напретку, земља задовољних грађана који тај напредак осећају на сваком кораку. Ако ставите ружичасте наочаре са напредном диоптријом, схватићете да вам се само чинило да је образовање у Србији на веома ниским гранама, да је годинама заморче разних интереса, експеримената, неуспелих покушаја. Укратко, образовање у Србији годинама пролази кроз наврат-нанос реформу. Електронски дневници су један од свежијих примера. На примеру увођења овог дневника, можемо видети све фазе наврат-нанос приступа, тако одомаћеног у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. Наравно, након што ружичасте наочаре одложимо.

Уобичајена фаза један, или – интерес

Пошто је ово правна држава, вазда уређена, не може се тако великом послу приступити без тендера. Смисао тендера је, иначе, фер утакмица у којој се потенцијални сарадници такмиче у фер условима, тако да онај ко је расписао тендер добије најквалитетнију услугу за најмање новца.

Посао увођења електронског дневника добила је хрватска фирма, чији је власник пријатељ министра образовања у Србији. Овај посао нашу земљу кошта 1,6 милиона проћерданих евра. Небитно је било то што смо имали домаће стручњаке доказане у иностранству, који су радили баш на тим пословима у разним развијеним земљама. Небитно је било и то што су били спремни да ПОКЛОНЕ Србији електронски дневник. Уколико се не би поклонио, посао је по речима ИТ стручњака реално вредан мање од 500.000 евра. Уштеда од бар милион евра је била исувише тричава.

Нико није одговарао главном услову тендера, а то је било следеће: фирма која учествује на тендеру мора да испуни услов да је такав софтвер већ увела у најмање 50 школа у 10 различитих градова у Србији. И гле чуда, фирма из Хрватске је баш претходне године ДОНИРАЛА баш такав софтвер у баш 50-так школа у десетак градова у Србији. Каква случајност! Поклонили у једној школској години, па наплатили 1,6 милиона проћерданих евра у наредној.

Ко помисли да је ово флагрантно намештање тендера, нек појача диоптрију.
То је само ствар перцепције.

Уобичајена фаза два, или – шта нас брига што нема услова

Као што су инсистирали на индивидуализованој или бар диференцираној настави, а оставили по 30 ђака у одељењу, као што су тражили активну наставу за чију реализацију је требало да се наставници снађу сами и купе шта треба, као што су очекивали од наставника да све штампају о свом трошку, као што траже лични план стручног усавршавања, а не обезбеде средства – исто тако је сада дошао на ред електронски дневник, без претходног опремања школа или бар трансфера средстава којима би школе саме набавиле оно што им треба за ову најновију модернизацију.

Огромна већина школа у Србији има интернет, али у канцеларији директора. Већина школа га има и у неколико кабинета. Најчешће није стабилан, а мало је и до рачунара чија ће вредност ускоро бити музејска, а не употребна. Неке школе имају и бежични интернет, али се једноцифреним процентима може изразити број оних у којима сигнал покрива целу школу.

Веома мали број школа има кабинетску наставу и у сваком кабинету рачунар са интернетом. Толико мали, да је у односу на укупан број школа занемарљив.

И онда се кренуло у опремање школа, наравно по наврат-нанос принципу, јер тако смо у могућности.
Неки директори су почели да набављају лаптопове, рачунајући с тим да ће једном бежични сигнал бити довољно јак да ће наставник уместо дневника ставити лаптоп под мишку, па на час. Све то кад буде довољно лаптопова, и довољно јаког и стабилног интернета, у 21. веку.

Други су обезбедили неколико лаптопова или десктопова у зборници, са кабловским интернетом, рачунајући да је то то. У таквим школама наставници на одморима, или пре или после наставе, уписују часове, са папирића преписују имена одсутних ученика, а најчешће код куће уписују оцене, јер је ту ипак тишина па су мање шансе да ће погрешити.

Директори коју су схватили шта је електронски дневник, схватили су и да он има смисла само и искључиво уколико је наставнику доступан у реалном времену, за време трајања часа. Такви директори су се најчешће одлучили за таблете са интернетом. Мобилни оператери су препознали могућност огромне зараде и кренули да осмишљавају примамљиве понуде баш за школе, баш за електронски дневник.

Директори који се разумеју у ове нове технологије, или су довољно без сујете да се консултују са онима који се разумеју, увели су појачиваче сигнала, стратешки их распоредили по школским зградама, и решили проблем плаћања месечне претплате за већи број уређаја.

Има и директора који нису урадили ништа од наведеног, или јесу нешто, али половично и за сада неупотребљиво. Ту стижемо до треће фазе.

Уобичајена фаза три, или – наставниче, сам се снађи

Када су у здравственим установама увели електронско заказивање прегледа, електронске рецепте и слично, нико није тражио од медицинских сестара и лекара да доносе своје лаптопове и таблете, или бар паметне телефоне, и користе свој интернет за рад.

У образовању је то, наравно, другачије.
Министарство је наредило да у току ове школске године све школе пређу на електронске дневнике, да саме одреде колико им је времена потребно за припрему, али да се до краја школске године ствар мора решити.

Директори се нису усудили да питају како и од чега.
Пренели су наређење наставницима.

Наставници се нису усудили да питају како и од чега.
Само су се забринули због величине екрана на својим телефонима. Приватним телефонима, са приватним интернетом, у државној школи. Кад стигне рачун, и он је приватан. Довољно је да у зборници постоји један рачунар, било какав, са интернет везом, било каквом, и да на бунтовну констатацију да немате паметан телефон или рачунар код куће, добијете лаконски одговор – па, ено ти га рачунар у зборници. Вук сит, а овце, нарочито овце, на броју. То што ћеш чекати на ред сатима, то је, наставниче, твој проблем.

Снађи се!
Ниси се побунио кад се од тебе први пут тражило да се снађеш, и систем се навикао на твоју добру вољу.

Замишљена фаза, или – шта би било да живимо у нормалној земљи

Да живимо у нормалној земљи у којој се не злоупотребљавају тендери, у којој су школе нормално опремљене у складу са 21. веком, у којој о свему одлучују озбиљни људи, а не полтрони забринути само за своје фотеље, у којој се прво стекну услови, па се онда пређе на примену нових модела било чега, о електронском дневнику бих имала сасвим лепо мишљење.

Након што се улогујете на свој налог, одаберете предмет и одељење, бирате смену, редни број часа у том дану, упишете наставну јединицу и одаберете тип часа. Затим започнете час. Отвори вам се поље са именима ученика, и иконицама испод сваког имена. Ту можете означити једним кликом ко је одсутан, можете отворити могућност за оцењивање или за унос неке активности. Има емотикона, има поља у којима можете сами да дефинишете активност, падајућих менија за тип одговарања, поља за белешке у којима можете дописати шта је тачно ученик одговарао и на чему је оцењен.

Сваки унос је забележен у смислу да се зна тачно датум и време.
Практично, престаје потреба за вођењем педагошке свеске, јер у електронском дневнику имате све могућности које бисте имали и у својој свесци.

Виде се и планирани и одржани часови, план писмених провера (са оценама и садржајем, при чему можете и да закачите документ са тестом), извештаји, записници…

Одељењске старешине добијају комплетну статистику коју су до сада сами рачунали (било уз дигитрон, или уз Excel, али су у Excel морали сами да уносе све оцене свих наставника), а када почне нова школска година, нема потребе да поново на неколико места уписују имена свих ученика, податке о њима, називе предмета, и слично. То све већ имају.

На крају школске године могу преко есДневника да штампају сведочанства.

Што се родитеља тиче, још увек немају приступ електронском дневнику.
Када се то буде решило, све сем оцена моћи ће да виде одмах након наставниковог уноса – знаће када им је и због чега дете похваљено, када је каснило на часове, није носило прибор, својим понашањем је реметило наставу. Оцене ће моћи да виде 48 сати након уноса, што су психолози проценили као време потребно детету да саопшти родитељима оцену. Ај, нек им буде.

Е, сад, шта ће родитељи који немају паметне телефоне, рачунаре, интернет?
Верујте, више их је него што мислите, нарочито у мањим местима, у средњим школама које похађају деца из сеоских средина.

Ту остаје старо добро решење – долазак у школу.
Једино је проблем што им оцене више не може показати дежурни наставник, већ само одељењски старешина (евентуално педагог или директор).

* * *

Ја сам свој кабинет сама опремила прошле године, и сада у њему имам и рачунар. Школа ми је обезбедила кабловски интернет, који скоро увек ради. Због тога сам у прилици да заиста уживам у свим добрим странама есДневника, и мени се то баш свиђа. Није компликован за коришћење, отворен ми је за време целог часа, зачас унесем разне напомене. Озбиљно ми се свиђа!

Али…

Цела прича ће имати смисла тек када сви наставници буду у прилици да га без проблема користе НА ЧАСУ! Не на одморима, не пре или после наставе, не код куће, и не на својим приватним уређајима.

Док се то не обезбеди, електронски дневник је ништа друго него нова заставица којом ће министар, Влада и председник махати на конференцијама за новинаре, додајући нам напредну диоптрију на ружичасте наочаре.

А ми?
Ми се и даље не усуђујемо да питамо КАКО и ОД ЧЕГА.
Навика, шта ћеш…

Наслов и опрема: Стање ствари

(Клотфркет, 6. 11. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

3 replies

  1. Један од ретких текстова из области образовања у Србијииз којих се може нешто сазнати – на пример, о тендеру Министарства просвете, или – како изгледа рад с дигиталним дневником из искуства једног наставника.

  2. знаће када им је и због чега дете похваљено, када је каснило на часове, није носило прибор, својим понашањем је реметило наставу. Оцене ће моћи да виде 48 сати након уноса, што су психолози проценили као време потребно детету да саопшти родитељима оцену.

    Ау, ово уопште не ваља. Више се бојим неуроза насталих услед сталне контроле (а родитељи су сада постали озбиљни контрол-фрикови) но од сакривене оцене.

  3. Или да будем прецизнији: деца треба да уче да не варају а не да не могу да варају.

Оставите коментар