Блиц: Током првог дана Сабора СПЦ потврђен став о КиМ – ни подела, ни независност

Представка епископа рашко-призренског о КиМ је усвојена и потврђена, односно, Сабор је практично дао подршку Теодосију, пише „Блиц“

Молитвени почетак јесењег заседања СА Сабора СПЦ (Фото: СПЦ)

Београд – Током првог дана Сабора СПЦ потврђен став о Косову – ни подела, ни независност, пише „Блиц“.

Редовно јесење заседање Сабора које је у уторак почело у Београдској патријаршији прво је након готово осам година у ово доба године. Започело је извештајем, или прецизније, представком владике рашко-призренског Теодосија о стању у Епархији, односно на КиМ, а према сазнањима листа, владика је посведочио о тешкој ситуацији која је последица честих нападима на преостале Србе.

„Епископ је пренео и да је народ јужно од Ибра узнемирен, јер до енклава долазе различите приче о даљој судбини простора изван северног дела Косова“, сазнаје „Блиц“ у Патријаршији.

Владика Теодосије осврнуо се и на однос Српске листе према Цркви, као и на чињеницу да, како је рекао, СПЦ није укључена у токове који се тичу њеног живота и имовине.

Представка епископа рашко-призренског је усвојена и потврђена, односно, Сабор је практично дао подршку Теодосију, пише лист.

Почетак јесењег заседања СА Сабора СПЦ (Фото: СПЦ)

За разлику од питања КиМ, спорења је било о одбору за прославу 800 година аутокефалности Српске цркве, која долази наредне године, а до размирица је дошло због покушаја владике бачког Иринеја да између два заседања Сабора промени чланове одбора за прославу и постави оне који њему одговарају, наводи „Блиц“.

Како лист преноси, Иринеј је то покушао да уради преко Синода (црквена влада) који је сменио одбор који је изгласао Сабор, а како лист преноси, практично је саборско тело смењено синодском одлуком, што је преседан.

У првом и правом одбору договореном на Сабору били су владика жички Јустин, будимљанско-никшићки Јоаникије, франкфуртски и све Немачке Григорије и рашко-призренски Теодосије као и владика бачки Иринеј који је, међутим поднео оставку, а потом, како наводи „Блиц“, издејствовао преко „својих контролисаних владика“ у Синоду да се смени одбор.

Сабор је у уторак, међутим, ствари вратио у претходно стање и потврдио своју првобитну одлуку о члановима одбора, пренео је „Блиц“.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 7. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading