МИП Русије: Решење за Косово мора да добије одобрење СБ УН

Решење, ако такво буде достигнуто између Београда и Приштине, треба да буде узајамно прихватљиво, да одговара међународном праву, да добије одобрење СБ УН и да буде реално оствариво, стоји у саопштењу руског спољнополитичког ресора

(Евроазија дејли, 6. 11. 2018)

Руски став поводом Косова остаје непромењен и ослања се на међународно-правне оквире, фиксиране у резолуцији СБ УН 1244. Тако је Одељење за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије 6. новембра одговорило на молбу руске информационе агенције EADaily да прецизира став Русије у односу на идеју разграничења између Срба и косовских Албанаца.

„Решење, ако такво буде достигнуто између Београда и Приштине, треба да буде узајамно прихватљиво, да одговара међународном праву, да добије одобрење СБ УН и да буде реално оствариво. Неопходно је такође обезбедити широку подршку међународне заједнице”, стоји у саопштењу руског спољнополитичког ресора.

Одељење за информисање и штампу сматра деструктивним вештачко форсирање такозване „коначне нормализације” између Београда и Приштине из побуда далеких од истинских интереса достизања стабилног регулисања и њено повезивање са било каквим вештачким роковима. „Треба да буде осигурана потпуна реализација раније постигнутих споразума”, подвлачи се у саопштењу.

Подсећамо да је раније члан Савета Федерације Алексеј Пушков у интервјуу београдском листу „Политика” изјавио да не види разлог да Русија негодује против српског плана за Косово, чак ако се ради и о разграничењу. „Никада нисам чуо да је Москва била против решења која предлаже српска власт”, казао је сенатор.

Са руског посрбила: Татјана Стојановић



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Руси су почели да нас пуштају низ воду. Они се не мешају у унутрашње ствари других земаља, то је званична спољнополитичка доктрина. И Србију третирају као слободну и независну. Јељцин је бар био искрен, рекао је да нема снаге да је Русија на коленима. Сада је опет на коленима јер је наш Алек много јак, а Русија би да се не меша у унутрашње ствари. Мораћемо сами да решимо проблем А.В. Он стварно намерава да уништи све.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading