Александар Вучић: Народ није за ову политику према Косову и Метохији

Вучић је рекао да јавност у Србији не подржава садашњу политику према КиМ, али да и друге реформе које су започете у претходних неколико година нису уживале подршку до њиховог спровођења

Себастијан Курц и Александар Вучић (Фото: Танјуг/Димитрије Гол)

Председник Србије Александар Вучић и аустријски канцелар Себастијан Курц на конференцији за новинаре говорили су и о проблему Косова и Метохије, преносе „Факти„ писање агенције „Бета“.

Курц је рекао и да је став Аустрије да треба подржати евентуални споразум Београда и Приштине који би дугорочно обезбедио мир, и ако такав договор подразумева промену границе.

„Ако у региону дође до споразума који дугорочно може да обезбеди мир, ми нећемо стати на пут том договору, него ћемо га подржати“, рекао је Курц и додао да му се чини да је то и већински став у ЕУ.

Аустријски канцелар је рекао и да је свестан да је дуг пут до решења у дијалогу Београда и Приштине и до заједничког споразума.

Навео је и да ЕУ мора да буде „активна подршка“ договору Београда и Приштине, а не „сметња“.

Вучић је рекао да су позиције Србије и Аустрије другачије кад је реч о Косову, али да је „захвалан“ што Беч подржава свако решење до кога би српска и албанска страна могле да дођу.

Говорећи о постизању договора с Приштином, Вучић је рекао да су Срби и Албанци миљама далеко од било каквог решења, али да би, ако успеју да постигну компромис, то „гарантовало мир у наредних 100 година“.

Он је поновио да није могуће и да не може само „Србија да не добије ништа“, али да ће Београд бити партнер свакоме ко је спреман за разговор.

Вучић је казао да је говорио о појму разграничења Срба и Албанаца с циљем да се реши ситуација у којој у Уставу Србије пише једно, а кад хоће да оде на Косово и Метохију сачекају га прелази и границе.

„Зато сам рекао да би било важно да једном сагласно и у складу са вољом Срба и Албанаца то утврдимо“, рекао је Вучић и додао да ако Срби хоће компромис са Албанцима онда се мора решити цео пакет питања.

Вучић је рекао да јавност у Србији не подржава садашњу политику према Косову и Метохији, али да и друге реформе које су започете у претходних неколико година нису уживале подршку до њиховог спровођења.

„По (недавно) објављеном истраживању Демостата, преко 60 одсто становника Србије није за (размену територија и измену граница). Од 2014. године, када смо започели тешке реформе, такође нико није подржавао реформе, а сада (за њих) имамо подршку од преко 80 одсто“, казао је Вучић.

(Стање ствари)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. “Вучић је рекао да јавност у Србији не подржава садашњу политику према Косову и Метохији, али да и друге реформе које су започете у претходних неколико година нису уживале подршку до њиховог спровођења.”

    Председник Србије Александар Вучић је изгледа “помешао лончиће”. Политику која води ка признавању Косова и Метохије, са или без корекције граница, за независну државу, упоређује са принудним реформама које је као премијер спроводио од 2014. године. Не улазећи у подршку тим реформама од стране грађана са умањеним платама и пензијама, треба рећи да је тај процес могуће вратити на пређашње стање. То стање се враћа укидањем закона о умањењу плата и пензија. Признавање Косову и Метохији статус државе, није могуће исправити новим одлукама. Јер су то одлуке према међународним законима. Зато његове наде да ће грађани подржавати план за Косово и Метохију, са наведеним решењем, све више што се приближавамо његовом извршењу, немају реалне основе. И зато је боље и за њега и за Србију да се не вара неком, све већом, подршком народа за отуђење наше јужне Покрајине од матичне државе.

  2. Змија у трави…

  3. Коју то “подршку” имају “реформе” ?!
    Сендвичарску и саучесничку?
    Нека је и два милиона саучесника, уцењених и преварених.
    То и даље није ни близу већине.

    Свеједно је да ли је неко шизофреник или пребезобразна битанга која се прави будала,
    као што је свеједно да ли је шиптарско копиле или се само тако понаша …

    За велеиздају, зна се шта следује.

  4. “Вучић је казао да је говорио о појму разграничења Срба и Албанаца с циљем да се реши ситуација у којој у Уставу Србије пише једно, а кад хоће да оде на Косово и Метохију сачекају га прелази и границе.”

    Па ко је те границе ставио ?!

    Вучи-Дачи(ћ) двојац !

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading