Maтија Бећковић: Импонује ми да чланици НАТО безбедност угрожава један песник

Бећковић је за РТС рекао да не зна да ли се решење црногорске полиције односи на њега живог или мртвог пошто је, каже, намеравао да, када умре, живи у Црној Гори

Maтија Бећковић (Фото А. Васиљевић)

Академик Матија Бећковић, поводом решења црногорске полиције којим му је забрањен улазак у Црну Гору, прокоментарисао је да му врло импонује да једној чланици НАТО-а може безбедност да угрози један песник.

Бећковић је за РТС рекао да не зна да ли се решење црногорске полиције односи на њега живог или мртвог пошто је, каже, намеравао да, када умре, живи у Црној Гори.

„То ми врло импонује да једној чланици НАТО пакта може безбедност да угрози један песник”, истакао је Бећковић.

Наводи да га не чуди што су њему забранили улазак у Црну Гору, али га, каже, чуди што је забрањено и појединим историчарима, јер „то није било ни у старим временима”, преноси Танјуг.

На питање да ли ће 1. децембра ићи у Црну Гору где је позван да присуствује обележавању стогодишњице од завршетка Првог светског рата и присаједињења Црне Горе Краљевини Србији, Бећковић каже да то више не зависи од њега.

„Мене није тамо звала црногорска држава, него једна организација Национални савет Црне Горе и Митрополија црногорска, тако да сам ја веровао да је држави довољно што она то не обележава, али да неће забрањивати појединцима и организацијама”, рекао је Бећковић.

Одговарајући на питање да ли ће се код неког распитати око одлуке Црне Горе, јер је само преко новинских агенција чуо вест о забрани, Бећковић каже да неће.

„Моју Црну Гору мени не може нико отети и она је више на оном него на овом свету”, истакао је Бећковић.

Из црногорске владе саопштено је да је прелазак државне границе ускраћен књижевнику Матији Бећковићу, историчарима Чедомиру Антићу и Александру Раковићу, као и српском политичару и правнику Дејану Мировићу, јер „угрожавају националну сигурност Црне Горе”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 11. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading