Ивица Дачић: Комонвелт Доминика више не признаје Косово

Пре Комонвелта Доминика, признавање косовске независности повукли су Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото

Ивица Дачић (Фото: Бета)

Розо – Комонвелт Доминика, острвска држава у Карипском мору, 8. је по реду земља која више не признаје Косово као независну државу, изјавио је за Танјуг министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је навео да је добио и званичну ноту од Министарства спољних послова Комонвелта Доминика где се јасно и прецизно каже да је Влада Комонвелта Доминика преиспитала своју претходну одлуку и суспендовала је.

„Јасно и прецизно пише да Влада Комонвелта Доминикана даје предност дијалогу, да ће поштовати све оно до чега стране у дијалогу дођу као резултат договора, да у међувремену суспендује своју позицију о признању Косова као независне државе чекајући крај дијалога”, казао је Дачић.

Министар је оценио да је ово још један велики успех Србије и навео да ће Србија наставити са овим активностима, као и да хоће стратешке односе и сарадњу са тим земљама, а не само да се прича о питању Косова и Метохије.

„Србија наставља своје дипломатске активности када је реч о Косову и Метохији и разговара с читавим низом земаља везано за њихове претходне одлуке о статусу Косова и Метохије”, рекао је министар спољних послова Србије.

Дачић је навео и да је разговарао с председником Владе Комонвелт Доминика и с министарком спољних послова о свеукупним односима и могућностима да се јачају билатерални односе.

Према његовим речима, потписан је и Меморандум о пријатељству и сарадњи два Министарства спољних послова, а договорено је и да се пружа међусобна подршка и помоћ.

Пре Комонвелта Доминика, признавање косовске независности повукли су Суринам, Либерија, Сао Томе и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја и Лесото.

Комонвелт Доминика „суспендује свој став о признавању Косова све до исхода дијалога Београда и Приштине”, наводи се у Меморандуму Министарства спољних послова те државе, којим је Министарство спољних послова Србије обавештено о промени њеног става према косовској независности.

„Након детаљног разматрања и у светлу препорука генералне скупштине УН и Међународног суда правде, договорили смо се да ревидирамо нашу раније заузету позицију у вези признавања Косова као независне државе”, наводи се у Меморандуму у који је Танјуг имао увид.

„Влада Комонвелта Доминике сматра да њена подршка решењу будућег статуса Косова треба да буде подршка дијалогу Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, а не дефинисање статуса пре окончања дијалога. Када две стране буду постигле споразум, Влада Комонвелта Доминике ће доследно подржати позицију договорену између две стране”, каже се у документу.

„За сада, Влада Комонвелта Доминике суспендује свој став о признавању Косова све до исхода поменутог дијалога”, наводи се у Меморандуму са којим су премијер и шеф дипломатије Комонвелта Доминика, Рузвелт Скерит и Франсин Баро, упознали српског министра Ивицу Дачића, јавља Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 11. 2018)



Categories: Вести, Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading