Александар Вучић: Потребно успоставити границу са Косовом

Ја знам шта пише, али када кренем на Косово, има нека друга граница, рекао је Вучић

Александар Вучић (Фото: Бета)

На питање новинара да ли је истина да ће то бити „Дан Д” (дан одлуке) о Косову, Вучић је рекао да ће се састати са свим људима који то буду хтели, јер је увек боље да се разговара него да се „дешавају свакојака чуда која су се већ догађала”.

„Али, ми смо много, много далеко од постизања компромиса. И сви други да се склоне (били би далеко), иако се зна да сви имају своје интересе и агенду. Па нису они нас џабе бомбардовали и проглашавали независност Косова 2008. године, да би сада ово прошло без њих. Услов за свако решење је било какав договор Срба и Албанаца а то, понављам, уопште не постоји”, рекао је Вучић након посете Клиничком центру Србије.

Вучић је рекао да је немогуће да Косово постане чланица Уједињених нација без сагласности Русије и Кине, али и Србије.

„Међутим, можда ће у Србији ускоро да победе неки други. Неки који већ кажу да су за давање столице у УН без ичега, па ће можда тако и да буде”, рекао је он.

Председник Србије је говорио и о томе да је потребно да се успостави граница са Косовом јер он, у овом тренутку, не зна где је то.

„Ја знам шта пише, али када кренем на Косово, има нека друга”, рекао је Вучић.

Он је додао да би сваки компромис Београда и Приштине морао да буде мучан и тежак за обе стране али да би морао и да буде такав да обе стране буду макар делимично задовољне.

„О детаљима не говорите док у рукама немате бар нешто. Ја немам сада ништа, што би апсолутно било ко са било које стране могао да прихвати… Никада ниједан акт нећемо донети пре провере код народа и народне скупштине. А да ли ћемо имати шта да проверавамо плашим се да не”, рекао је Вучић.

Говорећи о свом предлогу решења за питање Косова, Вучић је рекао да је износио „различите идеје на безброј места” и говорио о неопходним компромисима, односно о томе да је потребно да Србија нешто добије а не све да изгуби, али да о детаљима није и неће говорити док не добије неку конкретну понуду или идеју.

„Наравно да нисам износио детаље и не могу то да радим док је добијемо нешто конкретно. То могу да раде само неодговорни људи који желе све да пропадне”, рекао је он.

Председник је негирао медијске наводе да су представници Русије и САД, Сергеј Лавров и Џон Болтон, постигли договор о питању Косова и рекао да је добио поруку од Лаврова да је то нетачно.

„Они јесу причали о Косову али било шта да неко договори, мора прво са Србијом да се договори. А ми смо веома далеко од било каквог компромисног решења. И због тога сам веома забринут због претњи оснивањем војске”, рекао је он.

Опозиција разматра бојкот локалних избора јер нема кога да кандидује

Вучић је оценио да опозиција разматра бојкот локалних избора 16. децембра у три општине у Србији јер у тим срединама немају подршку али ни човека којег би могли да кандидују.

„У Лучанима ће учествовати јер рачунају да су они близу Чачка па хоће да направе добар резултат. Хоће да добију 30 одсто па да кажу нацији како су јаки. А у другим местима немају ни човека да кандидују. Мени је свеједно да ли хоће или неће, резултат ће бити исти. Народ ће добити власт какву буде желео”, рекао је Вучић.

У Србији ће 16. децембра бити одржани избори у Лучанима, Дољевцу, Кладову и Кули. Опозиција је најавила да разматра бојкот избора у Дољевцу, Кладову и Кули јер сматра да су избори у тим срединама расписани непотребно и противзаконито.

Одговарајући на питање да ли своје политичке противнике етикетира као председник странке или председник државе, Вучић је рекао да никога не вредја већ само одговара на новинарска питања.

„Ја само говорим оно што мислим. Осим ако нећете да ми забраните и то? Увек само одговарам на питање новинара, никада о њима нисам говорио у уводном излагању. А када не бих одговорио, онда би рекли да сам исти као и Јеремић и Ђилас који бирају са ким ће да разговарају. Нисам рекао да су лоповчине али сам рекао да су лопови. Јер како другачије да ми објасните да неко за пет година стекне 25 милиона евра. Нико не може да ми одузме право да имам очи и уши и да говорим шта желим”, рекао је Вучић.

Он је додао да као председник свакодневно трпи и слуша разне гадости о себи и својој породици и да због тога никоме неће да даје право да му забрани да мисли.

Повећање плата за лекаре и медицинске сестре

Председник Србије најавио је данас повећање плата за лекаре од девет одсто и 12 одсто за медицинске сестре.

Вучић је рекао да ће медицинске сестре имати највеће повећање од свих запослених у јавном сектору.

Он је рекао да Србија на тај начин жели да задржи здравствене раднике у Србији и захвалио лекарима на тешком и напорном раду.

„Верујем да ћемо у будућности моћи макар део онога што сте заслужили да вам вратимо”, рекао је председник Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета, 31. 10. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. (“Председник Србије је говорио и о томе да је потребно да се успостави граница са Косовом јер он, у овом тренутку, не зна где је то.”)

    Није јасно на какву границу мисли председник Вучић. Ако мисли на административну границу уже Србије са покрајином Косовом и Метохијом, то ће се брзо решити. А ако мисли на државну границу, онда он сматра Космет за државу. Тада треба поћи од познате границе Србије са Албанијом. И онда им дати “неки метар” ради добре воље.

    (“Па нису они нас џабе бомбардовали и проглашавали независност Косова 2008. године, да би сада ово прошло без њих.”)

    Није јасан овај обзир Вучића према НАТО агресорима 1999. године. Не мисли ваљда да им треба учинити по њиховој жељи? Па они су нама нанели толико зла и губитака, да са њима можемо да разговарамо само преко Међународног суда за ратне злочине. Сваки други разговор представља нашу потпуну предају.

    („Међутим, можда ће у Србији ускоро да победе неки други. Неки који већ кажу да су за давање столице у УН без ичега, па ће можда тако и да буде“, рекао је он.)

    Не знамо које су то снаге које имају такве намере. Било би добро да нам јасно укаже на њих, пре него што постану одлучујуће у Србији.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading