Никола Варагић: Има наде, није све тако црно

Погледајте око себе, пребројте се, видећете да нас има. Поштујте то и чувајте то. Трудите се да се усавршавате, да будете бољи, да и људи око вас буду бољи

Никола Варагић

Србија је, када се упореди са државама из других делова света, са другачијом културом (и са оним које су, наизглед, блиске културно и географски, попут већине држава Европске уније), још увек, у оном позитивном или здравом смислу, конзервативна, традиционална и патријархална држава, друштво или средина. Тако изгледа гледано из конзервативног угла, при упоређивању са неким неолибералним или нехришћанским друштвима.

Ми треба да учинимо све што је до нас да то тако и остане. Имамо чиме да се поносимо, имамо шта да чувамо. Треба да се трудимо да будемо још бољи у том смислу, а никако да будемо гори.

Наравно, оне негативне стране (или болести) традиционализма или патријахализма, треба да се превазиђу, победе, одстране, излече… То није спорно. Имамо са чим да будемо веома незадовољни. Можемо бити много бољи. Треба да се мењамо на боље, да се усавршавамо.

Српско друштво је, гледано из неких углова, заиста болесно друштво, са великим бројем болесних појединаца. Међутим, када се гледа из неких других углова, српско друштво је веома здраво друштво, са великим бројем здравих појединаца. Ти углови гледања зависе од тога какви су параметри, стандарди, потребе, циљеви и жеље оних који гледају. Ко је превише окренут ка спољашњем, њему Србија, са оваквим политичарима и медијима, са оволико смећа и сиромаштва, изгледа болесно и као друштво које нема будућност. Ко је окренут ка унутрашњем, види и оне позитивне стране у свом народу и својој држави, које постоје (а којих нису сви довољно свесни и које неки све мање цене), види да Србија има будућност.

Узмимо као пример породицу, онакву какву знамо вековима – отац, мајка и деца. Па шири круг ближњих: бака, дека, ујак, тетка, стриц, браћа, сестре… Па још шири круг ближњих: кумови, пријатељи, комшије, колеге… Да ли је стање баш толико лоше? Неспорно, постоје лоши примери – разводи, свађе кумова, родбина се не посећује или се виђа преко судова, породично насиље, итд. Али, колико је позитивних примера? Колико постоји срећних и здравих бракова и породица, колико се родбина држи заједно и у добру и у злу – колико се иде на славе, свадбе, рођендане и сахране где се сви окупљају, колико је браће и сестара који се искрено воле, колико је бака и дека о којима брину деца и унуци, колико је кумова и пријатеља који се никада нису посвађали, или комшија који су у добрим односима, или колега који се друже и приватно? Када мало боље погледате око себе, видите да није све тако црно и да има наде. Још увек има довољно лепо васпитаних и културних људи који живе традиционалним начином живота. Постоје људи који воле добро ради самог добра, који имају безусловну љубав и несебично помажу друге људе. Свега би било и више да је Србија богата држава и да људи имају новца да се чешће виђају и више помажу.

Због тога што је породица, као основна ћелија друштва, још увек здрава (а посебно када се пореди са неким другим друштвима), у Србији се још увек не виђају људи који се шетају улицом у радно време обучени једино у танга гаће, због тога у Србији нема толико појава које гледамо у другим државама (убиства по школама, велики број бескућника у центрима великих градова, итд). Свега тога има, у некој мери, и у Србији, али, још увек далеко мање него на неким другим местима. На пример, ријалитији нису створени у Србији, један део српског народа је прихватио ту (не)културу. Већи део народа, ипак, није. То су они здрави, нормални људи које волите и сваки дан виђате у породици, у родбини, међу кумовима, пријатељима и комшијама, на послу међу колегама, на улици, то су они фини људи који вам стану на пешачком да пређете улицу, који покупе смеће после роштиља у природи… Не гледају сви ријалитије, нису сви развратни, не маштају сви о силиконима и ботоксима, још увек постоји довољно људи у Србији којима је све то страно и настрано. Такви људи се искрено радују нечијем успеху, не желе да граде своју срећу на несрећи других, није им новац или профит на првом месту, нису се отуђили од других људи, итд.

Погледајте око себе, пребројте се, видећете да нас има. Поштујте то и чувајте то.

Трудите се да се усавршавате, да будете бољи, да и људи око вас буду бољи.

Можемо лако да одустанемо, можемо сви да напустимо Србију, али, није свуда боље него у Србији, није лак живот у другим државама, свуда постоје проблеми. Негде имате новца, али вам одузимају децу зато што их васпитавате на традиционалан и проверен начин.

Србија није најгоре место на свету. Услови живота у Србији су далеко од добрих. Услови живота могу да буду бољи. Србија може да постане добро место за живот. У Србији може заиста лепо да се живи. Треба само мало да се потрудимо. Проблеме које имамо, можемо да решимо. Нисмо толико далеко од тога.

Зато је боље да не одустанемо и да се не предамо, боље је да останемо у Србији да живимо (а неко и да се врати из расејања). Морамо да се трудимо и да се боримо још јаче и више, и да одбранимо Србију. Морамо да негујемо културу коју имамо, да развијамо државу и да створимо добре услове за живот, да сачувамо и обогатимо традицију предака и да је тако конзервирано-обогаћену предамо потомцима.

Тај труд вреди, та жртва вреди, јер нам даје оно најбоље и најлепше што нам живот даје. И више од тога, ако до краја у свему томе останемо људи.



Categories: Да се ја питам

Tags: ,

7 replies

  1. Предиван коментар! Објективна стварност у основи не постоји, већ је само наша перцепција чини добром. лошем или онако. Свака част за господина Варагића! Морамо бити позитивни , не да се надамо, вјерујемо , него да ЗНАМО да ће бити боље! Нови свјетски поредак жели да нас умање, да нас увјере да ништа нема смисла, да смо мали,немоћни итд. Главу горе, моного је боље него што изгледа на први (песимистички) поглед…

  2. ”Трудите се да се усавршавате, да будете бољи, да и људи око вас буду бољи.”

    @Penzioner
    ” …него да ЗНАМО да ће бити боље! “?!
    Боље???
    А, зашто не бисмо били скромни и задовољили се само – ДОБРИМ?
    Господ Бог у Првој књизи Мојсијевој – Књига постања – користи
    само придев ДОБАР, пет до шест пута, у стварању света, а ”Велики Брат”
    нам стално нуди смицалицу и испира мозак крилатицом: ”БИЋЕ БОЉЕ СУТРА” –
    МАЛО СУТРА /без наводника/!
    ”Добро је ЗНАТИ, али је корисније /добрије/ – УМЕТИ!” – зар не?
    Зар не кажемо: Доборо јутро!, Добар дан! Добро вече!, а не: ”Боље јутро…”
    БОЉЕ – надима, а ДОБРО је увек корисно – нама и свима око нас – зар не?
    Будимо прво – добри, а оно ће, када достигнемо потребну меру примерним
    живљењем, еволуирати у – добрије, најдобрије…Ми то тада нећемо
    примећивати, нити тежити ка бољем, због личне скромности, а наша дела
    ће говорити о нашј доброти.
    Уосталом, шта каже један од Христових ученика на Тавору /Гори Преображења/,
    када Свог Учитеља Исуса Христа видеше у нетварној Светлости, у друштву Мојсија
    и Илије: ”ДОБРО НАМ ЈЕ ОВДЕ БИТИ!”

    Драган Славнић

  3. У праву сте. У ствари треба знати да ће бити одлично!

  4. Србија УОПШТЕ, али УОПШТЕ није конзервативна, у Србији нема ни “к” од конзервативности, само има пуно фолирања. Свака селендра у Мисурију или Вајомингу је школски пример конзервативности и хришћанског морала за Србију.

  5. @Драган

    Кад је човек лош (у грехопаду) онда мора да се духовно усавршава (што почиње са покајањем), да буде бољи, да би постао добар (као пре пада). Поред тога, у тексту се на пар места помиње и реч добар.

    @Владимир Челекетић

    То је ваше субјективно мишљење, зато што сте ви лично огорчени и разочарани. Ко није имао добре људе око себе, није имао за кога да се веже. Надам се да сте тамо где сада живите, нашли такве људе.

  6. @Никола Варагић

    То што у Србији постоје људи који славе славу или наричу по сахранама не значи да можемо говорити о конзервативизму, свакако не о политичком конзервативизму. У ствари, он не постоји уопште. Постоје “неки љиди”, али ми немамо никакво мерило колико их је и имамо мерило да су политички ирелевантни. У једној “конзервативној” Србији легално убиство 100 хиљада најневинијих Срба годишње није политичка тема. У “развратној” и “декадентној” Америци то је једна од главних тема сваке политичке кампање. Мислим, не 100 хиљада мртвих Срба, него легално убијени Американци. То је само један пример у мору примера који говори да у јавном простору Србије уопште не постоји конзервативна мисао као политичка мисао, а камоли нешто више од тога.
    Прва конзервативна странка у Срба, после увођења вишепартијског система, а после пада комунизма, биле су Двери. Овде мислим на скуп странака које су имале бар неку политику величину на политичкој сцени. Дакле, 22 године после увођења вишепартијског система, једна “конзервативна”, “домаћинска” и надасве “православна ” Србија први пут добија странку друштвеног конзервативизма. Наравно, као и све остало код Двераца, и са конзервативизмом је било један корак напред, два назад, па су завршили где и остале “патриоте”, на бриселској клупи за резервне играче.
    Српски “конзервативизам” је декларативан. Ми сматрамо неку странку “десном” или “конзервативном” зато што она слави страначку славу пред камерама или зато што се њене вође сликају са поповима и владикама. Међутим, конзервативизам се тиме не доказује. Конзервативизам се доказује програмом и деловањем који имају за циљ промоцију конзервативне мисли и вођење конзервативне политике. Ако чедоморство није тема, ако нема захтева за криминализацију содомије и подршке за тај захтев, ако нема захтева за увођење правила јавног морала у цео јавни простор, укључујући и медије, ако нема реалне снаге која тражи законско право на самоодбрану и ношење оружја, ако нема реалне снаге која тражи заштиту границе онако како се граница штити, војском која нема право да пуца, него има наређење да пуца, итд. о ком конзервативизму онда говоримо? Где се он налази? Међутим, овде се не ради само о странкама, већ су оне показатељ онога што српско друштво јесте. Чињеница да у Србији нема НИ ЈЕДНЕ ЈЕДИНЕ политички релевантне конзервативне странке говори о самом друштву. Дакле, те што их Ви познајете, а што се сматрају “конзервативнима” упитајте шта мисле о предлогу да се чедоморство третира као убиство са предумишљајем или шта мисле о криминализацији хомосексуализам и порнографије, па послушајте шта ће Вам одговорити.

  7. „IMA NADE“ – kaze Nikola Varagic
    Sasvim je u pravu jer u Srbiji ima bezbroj vrednih i pametnih ljudi koji grade buducnost. Koji zrace snagu i optimizam. Koji, kao Danica Grujicic (i njena ekipa), pomazu druge :
    https://www.danas.rs/drustvo/fondacija-zajedno-za-mlade-prof-dr-danica-grujicic-pokrece-humanitarnu-akciju-u-uzicu/
    http://www.zajednozamlade.rs

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading