Драгослав Пакић: Случај „Двојка“ и случај Граорка

Утврђено је да се уопште не ради о крађи Граорке него се десило да су поменути актери поклонили кувано јаје за сендвич онима који дођу на свечано отварање семафора на раскрсници Исток – Запад

Kокошкa неутврђене страначке припадности – Граоркa

Београдски трамвај „Двојка“, коме је већ досадило да га, као оног ослепелог коња који кружним нехуманим ходом по сноповима ражи замењује вршалицу, такође приморавају да вози само у круг ограничавајући на тај начин један прецизно одређени круг града и људи.

Један број житеља тог круга се непрестано жали како су, на тај начин, просторно ограничени, други тврде да се то односи пре свега на ограничавање њихових политичких и медијских слобода, док трећи, као онај „неписмени ђавољи адвокат“, сматра да се ту једноставно ради о случајним примерцима њихове личне патриотске и интелектуалне ограничености.

У том истом трамвају је један осмогодишњак упорно и нескривено буљио право у стомак једне носеће госпође у већ поодмаклом стадијуму трудноће да ова није издржала а да знатижељног дечака љубазно не запита:

– „Шта, бре, бленеш будало к‘о теле у шарена врата“?

– „Ја знам“ – као из пушке одговори малиша – „шта сте радили“!

– „То су те сигурно научили твоји родитељи, папкари и говедари који још увек смрде на балегу а дошли су у Београд само да се провозају овим трамвајем“!

– „У праву сте, госпођо, то ми је објаснио мој тата када сам га питао да ми објасни шта је Вучић мислио кад је оном Турчину, који је дошао да изгради тамо неку фабрику, рекао: Е, Турчине, ти ћеш да запослиш све наше жене, еееее…“

– „И“? – мало се изненади оваквом одговору носећа госпођа.

– „И тако, као последицу таквих и сличних изјава највиших представника ове ненародне власти, имате – настави малиша – да у трамвају силеџија насрне на незаштићену малолетницу, а да нико од три присутне даме ни прстом не мрдне, да влада није ни покушала да се, у циљу заштите интегритета малолетне женске особе, нађе на лицу места у пуном саставу, трамвајџија не заустави трамвај, а полиција насилника хапси тек кад је виновник немилог догађаја покушао да украде бурек“.

Цео трамвај двојка, укључујући и његов круг, после овако елоквентног излагања младог путника – занеме.

Само једна група слободних и независних случајних грађана из ћошка трамвајске приколице говор малише награди бурним аплаузом. Затим нареди трамвајџији да вози право испред зграде националног јавног сервиса за лажне вести и медијске манипулације наивних грађана. На јавном скупу, који су, том приликом, оправдано и без дозволе уприличили, обратили су се управи јавног сервиса са захтевом да одустају од захтева да им се једном недељно у трајању од пола сата додели екран на слободно располагање где би они у Паровима и на традиционално задругарски начин износили своје критике на рачун лоповске, корумпиране, ненародне и диктаторске власти.

– „Уместо права на пола сата програма, долазимо са изричитим захтевом да се малиша из трамваја Двојка из ових стопа постави на место главног и одговорног уредника ТВ програма“ – захтевали су.

– „Па какав би му био програм“? – усуди се да запита службеник сервиса јавних радова дрхтећим и видно узбуђеним гласом.

Реч, као што је и ред, одговорно узе будући одговорни и, после краће паузе, док су сви отворених уста и ушију чекали да чују шта ће нова снага, наша нада и будућност, онај за кога се исплати борити, најзад рећи.

– „Ова власт је“ – поче говорник – „као најлон кесе. Неуништива. Зато је неопходно да се њена употреба, као и примена најлон кеса, декретом укине. Уместо најлон кеса, најлон чарапа, пластике најразличитијих врста од пластичног есцајга до Пластичног Исуса, који је, као што се зна, завршио у бункеру где му је и место, да се уведу папирнате кесе које су природно, као и цела Србија, склоне труљењу и доказаном саморазлагању у најкраћем временском року. Кесе би морале бити још један разлог да се окумимо са Америком и пријатељском Европом јер, као што се зна, још ни једном куму кеса није изгорела“.

– „Што се тиче пљачкашких приватизација, свакодневног лоповлука и веза са организованим криминалом“ – настави говорник – „програмска шема би имала следећи распоред:

– Дан први: оптужује се Председник државе да је у селу Печењевци код Лесковца у раним вечерњим сатима, баш када сунце залази за обронке планине Кукавице, молим слушаоце да обрате пажњу на име планине, украо кокошку неутврђене страначке припадности, значи Граорку;

– Дан други: даје се исправка јучерашњег саопштења о крађи Граорке од стране Председника државе јер није у питању село Печењевци код Лесковца, него Лукавица код Лазаревца;

– Дан трећи: Граорку није украо Председник државе, него Председница владе, што у погледу одговорности ништа не мења на значају;

– Дан четврти: Утврђено је да се уопште не ради о крађи Граорке него се десило да су поменути актери поклонили кувано јаје за сендвич онима који дођу на свечано отварање семафора на раскрсници Исток – Запад који ће Председник, у присуству комплетне владе, отворити. Пригодан говор који ће том приликом Председник изговорити без замуцкивања, преносиће продане душе из влади наклоњених медија. Семафор је важан, рећи ће Председник како се из поузданих извора сазнаје, за правилно опхођење у међународном саобраћају и у циљу отклањања сваке дилеме као што је било до сада када се у случају два путића који воде од извора бистре воде није знало на коју би страну било најбоље кренути. Ови и овакви медији ће, наравно, прећутати горку истину да је поменуто јаје уствари обичан мућак као и све друго што су обећали.

– Дан пети: Прави се извештај за Европску комисију о слободи штампе у коме ће бити наглашено да се из наведеног примера може видети колика се пажња поклања само председницима и вођама на власти док о опозицији, Граорки и јајету нигде није забележена ни једна једина реч похвале као што су је на Сајму књига добили генерали, ратни осуђеници из Ха – Ха – Хага.Categories: Сатиристика

Tags: , ,

Оставите коментар