Александар Вучић: Србија поштује другачије погледе на историју

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију важно да поштује хрватске, албанске и бошњачке жртве, али и да, како је рекао, ником не дамо да унижава српске жртве

Александар Вучић (Фото Танјуг)

Вучић је на обележавању славе Српске напредне странке у Београду коментаришући представљање ревизионистичке књиге „Мит о Јасеновцу” и филма „Сто година србијанског терора у Хрватској 1918-2018” на Хрватској радио-телевизији казао да му је жао људи који желе да „стекну славу негирањем најстрашнијих злочина”, преноси Бета.

Он је рекао да је почаствован што је у друштву Александра Карађорђевића на плакату за промоцију тог филма.

„Почаствован сам што сам у друштву Александра Карађорђевића, они нека раде свој посао, а наше је да никоме не дамо да унижава српске жртве и да на такве покушаје реагујемо на миран начин и истином. Наставићемо да градимо мир и добре односе са њима и да се са поносом сећамо наших победа, али нећемо дозволити да ниподаштавају наше жртве”, казао је Вучић.

Он је додао да је поносан што је Србија, како је рекао, све јача због напретка економије, али и зато што је независна држава која сама доноси одлуке.

„То није лако у 21. веку кад имате седам милиона становника и условно малу територију”, рекао је Вучић.

Водитељка Хрватске радио-телевизије је у четвртак, 25. октобра у емисији „Добро јутро, Хрватска” представила књигу „Мит о Јасеновцу”, а у најави Фестивала родољубивог филма представила филм „Сто година србијанског терора у Хрватској”.

Србија поштује другачије погледе на историју

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, поводом забране обележавања 100. годишњице ослобођења и уједињења Србије и Црне Горе у Пљевљима, да се у Србији поштују другачији ставови, па и погледи на историју, те да не разуме одлуку да се људима забрани да мисле другачије и да имају другачији поглед на прошлост.

Вучић је, уз напомену да не зна да ли је та информација о забрани у Пљевљима у потпуности тачна, указао и да наше реакције не треба да буду једноставне и једнозначне, преноси Танјуг.

„Ми гледамо да никога не увредимо и да се не мешамо у унутрашње ствари, али морам да признам да не разумем одлуку да ви забрањујете људима да мисле и да имају другачији поглед на прошлост”, рекао је председник Вучић новинарима на обележавању страначке славе и додао да ипак не може да разуме спречавање људи да изнесу свој поглед на ствари, који је другачији од актуелне власти.

Како каже, у Србији је готово немогуће да се догоди тако нешто.

„Код нас имате оних који догађаје из 1941. и 1945. гледају на другачији начин, и од Анексионе кризе, Балканских ратова, и нико није имао проблем да се окупи”, рекао је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 10. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading