Марија Захарова: Косово пумпају оружјем

Захарова је рекла да, упркос томе што се Косово као држава није остварило, не може да не забрињава отворено претендовање Косова на поседовање оружје

Марија Захарова (Фото: РИА Новости)

(Евроазија дејли, 25. 10. 2018)

Питање о могућим последицама намера сепаратистичког Косова да формира своју армију и постави границу са Србијом „достојно је доброг чланка, можда чак неког научног рада“. Тако је званични представник МИП Русије Марија Захарова на брифингу у Москви 25. октобра одговорила на молбу новинара EADaily да оцени реалну опасност од могуће реализације пројекта „Велика Албанија“ на коју је раније указао министар одбране Србије Александар Вулин на међународном форуму у Пекингу, означивши је као „главни изазов“ са којима се суочава његова земља.

„Хајде да поделимо то питање. Што се тиче Косова, као што знате, ми не признајемо такву државу. Тим пре, као што смо понављали више пута, нас забрињавају тенденције које се тамо развијају у последње време. Уз апсолутну неозбиљност ове територије као државне формације, она се још пумпа оружјем“,  казала је Захарова и додала да, упркос томе што се Косово као држава није остварило, не може да не забрињава отворено претендовање Косова на поседовање оружја.

„Ако говоримо о оцени изјава министра одбране Србије о количини и квалитету претњи са којима се суочава његова земља, ја бих ипак то оставила српској страни. Њихово је право да кажу с које стране одећају ове опасности“,  одговорила је Захарова.

Како је раније саопштила информациона агенција EADaily, „парламент“ сепаратистичког Косова усвојио је пакет докумената на основу којих ће се Снаге безбедности Косова без промене назива трансформисати у армију Косова. Један од усвојених нацрта предвиђа и формирање министарства одбране. „Премијер“ Косова Рамуш Харадинај је после гласања у парламенту изјавио да је то „један од најважнијих и одлучујућих дана за земљу и консолидацију косовске државе на путу ка НАТО-у“.

Са руског посрбила: Татјана Стојановић



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading