Гидеон Грајф: У Јасеновцу усташе уживале у мучењу

Јасеновац је био изузетно суров, па је чак и један СС официр рекао да је овај логор био превише бруталан, указао је главни истраживач Института за холокауст „Шем Олам“

Излобжба о Јасеновцу у УН (Архивска фотографија: Танјуг/Н1)

Главни истраживач Института за холокауст „Шем Олам“ Гидеон Грајф рекао је да је Јасеновац био сличан другим концентрационим логорима по томе што у њима није било довољно само убити жртве, већ их је требало изложити и тортури и понизити их прије смрти, док су усташе уживале у мучењу.

Он је нагласио да је страшна и неспорна истина да су чак и њемачки официри који су посјећивали Јасеновац и друге логоре у Хрватској били згранути бруталношћу коју су у њима видјели.

Гидеон Грајф (Извор: Википедија)

Грајф је за Телевизију „Пинк“ рекао да усташтво није заборављено, што је изузетно опасно, те оцијенио да се тој идеологији треба стати на крај и објаснити младима да је не треба подржавати, већ напротив.

Када је ријеч о жртвама Јасеновца, Грајф каже да је минимална цифра 750.000 мртвих. „Ово је минимални број, али можда је и већи. Волио бих да вас подсјетим на комисију од 1945. године која је одредила да број жртава можда иде и до милион и по“, навео је Грајф.

Он каже да његова књига „Јасеновац – Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности“, која ће бити промовисана на београдском Сајму књига, описује 57 метода мучења којима су се користиле усташе.

„Није био циљ само убити жртве, већ и да пате. Убице су, сигуран сам, уживале у мучењу. Сама смрт није била довољна, већ и садизам. Јасеновац је био изузетно суров, па је чак и један СС официр рекао да је овај логор био превише бруталан“, указао је Грајф.

Он је истакао да је у прикупљању материјала за своју књигу имао приступ многим архивама и да је дјело производ великог истраживања.

„Надам се да ће допринијети знању о Јасеновцу“, додао је Грајф, чија је књига преведена и на српски језик и посвећена је свим брутално убијеним у том логору.

(РТРС/Искра, 22. 10. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

  1. Очекујем да овај приучени историчар а љубитељ историје из досаде и снобовштине, пакости према научницима – историчарима, врхунским ауторитетима и зналцима, буде најисторичније и најнаучније оповргнут, доказано ухваћен у лажи и превари, извргнут руглу и подсмеху, осуди и понижењу, те са својом књигом буде протеран из историје, из историје и из Србије, јер најбезочније руши мир и стабилност у региону, али и неспорни углед правих историчара – научника…Ако му се не стане на пут кривотворења и незнања, још ће се и ” сајмишта ” дохватити…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading