Митрополит Амфилохије: Ђукановић постао играчка Запада, америчке империје и НАТО

Да није било те, како он каже „империјалне Русије“, не би било ни Црне Горе. Ни 1878. године, ни касније, рекао је митрополит Амфилохије

Митрополит Амфилохије (Фото: Филип Рогановић)

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије казао је да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић у борби против „руског империјализма“ постао „играчка у рукама западноевропске, америчке империје и блока НАТО“.

Митрополит је дао интервју за руски „Први канал“ у којем је коментарисао, како је рекао „катастрофалну одлуку“ Цариградске патријаршије да призна Украјинску православну цркву.

Упитан да прокоментарише изјаву Ђукановића да је Руска црква „ударна песница руских империјалних интереса“, митрополит Амфилохије је казао да је предсједник Црне Горе „вјероватно мислио на то да се Црногорска митрополија, односи према Руској цркви и Русији онако како се према њима односила вјековима, а посебно у вријеме митрополита Данила“.

„Да није било те, како он каже „империјалне Русије“, не би било ни Црне Горе. Ни 1878. године, ни касније. Руски цар Николај ИИ спасио је Србију и Црну Гору 1915. и 1916. године, кад је Црна Гора била приморана да капитулира, а краљ Петар је са цијелом српском војском одступао преко Косова до албанског приморја. Тада је руски цар савезницима поставио ултиматум, запријетивши им, да ако не помогну српској војсци да се спаси Русија ће потписати сепаратни мир с Њемачком и Аустро-Угарском. И зато су савезници морали да пошаљу Србима бродове. Да је Николај II потписао сепаратни мир, не би био убијен, не би убили његову породицу. Кајзер је послао Лењина и подигао револуцију у Петрограду 1917. године. Цар и његова породица су убијени од стране бољшевика, а заправо су их Њемци убили. Царска породица и царска Русија су својим животом платили спасење својих савезника – Србије и Црне Горе“, рекао је Амфилохије.

Додао је да се Црна Гора „од 1700. године до данас стварала напорима Русије“.

„И њена просвета, и читаво уређење, све до краља Николе 1918. године, и Митрополија само настављају ту традицију. И никаква империјалистичка Русија се овамо не мијеша. К нама долазе руски епископи, с којима смо недавно у манастиру Дуљево подигли споменик царским страстотрпцима, на ком су уклесани њихови ликови. То је можда најљепши споменик царској породици. Ако је то империјализам… Ја понекад кажем да су то санкције Митрополије против Русије… Господин Ђукановић је у борби против „руског империјализма“ постао играчка у рукама западноевропске, америчке империје и блока НАТО – оних који су бомбардовали Црну Гору, Србију и Косово, које је било дио Црне Гора кад је она била независна краљевина. А сад је Ђукановић признао Косово, а Руси су покушали да спасе јединство нашег народа и државе. Нажалост, тада Русијом није владао онај, који влада данас, већ његов претходник, који то није разумио. Зато ја не знам на шта Ђукановић мисли кад говори о ’империјализму’ “, казао је између осталог Амфилохије.

(Vijesti online, 17. 10. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Амфилохије греши.
    Сви наведени су у Миловој функцији.
    Када је одговарао и да ли ће одговарати за све лоповлуке и криминал који је учинио?
    Ону, шаку јада од државе је продао заскупе паре и аболицију за сва своја недела и све их стави у свој мали џеп.
    За сада.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading