Бошко Мијатовић: Одакле Влади податак о стопи сиромаштва од 7,2% у 2017. години?

Мени је, у ствари, смешно ово лицитирање врло сличним процентима, јер знам да се не ради о егзактном бројевима већ о доста грубим проценама, тако да један или чак два процента могу бити сматрана статистичком грешком

Бошко Мијатовић (Фото: Медија центар)

На политички уобичајен напад Демократске странке како власт не води рачуна о сиромаштву грађана, Влада Србије одговорила је дугачким саопштењем, које је, свакако, морало да буде озбиљно и документовао у смислу великих успеха садашње власти.

Да би то постигао, писац саопштења начинио је манипулацију: навео је последњи податак о сиромаштву – стопа сиромаштва у Србији од 7,2% у 2017. години – и упоредио је са стопом од 8,8% у 2006. години. Значи, у 2017. је нижа него у 2006, што потврђује успех ове власти. Па да погледамо.

Одакле Влади податак о стопи сиромаштва од 7,2% у 2017. години? Не знамо. Републички завод за статистику га није објавио, нити ради обрачуне стопе апсолутног сиромаштва још од 2010. године. Значи, или је неко у Влади измислио овај „податак“ или је у РЗС урађен ванредан обрачун, само за Владу. Ако је ово друго, волео бих да видим одлучујуће елементе обрачуна, као што је линија сиромаштва (у динарима). Овако се не може веровати на реч, јер смо поучени великим искуством са Владиним нетачним изјавама.

А зашто је Влада узела за поређење 2006. годину, а не неку другу? Јасно, зато што јој одговара, пошто је тадашња стопа сиромаштва већа од ове наводне из 2017. Ово није методолошки коректно упоређење зато што је 2008. начињена повећа промена у методу анкете која служи као основа обрачуна, што онемогућава ваљана упоређења стопа сиромаштва пре и после те године. Такође, блесаво је поредити садашњу са неком годином која нема везе са напредњачком влашћу.

Зашто нису узели, на пример, 2011. годину за упоређење, што би било природно с обзиром да је то последња година пред садашњи напредњачки период, па би упоређење стопа сиромаштва показало ефекте ове власти. Али, тада је стопа сиромаштва била само 6,1%[1], што је мање него што је данас! Наравно, није чудно да крију ове податке, јер се показује да се сиромаштво под демократама било мање него сада, односно да се у међувремену повећало захваљујући напредњачкој власти.

Мени је, у ствари, смешно ово лицитирање врло сличним процентима, јер знам да се не ради о егзактном бројевима већ о доста грубим проценама, тако да један или чак два процента могу бити сматрана статистичком грешком. Чак и ако нису, ради се о малим разликама које не треба надувавати и придавати им више важности него што имају.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Србија и свет, 18. 10. 2018)


[1] Аутор обрачуна је Бошко Мијатовић, издање Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије.



Categories: Преносимо

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading