Црква не прихвата никакву поделу Косова и Метохије

„Нека окупирају, као што окупирају. Нека узму, нека освоје, али не смемо да им то дамо. То је основна ствар”, рекао је патријарх Иринеј у Грачаници

Патријарх Иринеј (Фото: И. Милутиновић)

ГРАЧАНИЦА – Патријарх српски Иринеј изјавио је данас да црква не мења свој став о Косову и Метохији и да не прихвата никакву поделу.

„Никаква подела. Ја не могу да схватим да Призрен, где сам ја био преко 15 година, буде у некој другој држави. Пећка Патријаршија, Дечани, Грачаница… То у моју главу не улази, а поготово не у срце. Видећемо. Кувају се ствари, делимично се мало и мењају, ваљда ћемо испливати из овог глиба у којем јесмо”, рекао је Иринеј у Грачаници, преноси Бета.

Како преноси портал Коссев, патријарх је данас посетио манастир у Грачаници у друштву патријарха антиохијског и свег Истока Јована, као и чланова Синода СПЦ.

Иринеј је поновио да црква никада није мењала свој став.

„Њен је став – ту смо и ту остајемо докле постојимо. Нека окупирају, као што окупирају. Нека узму, нека освоје али не смемо да им то дамо. То је основна ствар”, рекао је Иринеј.

Патријарх је рекао да црква прати све шта се дешава на Косову и да зна да је положај народа можда тежи него икада, али и да сви морају да се боре да се Срби ту одрже.

„Док смо овде, то је наше. Ако будемо, не дај Боже, напустили ове свете просторе, онда то већ неће бити наше. Може бити у срцу, али не, надамо се пре свега у помоћ Божију и светитеља који почивају на Косову, у Пећкој Патријаршији, у Дечанима… Долазе многа тешка искушења и невоље, али и пролазе. Можда је ово нама само једна добра опомена да се вратимо Богу и себи. Ово је великим делом учињено зато што смо ми удаљени и од Бога и од себе, а ми ћемо овим страдањем и вером својом остати овде где јесмо и остати за свагда”, рекао је он.

(Политика, 18. 10. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

3 replies

  1. Svaki misleci Srbin I rodoljub treba sada, u odsudnom casu, maksimalno da se zalozi I da da svoj doprinos odbrani Kosova I Metohije. Da li mozemo da odbranimo KiM sa nasom falsifikovanom prednemanjickom istorijom? Zasto cutimo o tome? Da li se plasimo ili smo samo korumpirani? Da li srpska inteligencija zasluzuje to ime ako zavlaci glavu u pesak I pravi se da ne zna ono sto bi morala da zna I da stane na celo svog naroda u trazenju istorijske istine?

    Sada, kada je SANU moralno posrnula I verovatno nema opravdanja za svoje dalje postojanje, kada su sve druge nacionalne institucije osim Crkve urusene ili instrumentalizovane da pruze logistiku predaji srpskih zemalja, ostaje samo na patriotskim pojedincima sa integritetom, cija imena (nadam se) citam na ovom sajtu, da pokrenu borbu za oslobadjanje nase istorije. Pobeda u toj borbi ce biti najbolji I odlucujuci doprinos odbrani KiMa i opstanku srpskog naroda.

    Evo, napravimo prvi korak u toj borbi, potrazimo odgovor od onih koji znaju – kada su Albanci (Scipetari) prvi put dosli na Balkan na teritoriju danasnje Albanije, kako su dosli I zasto su dosli, koja je tada bila tamo drzava koja ih je primila, kada su prvi put dosli na Kosovo I Metohiju? Odgovor na ovo pitanje ce odjeknuti u celom svetu i probice medijsku blokadu kojoj smo izlozeni.

  2. Оштроило све добро каже. Али, зашто то не каже српском азбуком? Зашто језик Срба не пише српссјким писнмом?

  3. Potpuno si u pravu. Ja sam takoreci odrastao na pragu Vukove kuce u Trsicu i samo koristim cirilicu. Trenutno sam na tudjem kompjuteru u sistemu gde nije dozvoljena nikakva softverska instalacija, cak ni font (duza prica) tako da sam jos neko vreme na engleskoj latinici.

    Hvala na podrsci, hajde da uhvatimo momentum i ne dozvolimo da se preko ovoga tek tako cutke predje. Molim te predlozi drugi korak, mozda drugo slicno pitanje ili pokusaj da odgovoris na moje dok ne isprovociramo neke istoricare da se izjasne. Mozda moderator/urednik sajta moze da pronadje odgovarajucu osobu da odgovori na ova pitanja. Da dodam prethodnim pitanjima – gde je bila prestonica te drzave u koju su Scipetari dosli, ko je bio vladar i kada je ona osnovana? Ako treba, ja cu da pokrijem troskove angazovanja spoljnjeg saradnika.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading