Масакр на Криму – 19 мртвих у школи

Претпоставља се да је масовни злочин извео ученик чије је тело пронађено у библиотеци

Фото: РТ/Kerch&FM

15.20 – Починилац данашњег напада у политехничкој школи на Криму, у коме је убијено најмање 19 људи а више од 40 је рањено, је ђак те установе и починио је самоубиство, рекао је Сергеј Аксионов, премијер те области коју је Русија припојила.

„Починилац напада се убио. То је ђак четврте године те установе. Његово тело нађено је у библиотеци”, рекао је Аксионов. Аксионов је рекао да је 18 људи погинуло а да је више од 40 повређено. Он није навео име нападача, само је рекао да се ради о човеку који станује у том месту.

Његова изјава уследила је после извештаја руских званичника да је експлозивна направа екслподирала у школи у Керчу, на истоку кримског полуострва и да се сумња да се ради о терористичком нападу, преноси АП. Руски званичници током дана дају различита објашњења за то како се догодио напад.

Руски Истражни комитет идентификовао је нападача као 18-огодишњег ђака те установе по имену Владислав Росјлаков. Како је наведено он је стигао на колеџ данас поподне с пушком и отворио ватру. Истражитељи су рекли да су жртве погинуле од ватреног оружја.

Водећа руска истражна агенција саопштила је раније да је експлозивна направа направљена с комадима метала изазвала покољ у школи. Међутим руски медији су јавили да су бар неке од жртава настрадале у нападу неидентификоване наоружане особе, или особа.

Портпаролка Руског истражног комитета Светлана Петренко рекла је раније да је направа експлодирала у кантини школе у Керчу. Она је рекла да су већина жртава студенти.

У почетку оцењено да је реч о тероризму

12.00 – Експлозију у Поилитехничкој школи у Керчу на Криму изазвала је ручно направљена екпслозивна направа, изјавио је први заменик директора Националне гарде Русије Сергеј Меликов и додао да се ради о терористичком нападу.

„Узрок експлозије је ручно направљена експлозивна направа”, рекао је Меликов, преноси Тас.

Деканка Политехничке школе Олга Гребењикова изјавила је да је непознати нападач с пушком упао у школу, активирао експлозивну направу и почео да пуца у сваког кога је видео, након чега је пуцао у себе, преноси Ројтерс.

Експлозију у Политехничкој школи у Керчу на Криму изазвала је бомба са металним предметима постављена у кафетерији, саопштио је данас Руски истраживачки комитет. Већина жртава су тинејџери, навео је Комитет. Како су Ројтерсу рекли очевици, ђаци и деца из оближњег вртића су евакуисани након експлозије, преноси Танјуг.

Како је рекла, тела страдалих ученика се налазе свуда у школи, а међу убијенима је и особље школе. Према првим извештајима погинуло је 13 особа, а страхује се да то није коначан број. Повређено је више пд 50 људи.

Истражни комитет Русије је експлозију у Керчу квалификовао као терористички напад, саопштила је новинарима званична представница комитета Светлана Петренко.

„Покренут је кривични поступак по предмету експлозије на колеџу у Керчу“, рекла је она Петренкова.

И заменик шефа Руске гарде Сергеј Меликов назвао је експлозију у колеџу у Керчу терористичким нападом.

„Узрок је детонација експлозивне направе кућне израде“, рекао је Меликов, преноси Спутњик

Како је раније саопштио Национални антитерористички комитет, у колеџу на Криму је дошло до детонације непознате експлозивне направе. Том приликом је погинуло 10 особа, док је 50 повређено.

Како наводе очевици на видео-снимку који је објављен на друштвеној мрежи Вконтакте, експлозија се десила у мензи.

На лице места је бригада хитне медицинске помоћи и стручњаци Министарства за ванредне ситуације.

Путин наредио мере за помоћ повређенима

СОЧИ – Руски председник Владимир Путин наредио је руским Министарствима здравља и ванредних ситуација, као и другим службама да предузму све неопходне мере како би обезбедили помоћ повређенима приликом експлозије у Политехничкој школи у Керчу, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Како је рекао, наређено је да повређени буду пребачени у водеће здравствене установе у Москви и другим градовима у Русији уколико је неопходно, преноси Тасс. Осим тога, Путин је наредио службама за спровођење закона, између осталог и Савезној безбедносној служби (ФСБ) да хитно открије шта стоји иза експлозије.

Истовремено, Путин је упутио саучешће породицама страдалих.



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading