Албански премијер наредио да се региструју медијски сајтови

Законски пакет се у великој мери сагледава као претња по онлајн медије које још увек не контролише влада албанског премијера Едија Раме

Еди Рама (Фото: Cyril Zingaro/EPA)

(BalkanInsight, 12. 10. 2018)

Премијер [Албаније] Еди Рама рекао је да веб сајтови морају да се „легализују“ тако што ће се регистровати код пореских власти до понедељка (15. октобра) што је део антидефамационог пакета који многи медијски посленици осуђују као уплитање [у рад медија], као и због контрадикторности.

„Антиклеветнички“ законски пакет који је био предложио албански премијер Еди Рама и по коме треба да почне легализација новинских веб сајтова изазвао је оштру критику медијских упосленика и новинарских удружења.

Законски пакет се у великој мери сагледава као претња по онлајн медије које још увек не контролише његова влада.

Теодор Александридис (Theodoros Alexandridis), стручњак за људска права, наводи да је предлог супротстављен препорукама УН Репортера (UN Rapporteur) о заштити слободе мисли и изражавања. Он је указао да је анонимно коментарисање на мрежи широко прихваћено право.

„Захтев за регистровање у Националном пословном центру (албански Qendra Kombetare e Biznesit, скраћено QKB) изгледа претерано, не служи никаквој посебној сврси и ефективно је усмерен ка томе да спречи било кога да анонимно коментарише/извештава“, рекао је.

„[Рама] није обезбедио доказе да постојећи систем (који подразумева упућивање притужбе и тражење од тужиоца да нареди праћење IP адресе) не ради“, изјавио је Александридис за БИРН.

„УН Репортер позвао је државе да осигурају да појединци могу да се изразе анонимно на интернету и да се уздрже од усвајања система регистровања правих имена“, рекао је Александридис, додавши како та права могу бити ограничена само у изузетним ситуацијама.

Албански премијер Еди Рама изјавио је у среду како све интернет странице морају бити регистроване као пословни субјекти пред пореским властима до следеће недеље – или ће бити кажњаване.

„Наша расправа о ‘антиклеветничком пакету’ јасно је показала како ће легализација онлајн џунгле морати да почне од легализације портала“, написао је Рама на Твитеру.

„Портал“ није прецизно дефинисан појам, али уобичајено значи интернет сајт са израженом тенденцијом према клик–бејту[1].

„Легализација се може обавити кроз неколико минута путем регистрације у Националном пословном центру. Пошто су ово утваре без адресе, надам се да ће прочитати поруку пре понедељка“,  додао је Рама на Твитеру, без образложења.

Рама је објавио да је припремао „антиклеветнички пакет“ од 2. октобра пошто је опозиција оптужила двојицу његових социјалистичких посланика да штите оптуженика за силовање од полиције зато што је син социјалистичког посланика.

Рама не само да је негирао оптужбе већ је рекао како је Албанији потребан антиклеветнички пакет који би ставио тачку на њихово изношење.

Од тада није изнет ниједан формални предлог.

Неколицина се неће сложити како су албански интернет медији хаотични, са десетинама страница које наводе ниједно име администратора или аутора.

Мноштво интернет сајтова једноставно копира новинска саопштења или вести које су произвели конвенционални медији. Неке се очигледно користе као продужене руке политичких странака за ширење пропаганде или дезинформација.

Но, Марк Марку, професор новинарства на Тиранском универзитету, рекао је Рамин „твит“ треба видети као претњу по онлајн медије које још увек не контролише његова влада, а не као институционални покушај да се интернет медији озаконе.

„Кампања кажњавања треба да буде заснована на конкретним законским прекршајима које су починили портали“, изјавио је Марку.

„Пошто не постоји закон о онлајн медијима у Албанији, видим ову изјаву… као претњу или емотивну реакцију против критика са којима се суочава на тим медијима.“

Елвин Луку, медијски експерт из Тиране, каже како регистрација пред пореским властима тешко да представља одговарајуће решење.

„Да, нама је потребна регистрација и идентификација аутора или интернет сајтова, међутим многи сајтови нису комерцијални и не би их као такве требало опорезовати“, рекао је.

„Регистровање свих сајтова у Националном пословном регистру тешко да би разрешило проблем са клеветама“, додао је. „Много је клеветања и у мејнстрим медијима.“

Александер Ципа (Aleksander Cipa), који води Удружење новинара са седиштем у Тирани, рекао је како захтев  за регистровањем у пореским органима води ка опорезивању блогова, које често воде новинари. Он је рекао и да је крајњи рок до понедељка неодговарајући.

„Веб сајтови треба да имају ауторе и администраторе, међутим, регистрација у Националном пословном регистру не би требало да укључи финансијске обавезе, пошто је добар део њих личног а не комерцијалног карактера“, додао је.

Gjergj Erebara, БИРН, Тирана

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић


[1] Прим. ММ: Клик–бејт (енглески click–bait), мамац за кликове, подразумева онакав садржај који је створен са превасходним циљем да наведе корисника да кликне – таблоидни наслови су уџбенички пример таквог садржаја.



Categories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading